Jedzenie ogórków kiszonych zmniejsza lęk społeczny

Czy dieta może wpływać na nasze umiejętności społeczne? Okazuje się, że tak. To, co jemy, przyczynia się do tego, jak czujemy się w gronie znajomych czy przyjaciół.

Dieta, która poprawia humor i zwiększa energię

Słynne powiedzenie mówi, że jesteś tym, co jesz. Naukowcy wciąż badają związek pomiędzy tym, co jemy a tym, jak się czujemy. Są dowody na to, że zmiana...

Ogórek sprawi, że będziesz odważniejszy

To nie żart. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Maryland i College of William & Mary udowadniają, że fermentowana żywność zmniejsza lęk społeczny.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

Do badania zaproszono 700 studiujących ochotników. Mieli oni opowiedzieć, z czego składa się ich codzienna dieta i jaką formę aktywności fizycznej uprawiają. Osoba prowadząca pytała również o ilość spożywanych owoców, warzyw – również tych fermentowanych – w przeciągu ostatnich trzydziestu dni. Efekty badania były naprawdę zaskakujące. Uczestnicy, którzy jedli najwięcej fermentowanej żywności, wykazywali znacznie mniej objawów lęku społecznego niż pozostali studenci. Było to szczególnie widoczne wśród neurotyków.

Naukowcy mają zamiar kontynuować badania, by doprecyzować swoją teorię. Chcą odnaleźć ścisły związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożywaną żywnością a jakością życia społecznego.

Gdzie leży przyczyna?

Z czego wynika zależność pomiędzy spożywaniem ogórków kiszonych a lękiem społecznym? Zawieraję one w swoim składzie naturalne probiotyki – i to one według badaczy wpływają na nasze umiejętności społeczne. Związki te bardzo korzystnie oddziałują na nasz układ pokarmowy, co pośrednio prowadzi do zmniejszenia lęku społecznego.

Nie zapominajmy o innych korzyściach płynących ze spożywania takich produktów. Bakterie probiotyczne łagodzą bóle związane z wrzodami żołądka, poprawiają apetyt, oczyszczają układ pokarmowy z toksyn, a jako element układu odpornościowego zmniejszają zachorowalność na alergie. Usprawniają też pracę układu nerwowego i krwionośnego. Pamiętajmy, że najzdrowsze są te produkty, które zostały poddane procesowi fermentacji w domu.

Gdzie jeszcze można znaleźć probiotyki?

Probiotyki możemy znaleźć nie tylko w fermentowanej żywności. Te dobre bakterie mogą się znajdować również w maślance i kefirze. Kwas chlebowy także stanowi doskonałe źródło probiotyków. Podczas zakupów zachowajmy jednak ostrożność. Napoje, które są dostępne w wielu sklepach spożywczych, mają tak naprawdę niewiele wspólnego z prawdziwym kwasem chlebowym – może jedynie smak. Dlatego też warto rozejrzeć się za nim w sklepie ze zdrową żywnością lub po prostu przyrządzić samodzielnie.

Magdalena Pietras, 12 miesięcy temu

Źródła zewnętrzne

  • webmd.com

Zbilansowana dieta

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
Medycyna naturalna

Pij na zdrowie - sok z kiszonych ogórków

Pij na zdrowie - sok z kiszonych ogórków

również stężenie lipidów we krwi, skutecznie walczy z chorobami wrzodowymi, chroni organizm przed grzybicami. Moc witamin Sok z kiszonych ogórków to prawdziwa (...) stawowe. W walce z pasożytami Kwas z ogórków...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zakazane jedzenie, któremu gwiazdy nie mogą się oprzeć

Zakazane jedzenie, któremu gwiazdy nie mogą się oprzeć

Selena Gomez Selena Gomez uwielbia kiszone ogórki. W jednym z wywiadów przyznała, że zdarza jej się sokiem z kiszonych ogórków polewać… popcorn (...) nie może oprzeć się karmelowym jabłkom. Christina...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

z pomidorem i sałatą. Ogórki kiszone Ogórki kiszone są pełne aktywnych kultur bakterii i enzymów. Podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej, wybieraj te niepasteryzowane lub pokuś się o zrobienie ogórków...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Sprawdź, jak codzienne jedzenie ogórków wpływa na organizm

Sprawdź, jak codzienne jedzenie ogórków wpływa na organizm

są spożywane głównie w formie konserwowej i niestety tracą przez to wiele ważnych składników odżywczych. A przecież spożywanie świeżych ogórków ma wiele zalet (...) , który zapobiega gromadzeniu wody, więc stosowanie go zmniejsza...

Zgaga - przyczyny, leczenie

10 sposobów na pozbycie się zgagi

10 sposobów na pozbycie się zgagi

refluksu żołądkowo-przełykowego. Z tego względu osoby dotknięte tą przypadłością powinny unikać spożywania ogórków kiszonych, soków owocowych, owoców (...) pokarmowy i stymuluje wydzielanie nadmiaru soków żołądkowych....

Produkty żywnościowe

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

w dolegliwościach związanych ze stanami zapalnymi oraz wrzodami. Dla kogo kiszonki? Codzienne jedzenie kiszonych produktów wzmacnia odporność. Usuwają (...) Tradycja kiszenia Tradycja kiszenia jest w Polsce bardzo długa....

Zdrowe odżywianie

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

, ponieważ te przyprawy ułatwiają trawienie. - Nie każdy wie, że soki z kiszonych ogórków i buraków również pomogą nam w walce z przejedzeniem. Dania takie jak pierogi (...) , dietetyk ze szpitala Żagiel Med w Lublinie....

Żywienie

Właściwości zdrowotne pikli

Właściwości zdrowotne pikli

Pikle Pikle to smaczne przetwory z ogórków, papryk, pomidorów czy patisonów. Oczyszczone i pokrojone warzywa w marynacie są bogactwem wielu witamin (...) niż te, które możemy kupić w sklepach. Zobacz także: Czy na pewno prawidłowo przechowujesz...