Kalorie w makaronie – charakterystyka, rodzaje makaronu a kaloryczność, właściwości makaronu, dodatki do dań

Otrzymujemy go z mąki, jaj i soli. Choć kalorii w makaronie nie jest mało, powinniśmy włączyć go do menu. Makaron jest bowiem nie tylko smaczny, ale też zdrowy.

Kalorie w makaronie - charakterystyka

Liczba kalorii w makaronie zdecydowanie różni się w zależności od tego, czy mówimy makaronie suchym czy gotowanym. Zawarta w makaronie suchym liczba kalorii może nieco przerażać – 100 gramów takiego makaronu zawiera bowiem około 330 kalorii. Jednak przecież nigdy nie spożywamy makaronu w tej postaci. Poddajemy go gotowaniu, co sprawia, że makaron wchłania wodę. Tym sposobem liczba kalorii w makaronie ulega znaczącej zmianie. 100 gramów ugotowanego makaronu to już bowiem tylko 110 kalorii. Choć liczba kalorii w makaronie gotowanym jest niezbyt duża, to spożywając takie danie, długo odczuwamy sytość.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Kalorie w makaronie - rodzaje makaronu a kaloryczność

Liczba kalorii w makaronie różnić się będzie też w zależności od tego, jaki rodzaj makaronu spożywamy. Najmniej kalorii jest w makaronie na mleku – 100 gramów to jedynie 70 kalorii. W 100 gramach makaronu spaghetii jest około 100 kalorii, makaron gotowany dwu- lub czterojajeczny zawiera około 125 kalorii. Liczba kalorii makaronie gotowanym bezjajecznym to z kolei około 130. Najwięcej kalorii ma makaron domowy podduszany i makaron ryżowy gotowany. 100 gramów tych rodzajów makaronów zawiera około 190 kalorii.

Czy warto jeść makaron?

Spaghetti, penne, lasagne, cannelloni, tortellini – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępne w polskich sklepach. Możemy przygotować go na wiele...

Kalorie w makaronie - właściwości makaronu

Makaron to bogate źródło skrobi należącej do węglowodanów złożonych. Dzięki temu, niezależnie od tego, ile jest kalorii w danym makaronie, mamy zapewnioną energię i sytość na wiele godzin. Makaron, w zależności od rodzaju mąki, z której jest wykonany, może być polecany np. osobom będącym na diecie bezglutenowej. Makaron z dodatkiem otrąb powinny spożywać osoby cierpiące na zaparcia, a makaron gryczany osoby nie mogące jeść pszenicy. Jak widać, nie tylko więc liczba kalorii w makaronie ma znaczenie. Jakie są jeszcze właściwości makaronu? Jest on źródłem witaminy B1, B6, PP, które nie tylko wspomagają trawienie, ale też wpływają na dobry nastrój. Zawarty w makronie magnez z kolei chroni przed skurczami, uczuciem zmęczenia, sprzyja pracy mózgu i serca.

Kalorie w makaronie - dodatki do dań

Oczywiście liczba kalorii w daniach z makaronu będzie wzrastać w zależności od tego, jak skomponujemy całe danie. Jeżeli do sosu dodamy śmietanę lub ser, kalorie w daniu z makaronem znacznie wzrosną. Tak naprawdę liczba kalorii w makronie zależy od nas samych, od tego, jakich wyborów przy gotowaniu dokonamy. Dla porównania spaghetii bolognese przygotowane w domu w 250-gramowej porcji zawiera około 500 kalorii. Natomiast kalorie w makaronie przygotowanym jako spaghetti carbonara ze śmietaną i boczkiem będą wynosić około 700. Aby kalorii w makaronie było jak najmniej, warto też zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki jest wyprodukowany. Od tego też będzie zależeć to, ile właściwości prozdrowotnych będzie miał taki makron. Najlepiej jest wybierać ten z mąki orkiszowej, żytniej czy gryczanej. Nie tylko liczba kalorii w makaronie jest ważna przy jego wyborze. Trzeba też pamiętać o tym, że im mniej przetworzoną mąkę wykorzystano do jego produkcji, tym makaron będzie zawierał niższy indeks glikemiczy.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...