Jujuba to słodki owoc o dużym potencjale. Chiński daktyl ułatwi zasypianie i poprawi nastrój

Choć nazwa jujuba może brzmieć egzotycznie, ten niewielki owoc, znany również jako chiński daktyl, od tysięcy lat jest stosowany w medycynie tradycyjnej Azji. Obecnie coraz częściej trafia na półki sklepów ze zdrową żywnością również w Europie. Co to jest jujuba, jakie ma właściwości i wartości odżywcze? Czy warto włączyć ją do codziennej diety?

Jujuba to słodki owoc o dużym potencjale. Chiński daktyl ułatwi zasypianie i poprawi nastrójJujuba to słodki owoc o dużym potencjale. Chiński daktyl ułatwi zasypianie i poprawi nastrój
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jujuba – co to takiego?

Jujuba to owoc drzewa pochodzącego z południowej Azji, o słodkim, lekko jabłkowym smaku i strukturze przypominającej suszony daktyl. Występuje w wersji świeżej oraz suszonej – ta druga ma intensywniejszy smak, ale także wyższą zawartość cukru i kalorii. Zawiera jedno duże pestkowate nasiono, które przed spożyciem należy usunąć.

Jujuba to niskokaloryczny owoc bogaty w błonnik pokarmowy i witaminę C. 100 g świeżych owoców dostarcza ok. 79 kcal, 10 g błonnika, a także aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawiera również potas, witaminy z grupy B, flawonoidy i związki fenolowe, które działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.

"Jujuba zawiera unikalne związki bioaktywne, takie jak saponiny, triterpeny i polisacharydy, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka, w tym na układ odpornościowy i nerwowy" – dowiadujemy się z przeglądu opublikowanego w czasopiśmie "Journal of Functional Foods".

Właściwości prozdrowotne jujuby pospolitej

Jujuba – właściwości zdrowotne

Wspomaganie snu i redukcja lęku

Jujuba wykazuje działanie uspokajające i poprawiające jakość snu. Badania na modelach zwierzęcych, opublikowane w "Journal of Ethnopharmacology", potwierdziły, że ekstrakty z owocu i nasion jujuby wydłużają czas snu i działają przeciwlękowo .

Wsparcie odporności i działanie przeciwzapalne

Obecne w owocu polisacharydy i witamina C wspomagają układ odpornościowy, neutralizując wolne rodniki. Z kolei związki fenolowe mogą redukować stan zapalny.

Potencjalne działanie przeciwnowotworowe

Ekstrakty z jujuby wykazują zdolność do niszczenia komórek nowotworowych in vitro, m.in. raka piersi, wątroby i okrężnicy, donosi badanie opublikowane w "Nutrition and Cancer" . Choć analizy nie dotyczyły ludzi, wskazują na potencjał do dalszych analiz klinicznych.

Wspomaganie pracy układu pokarmowego

Dzięki wysokiej zawartości błonnika i właściwościom osłonowym dla śluzówki jelit, jujuba może łagodzić objawy chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego – wynika z badań opublikowanych w "International Journal of Molecular Sciences".

Jujuba – gdzie kupić i jak spożywać?

Świeże owoce jujuby są trudniej dostępne w Polsce, ale suszone wersje można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i internetowych delikatesach. W kuchni azjatyckiej używa się ich do przygotowywania naparów, konfitur, słodko-kwaśnych sosów czy jako dodatek do zup i deserów.

Jujuba może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami – zwłaszcza przeciwdepresyjnymi (SNRI, np. wenlafaksyna) oraz lekami przeciwpadaczkowymi. Przed włączeniem owocu do diety warto skonsultować się z lekarzem.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Journal of Functional Foods
  2. International Journal of Molecular Sciences
  3. Journal of Ethnopharmacology
  4. Nutrition and Cancer

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"