Trwa ładowanie...

Jedzenie sera żółtego przy jednoczesnej eliminacji soli chroni serce przed chorobami

 Dorota Mielcarek
19.09.2019 18:22
Ile jeść sera żółtego?
Ile jeść sera żółtego? (iStock)

Jeść czy nie jeść? Wielu Polaków ma problem z określeniem tego, czy ser żółty jest zdrowy. Są osoby, które nie wyobrażają sobie śniadania bez sera, a są takie, które unikają go jak ognia z obawy przed wysokim cholesterolem. Nowe badania rzucają nieco światła na to, czy ser żółty warto jeść.

1. Ser żółty – dwa plasterki dziennie

Choć ser żółty ma wiele właściwości zdrowotnych, jest kaloryczny. Osoby na diecie starają się go unikać. Czy słusznie?

W nowych badaniach opublikowanych w Journal of Nutrition można doszukać się informacji, które przemawiają na korzyść sera.

Naukowcy zaprosili do badania 11 osób, które nie miały problemów z ciśnieniem. Do ich diety włączono dobrej jakości ser żółty.

Zobacz film: "Jak wybrać dobry ser?"

Badani codziennie jedli dwa plasterki sera żółtego przy jednoczesnej eliminacji soli z diety.

Okazuje się, że ilość sodu dostarczana przez ser żółty jest wystarczająca, aby organizm funkcjonował poprawnie. W 100 gramach sera cheddar znajduje się 621 mg sodu.

Naukowy wywnioskowali, że zastąpienie soli niewielką ilością produktów mlecznych, takich jak ser może skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych.

Należy pamiętać, aby ser był dobrej jakości. Aby wybrać najlepszy, zwróć uwagę na jego skład. Powinien składać się z trzech składników.

Badania dają nadzieję, że niedługo dylematy dotyczące jedzenia sera się skończą i codziennie, bez wyrzutów, położymy go na kanapkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze