Jak zmieniają się nasze nawyki żywieniowe? Nowe dane z Europy

Rok 2025 przynosi wyraźne przesunięcia w nawykach konsumentów. Zmienia się nie tylko to, co wkładamy do koszyka, ale też sposób, w jaki myślimy o jedzeniu i napojach.

Nowe trendy w odżywianiuNowe trendy w odżywianiu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Nowe trendy w żywieniu

Potwierdzają to dane przytaczane przez FoodNavigator – globalny rynek funkcjonalej żywności i napojów osiągnął już wartość ponad 281 mld dolarów i według prognoz Statista do 2028 roku może sięgnąć pół biliona. Nic dziwnego, jak wskazuje firma analityczna Tastewise – kefiry, jogurty probiotyczne czy kawa z dodatkiem adaptogenów takich jak kurkuma czy ashwagandha są dziś standardem, a wzmianki o tych składnikach w mediach społecznościowych rosną o 15 proc. rok do roku.

Kolejnym zwycięzcą są przekąski. Tradycyjny model trzech posiłków dziennie ustępuje miejsca jedzeniu "często i po trochu". W 2025 roku wartość rynku przekąsek ma osiągnąć 269 mld dolarów (Statista), a sprzedaż batonów proteinowych i koktajli zastępujących posiłki rośnie o ponad 10 proc. rocznie (Tastewise). Coraz więcej osób rezygnuje ze śniadań (7.1%) i podjada przez cały dzień (6.6%), kierując się wygodą i potrzebą szybkiego zaspokojenia głodu.

Równie silnym trendem staje się smak. Według Grand View Research, konsumenci coraz chętniej sięgają po smaki etniczne i regionalne. Dane Tastewise pokazują, że intensywne nuty zwiększają sprzedaż w kategoriach takich jak pieczywo, przekąski i przyprawy aż o 53 proc. rok do roku, a w mediach społecznościowych coraz częściej pojawiają się wzmianki o "pikantnym", "bogatym" czy "konsystencji" potraw.

Nie chcą się leczyć, boją się. Psycholożka o problemach Polaków

Były popularne, dziś odchodzą w zapomnienie

Nie wszystkie wartości jednak utrzymują się na szczycie. Zrównoważony rozwój traci na znaczeniu w oczach konsumentów. Badanie EIT Food Consumer Observatory pokazało, że tylko 9 proc. Europejczyków traktuje go jako priorytet, a odsetek uwzględniających ekologię przy zakupach spadł z 51 proc. do 46 proc. w ciągu pięciu lat. Przyczyną są przede wszystkim wysokie ceny – analizy firmy Kearny wskazują, że produkty eko są średnio o 75–80 proc. droższe niż konwencjonalne.

Spadki dotyczą także alkoholu. Według danych Eurostatu jego ceny wzrosły od 2000 roku o 95 proc., a w połączeniu z modą na zdrowy styl życia i fit-rozrywkę sprawia to, że młodsze pokolenia wolą napoje prebiotyczne od piwa i wina. W odwrocie są również restrykcyjne diety – zainteresowanie dietą keto spadło o 4,6 proc. (Tastewise). Konsumenci wybierają dziś bardziej elastyczne i zrównoważone podejście oparte na warzywach, owocach, pełnych ziarnach i chudym białku.

Wpływ diety na zdrowie

Badania pokazują, że sposób odżywiania realnie wpływa na zdrowie i długość życia. Analiza danych ponad 400 tys. osób z sześciu krajów Europy (EPIC i UK Biobank) dowiodła, że dieta oparta na warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych i strączkach, przy jednoczesnym ograniczeniu mięsa, znacząco zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak: nowotwory, chroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę typu 2. Co ważne, osoby najściślej przestrzegające zasad zdrowej diety roślinnej miały aż o 32 proc. niższe ryzyko wielochorobowości – to argument za tym, że codzienne nawyki żywieniowe mają bezpośrednie przełożenie na stan zdrowia.

Źródło: foodnavigator.com, "Plant-based dietary patterns and age-specific risk of multimorbidity of cancer and cardiometabolic diseases: a prospective analysis" w: "The Lancet Healthy Longevity"

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów