Jak zadbać o jelita? Siemię lniane i produkty przyjazne dla trawienia
Dbanie o prawidłowe funkcjonowanie jelit jest bardzo ważne, ponieważ to od ich kondycji w dużej mierze zależy zdrowie całego organizmu. Jakie pokarmy warto włączyć do diety, aby wspierać układ pokarmowy?
W tym artykule:
Od trawienia po nastrój, czyli jak jelita wpływają na funkcjonowanie całego organizmu
Zdrowe jelita to nie tylko lepsze trawienie. To także bariera ochronna przed rozmaitymi stanami zapalnymi, mniejsze ryzyko otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2.
Od ich pracy zależy również nasza odporność, ponieważ aż 70% komórek układu odpornościowego znajduje się właśnie w jelitach. Odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych - wystąpienie jakichkolwiek problemów w tym obszarze sprawi, że nawet najlepsza dieta okaże się nieskuteczna.
Zdrowie jelit ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie psychiczne - wszelkie nieprawidłowości mogą negatywnie wpływać na nasz nastrój, podnosić poziom stresu, a nawet sprzyjać pojawieniu się depresji.
Wiedząc już jak ważne jest zatroszczenie się o tę część układu pokarmowego, przyjrzyjmy się produktom, które szczególnie dobrze wpływają na ich pracę. Jakie pokarmy warto włączyć do diety?
Produkty przyjazne dla trawienia
Siemię lniane
Nie bez powodu siemię lniane nazywane jest polskim superfood - to bogactwo składników odżywczych, za którymi stoją konkretne korzyści zdrowotne. W składzie nasion lnu zwyczajnego znajdziemy:
- kwasy omega-3, kwasy omega 6,
- białko,
- błonnik pokarmowy,
- witaminy: C, E oraz witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B5, B6,
- składniki mineralne: magnez, wapń, miedź, cynk, mangan i fosfor.
Siemię lniane poprawia pracę układu pokarmowego, likwiduje zaburzenia związane z wypróżnianiem i łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego. Ponadto, z uwagi na solidną dawkę błonnika, hamuje apetyt i zapewnia uczucie sytości. Systematyczne jedzenie siemienia lnianego eliminuje zatrzymywanie wody w organizmie.
Jogurty i kefiry
W trosce o zdrowe jelita zaleca się spożywanie jogurtów i kefirów, które są zasobne w witaminy, minerały a przede wszystkim w tzw. probiotyki (bakterie probiotyczne, czyli żywe bakterie, wspierające zdrową mikroflorę jelitową).
Priobiotyków nie może zabraknąć w diecie, ponieważ dzięki nim układ pokarmowy prawidłowo funkcjonuje i mamy lepszą odporność. Spożywając jogurty i kefiry należy odpowiednio nawadniać organizm i pić minimum 1,5 litra wody w ciągu doby.
Zielona herbata
Zielona herbata jest świetnym źródłem witamin: C, E, B i K, minerałów, aminokwasów i garbników. Ma szerokie zastosowanie lecznicze:
- poprawia odporność organizmu,
- pozytywnie wpływa na krążenie,
- poprawia kondycję skóry,
- zwiększa koncentrację,
- dodaje energii.
Ma również bardzo pozytywny wpływ na przemianę materii i jelita. Korzyści dla jelit wynikają głównie z zawartości polifenoli działających przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Regularne picie zielonej herbaty wspiera trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych i podkręcając metabolizm oraz wspiera utrzymanie prawidłowej mikroflory.
Banany
Banan to jeden z najzdrowszych owoców na świecie - stanowi bogate źródło wielu witamin (A, C, B6) oraz składników mineralnych - zwłaszcza potasu, magnezu i fosforu. Nie brakuje w nim także przeciwutleniaczy, m.in. katechin o silnym antyoksydacyjnym działaniu, a także aminokwasu o nazwie tryptofan.
Owoc ten wpiera pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Będąc źródłem prebiotyków (skrobi opornej) troszczy się o zdrową mikroflorę jelitową. Co więcej, łagodzi objawy refluksu i zgagi z uwagi na wysoką zawartość błonnika.
Chia
Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to bogactwo witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych omega-3, dużej zawartości białka oraz błonnika. Wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi i są bardzo polecane w trosce o zdrowe jelita. Te niewielkie, niepozorne nasionka wspierają proces trawienia, regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom.
Kiszonki
Kapusta kiszona i kimchi, czyli przykłady kiszonek są doskonałym źródłem pożytecznych bakterii, czyli probiotyków. Fermentowane warzywa poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych, regulują prace jelit, zmniejszają stany zapalne w organizmie i pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelitowej.
Czosnek
Choć słynie on przede wszystkim z właściwości bakteriobójczych, przeciwgrzybiczych oraz przeciwwirusowych, to nie każdy wie, że we właściwej ilości może pozytywnie wpływać na układ pokarmowy.
Dzieje się to przede wszystkich z trzech powodów:
- wspiera wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając perystaltykę jelit,
- poprawia przyswajanie składników pokarmowych.
- stanowi ochronę przed nadmierną fermentacją.
Ten niezwykle cenny antybiotyk w naturalnej postaci zawiera również inulinę, która jest rodzajem prebiotyku, powodującym wzrost korzystnych bakterii jelitowych.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.