Kalorie w chlebie razowym – mąka, wybór

Pieczywo jest jednym z podstawowych elementów diety. Dlatego nie tylko powinno być ono tylko smaczne i sycące, ale przede wszystkim zdrowe. Dobry chleb powinien zawierać odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Z tego powodu dietetycy zalecają spożywanie pieczywa razowego, najlepiej wykonanego z mąki żytniej. Kalorie w chlebie razowym są zdrowe. Warto dowiedzieć się więcej na temat zdrowego pieczywa razowego.

Kalorie w chlebie razowym - mąka

Kalorie w chlebie razowym są uzależnione od tego, jakie produkty zostały wykorzystane do jego produkcji. Decydującą rolę odgrywa tu mąka. Jednak nie każdy chleb składa się tylko z zakwasu i mąki. Czasami wykorzystuje się też drożdże, różnego rodzaju nasiona (np. słonecznik, dynia, soja) i bakalie (np. żurawina, rodzynki, śliwka). Do niektórych gatunków chleba dodaje się nawet miód. Wszystko to wpływa na kaloryczność chleba razowego.

Sól w diecie - ile można spożywać?

  • Kalorie w chlebie razowym żytnim bez dodatków to mniej więcej 77 kcal w jednej kromce chleba.
  • Kalorie w chlebie razowym żytnim zawierającym ziarna słonecznika i soi to około 78 kcal w jednej kromce chleba.
  • Kalorie w chlebie razowym żytnim zawierającym jedynie nasiona soi to 76 kcal w jednej kromce.
  • Kalorie w chlebie razowym żytnim na miodzie to około 96 kcal w jednej kromce chleba.
  • Kalorie w chlebie razowym pszennym to mniej więcej 87 kcal w jednej kromce chleba.
Pyszny, ale czy zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb

30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Zmniejszenie popytu może też wynikać z przeświadczenia,...

Kalorie w chlebie razowym – wybór

Typowy chleb razowy wypieka się z mąki żytniej i klasycznego zakwasu. Najzdrowsza jest mąka typ 2000, zawiera ona bardzo dużo błonnika. Błonnik pokarmowy jest węglowodanem złożonym, wpływającym w różnorodny sposób na organizm człowieka. Jednak jedną z jego największych zalet jest wspomaganie przemiany materii. Produkty bogate w błonnik w tym także chleb razowy powinny być spożywane przez osoby, które pragną się pozbyć się zbędnych kilogramów.

Informacje o kaloriach w chlebie razowym czasami są umieszczone na opakowaniu. Niestety nie każdy producent dba o to by takie informacje zamieścić. Przy wyborze chleba razowego należy pamiętać, że dobre pieczywo jest wykonane z niewielkiej ilości produktów. Jeśli na opakowaniu znajduje się długa lista produktów można podejrzewać, że jest to bogaty w kalorie chleb razowy. Ważne jest nie tylko, jakie produkty zostały wykorzystane do stworzenia chleba, ale również w jakiej ilości. Dlatego chcąc skontrolować kalorie w chlebie razowym należy dokładnie sprawdzić etykietę.

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Pszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych składników zdrowej diety. Niektórzy podczas...

W wielu miejscach dostępne jest ciemne pieczywo zawierające w składzie tylko mąkę pszenną oraz karmel. Jest to bardzo kaloryczny chleb razowy, nie powinny go wybierać osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów. Najsmaczniejszy i najbardziej zdrowy jest własnoręcznie wykonany chleb. Powinien być on jednak wykonany według sprawdzonego przepisu i z dobrej jakości składników. Nie każdy jednak ma czas i możliwości by wypiekać chleb w domu.  Wtedy jedynym rozwiązaniem jest korzystanie z usług sprawdzonego piekarza.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...