Przejdź na WP

Jak mrozić owoce sezonowe? Fakty i mity

Sezon na owoce jest krótki. Smakiem truskawek, malin, jagód i poziomek cieszymy się zaledwie kilka miesięcy. Aby zatrzymać ich smak warto mrozić owoce. Przygotowanie mrożonek jest prostym sposobem, aby zatrzymać wartości odżywcze owoców i warzyw. Czy wiesz w czym mrozić i jaką datę przydatności mają mrożonki? A może chcesz zamrozić arbuza? Sprawdź czy to możliwe.

Zobacz film: "Jak prawidłowo mrozić produkty?"

1. Błędy, które popełniamy podczas mrożenia owoców

Mrożonki nie mają daty przydatności do spożycia - MIT

Okres przydatności do spożycia zależy od temperatury w jakiej produkt jest przechowywany. Im niższa temperatura mrożenia, tym dłuższy termin. Przyjmuje się, że owoce i warzywa należy przechowywać przez jeden sezon, czyli pół roku.

Można zamrozić wszystko, nawet arbuza – MIT

Jesienią i zimą często sięgamy po mrożonki. Urozmaicą każdy deser. Warzywa i owoce zachowują swój smak i aromat dzięki zawartości wody, która stanowi doskonałe środowisko do rozwoju drobnoustrojów. W niskiej temperaturze bakterie, grzyby i pleśń nie mogą się rozwijać. Nie powinno się zamrażać owoców i warzyw, które mają wysoką zawartość wody. Stracą swój smak i konsystencję. Są to ogórki, rzodkiewki, pomidory, pomarańcze i arbuzy.

Najlepsze warzywa na mrożonki
Najlepsze warzywa na mrożonki [10 zdjęć]

W naszym klimacie to zupełnie naturalne, że późną jesienią i zimą sięgamy po mrożonki. Są zdrowsze niż...

zobacz galerię

Malin nie trzeba myć przed mrożeniem – FAKT

Jeśli zależy ci na pojedynczych owocach, to lepiej nie wkładać malin do wody przed mrożeniem. Owoce ją absorbują. Po zamrożeniu będą wyglądać jak zbita bryła. Sposobów mrożenia malin jest wiele – najbardziej popularną jest zblendowanie ich i przelanie do pojemników. Po rozmrożeniu stanowią bazę do koktajlów.

Mrożone owoce i warzywa tracą wartości odżywcze – MIT

Mrożonki mają porównywalną wartość odżywczą, co surowe owoce. Jesienią i zimą lepiej zjeść mrożonkę niż kupić warzywa dostępne na sklepowych półkach – te mają znikomą ilość witamin.

Co prawda, podczas mrożenia tracą znikomą ilość wartości odżywczych, ale jest to najskuteczniejsza metoda konserwowania. Dla porównania: blanszowanie zmniejsza ilość witaminy C aż o 20 proc, a zalanie owoców słodkim syropem pozbawia je aż 75 proc. witamin.

Porcjowanie owoców zaoszczędzi wiele miejsca – FAKT

Porcjowanie truskawek, jagód i malin to dobry pomysł. Lepiej zamrozić kilka mniejszych pojemników lub torebek i mieć gotową jedną porcję. Owoce można dowolnie mieszać ze sobą. Jeśli potrzebujesz mieszanki jagód i malin do ciasta wyciągniesz z zamrażalki dokładnie tyle ile zużyjesz. Ponadto nie będziesz długo czekać – małe porcje rozmrożą się szybciej niż np.: kilogram truskawek.

Każda folia nadaje się do mrożenia – MIT

Zwróć uwagę w czym mrozisz. Nie każda folia się do tego nadaje - szczególnie te cienkie. Zwykle przyklejają się do owoców i istnieje ryzyko, że jakaś jej część trafi do twojego żołądka. Warto wybrać folię do mrożenia z suwakiem i miejscem na opis. Dobrą alternatywą dla torebek są pojemniczki, które z łatwością ułożysz w zamrażarce zachowując w niej porządek i będą służyły długie lata.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Jak mrozić owoce sezonowe? Fakty i mity
Jak mrozić owoce sezonowe? Fakty i mity (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy