Jujuba to słodki owoc o dużym potencjale. Chiński daktyl ułatwi zasypianie i poprawi nastrój

Choć nazwa jujuba może brzmieć egzotycznie, ten niewielki owoc, znany również jako chiński daktyl, od tysięcy lat jest stosowany w medycynie tradycyjnej Azji. Obecnie coraz częściej trafia na półki sklepów ze zdrową żywnością również w Europie. Co to jest jujuba, jakie ma właściwości i wartości odżywcze? Czy warto włączyć ją do codziennej diety?

Jujuba to słodki owoc o dużym potencjale. Chiński daktyl ułatwi zasypianie i poprawi nastrójJujuba to słodki owoc o dużym potencjale. Chiński daktyl ułatwi zasypianie i poprawi nastrój
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jujuba – co to takiego?

Jujuba to owoc drzewa pochodzącego z południowej Azji, o słodkim, lekko jabłkowym smaku i strukturze przypominającej suszony daktyl. Występuje w wersji świeżej oraz suszonej – ta druga ma intensywniejszy smak, ale także wyższą zawartość cukru i kalorii. Zawiera jedno duże pestkowate nasiono, które przed spożyciem należy usunąć.

Jujuba to niskokaloryczny owoc bogaty w błonnik pokarmowy i witaminę C. 100 g świeżych owoców dostarcza ok. 79 kcal, 10 g błonnika, a także aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawiera również potas, witaminy z grupy B, flawonoidy i związki fenolowe, które działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.

"Jujuba zawiera unikalne związki bioaktywne, takie jak saponiny, triterpeny i polisacharydy, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka, w tym na układ odpornościowy i nerwowy" – dowiadujemy się z przeglądu opublikowanego w czasopiśmie "Journal of Functional Foods".

Właściwości prozdrowotne jujuby pospolitej

Jujuba – właściwości zdrowotne

Wspomaganie snu i redukcja lęku

Jujuba wykazuje działanie uspokajające i poprawiające jakość snu. Badania na modelach zwierzęcych, opublikowane w "Journal of Ethnopharmacology", potwierdziły, że ekstrakty z owocu i nasion jujuby wydłużają czas snu i działają przeciwlękowo .

Wsparcie odporności i działanie przeciwzapalne

Obecne w owocu polisacharydy i witamina C wspomagają układ odpornościowy, neutralizując wolne rodniki. Z kolei związki fenolowe mogą redukować stan zapalny.

Potencjalne działanie przeciwnowotworowe

Ekstrakty z jujuby wykazują zdolność do niszczenia komórek nowotworowych in vitro, m.in. raka piersi, wątroby i okrężnicy, donosi badanie opublikowane w "Nutrition and Cancer" . Choć analizy nie dotyczyły ludzi, wskazują na potencjał do dalszych analiz klinicznych.

Wspomaganie pracy układu pokarmowego

Dzięki wysokiej zawartości błonnika i właściwościom osłonowym dla śluzówki jelit, jujuba może łagodzić objawy chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego – wynika z badań opublikowanych w "International Journal of Molecular Sciences".

Jujuba – gdzie kupić i jak spożywać?

Świeże owoce jujuby są trudniej dostępne w Polsce, ale suszone wersje można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i internetowych delikatesach. W kuchni azjatyckiej używa się ich do przygotowywania naparów, konfitur, słodko-kwaśnych sosów czy jako dodatek do zup i deserów.

Jujuba może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami – zwłaszcza przeciwdepresyjnymi (SNRI, np. wenlafaksyna) oraz lekami przeciwpadaczkowymi. Przed włączeniem owocu do diety warto skonsultować się z lekarzem.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Journal of Functional Foods
  2. International Journal of Molecular Sciences
  3. Journal of Ethnopharmacology
  4. Nutrition and Cancer

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu