Kalorie w makaronie – charakterystyka, rodzaje makaronu a kaloryczność, właściwości makaronu, dodatki do dań

Otrzymujemy go z mąki, jaj i soli. Choć kalorii w makaronie nie jest mało, powinniśmy włączyć go do menu. Makaron jest bowiem nie tylko smaczny, ale też zdrowy.

Kalorie w makaronie - charakterystyka

Liczba kalorii w makaronie zdecydowanie różni się w zależności od tego, czy mówimy makaronie suchym czy gotowanym. Zawarta w makaronie suchym liczba kalorii może nieco przerażać – 100 gramów takiego makaronu zawiera bowiem około 330 kalorii. Jednak przecież nigdy nie spożywamy makaronu w tej postaci. Poddajemy go gotowaniu, co sprawia, że makaron wchłania wodę. Tym sposobem liczba kalorii w makaronie ulega znaczącej zmianie. 100 gramów ugotowanego makaronu to już bowiem tylko 110 kalorii. Choć liczba kalorii w makaronie gotowanym jest niezbyt duża, to spożywając takie danie, długo odczuwamy sytość.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Kalorie w makaronie - rodzaje makaronu a kaloryczność

Liczba kalorii w makaronie różnić się będzie też w zależności od tego, jaki rodzaj makaronu spożywamy. Najmniej kalorii jest w makaronie na mleku – 100 gramów to jedynie 70 kalorii. W 100 gramach makaronu spaghetii jest około 100 kalorii, makaron gotowany dwu- lub czterojajeczny zawiera około 125 kalorii. Liczba kalorii makaronie gotowanym bezjajecznym to z kolei około 130. Najwięcej kalorii ma makaron domowy podduszany i makaron ryżowy gotowany. 100 gramów tych rodzajów makaronów zawiera około 190 kalorii.

Czy warto jeść makaron?

Spaghetti, penne, lasagne, cannelloni, tortellini – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępne w polskich sklepach. Możemy przygotować go na wiele...

Kalorie w makaronie - właściwości makaronu

Makaron to bogate źródło skrobi należącej do węglowodanów złożonych. Dzięki temu, niezależnie od tego, ile jest kalorii w danym makaronie, mamy zapewnioną energię i sytość na wiele godzin. Makaron, w zależności od rodzaju mąki, z której jest wykonany, może być polecany np. osobom będącym na diecie bezglutenowej. Makaron z dodatkiem otrąb powinny spożywać osoby cierpiące na zaparcia, a makaron gryczany osoby nie mogące jeść pszenicy. Jak widać, nie tylko więc liczba kalorii w makaronie ma znaczenie. Jakie są jeszcze właściwości makaronu? Jest on źródłem witaminy B1, B6, PP, które nie tylko wspomagają trawienie, ale też wpływają na dobry nastrój. Zawarty w makronie magnez z kolei chroni przed skurczami, uczuciem zmęczenia, sprzyja pracy mózgu i serca.

Kalorie w makaronie - dodatki do dań

Oczywiście liczba kalorii w daniach z makaronu będzie wzrastać w zależności od tego, jak skomponujemy całe danie. Jeżeli do sosu dodamy śmietanę lub ser, kalorie w daniu z makaronem znacznie wzrosną. Tak naprawdę liczba kalorii w makronie zależy od nas samych, od tego, jakich wyborów przy gotowaniu dokonamy. Dla porównania spaghetii bolognese przygotowane w domu w 250-gramowej porcji zawiera około 500 kalorii. Natomiast kalorie w makaronie przygotowanym jako spaghetti carbonara ze śmietaną i boczkiem będą wynosić około 700. Aby kalorii w makaronie było jak najmniej, warto też zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki jest wyprodukowany. Od tego też będzie zależeć to, ile właściwości prozdrowotnych będzie miał taki makron. Najlepiej jest wybierać ten z mąki orkiszowej, żytniej czy gryczanej. Nie tylko liczba kalorii w makaronie jest ważna przy jego wyborze. Trzeba też pamiętać o tym, że im mniej przetworzoną mąkę wykorzystano do jego produkcji, tym makaron będzie zawierał niższy indeks glikemiczy.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...

Produkty żywnościowe

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

Miód Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne - niektórzy nawet cenią miód bardziej niż antybiotyki. Można śmiało stosować go w profilaktyce i leczeniu przeziębienia oraz infekcji dróg...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Zdrowotne właściwości spiruliny

Zdrowotne właściwości spiruliny

, w tym 8 takich, z których zbudowane są białka - to najwyższa koncentracja, jaką możemy odnaleźć w produkcie żywnościowym. Związki te nie tylko wchodzą

Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Wpływ migdała ziemnego na zdrowie Wyglądem przypomina trawę, ale nie dajmy się zmylić, że to chwast. Cibora jadalna, nazywana także migdałem ziemnym, to bogactwo witamin i minerałów. Dzięki temu roślina wzmocni organizm w walce z wieloma schorzeniami,...

Produkty żywnościowe

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

tym samym do podjadania po obiedzie. Gruszki Gruszki, podobnie jak inne produkty na naszej liście, są bogate w błonnik. Już jeden średni owoc zawiera 6 g