Kawa zbożowa - składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania
Kawa zbożowa to popularny zamiennik tradycyjnej kawy, sięgają po nią osoby, które nie mogą lub nie chcą spożywać kofeiny, wśród nich znajdują się na przykład kobiety w ciąży. Kawa zbożowa podawana jest nawet dzieciom ze względu na łagodny smak i cenne właściwości zdrowotne. Jaki wpływ na organizm ma kawa zbożowa?
1. Co to jest kawa zbożowa?
Kawa zbożowa to napój produkowany z prażonego zboża - żyta, orkiszu, pszenicy lub jęczmienia, niekiedy wykorzystuje się również cykorię i buraki cukrowe. Produkt dostępny jest w formie proszku lub torebek do zaparzania, ma łagodny, nieco słodkawy smak i przyjemny aromat.
W składzie kawy zbożowej nie ma kofeiny ani sztucznych barwników, w związku z tym jest ona traktowana jako zdrowy napój dla osób w różnym wieku, w tym dzieci.
2. Skład kawy zbożowej
Kawa zbożowa jest wytwarzana w procesie prażenia zbóż, takich jak orkisz, pszenica, żyto lub jęczmień. W składzie produktu może znaleźć się również burak cukrowy i korzeń cykorii, a także wiele różnych składników mających wpływ na smak i aromat:
- karmel,
- wanilia,
- melisa,
- kozieradka,
- korzeń mniszka lekarskiego,
- głóg,
- suszone figi,
- cynamon,
- goździki,
- szafran,
- gałka muszkatołowa,
- żeń-szeń.
Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów kawy zbożowej, większość z nich jest pozbawiona sztucznych barwników i konserwantów, choć zawsze warto sprawdzić tę informację na opakowaniu.
3. Właściwości zdrowotne kawy zbożowej
Kawa zbożowa była w przeszłości jednym z najbardziej popularnych napojów śniadaniowych dla dzieci i dorosłych. Obecnie zaleca się ją osobom, które z pewnych względów nie powinny spożywać kofeiny. Składniki odżywcze kawy zbożowej to:
- witaminy z grupy B - mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego,
- cynk - stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi, poprawia wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci,
- fosfor - oddziałuje na układ nerwowy, bierze udział w mineralizacji kości i zębów,
- magnez - ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i zwiększa odporność organizmu na stres,
- potas - wspiera funkcjonowanie mięśni i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
- żelazo - zapobiega anemii, wspiera układ odpornościowy i redukuje ból brzucha w trakcie miesiączki.
Kawa zbożowa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, bez względu na to, z jakiego produkowana jest zboża. Żyto to cenne źródło błonnika istotnego dla układu pokarmowego, ponieważ zapewnia uczucie sytości, zmniejsza ryzyko rozwoju kamicy i chorób nowotworowych.
Jęczmień dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, a także magnez, wapń czy żelazo, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Orkisz to z kolei źródło witamin A, E oraz K, redukuje stężenia złego cholesterolu LDL, wspiera odporność organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Cykoria wspiera funkcjonowanie nerek i wątroby, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i wspomaga laktację, natomiast burak cukrowy to cenne źródło witamin z grupy B.
Kawa zbożowa to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, hamuje uczucie głodu, ma pozytywny wpływ na trawienie i perystaltykę jelit oraz odporność organizmu. Jednocześnie jest napojem niskokalorycznym, w 100 ml znajdują się zaledwie 4 kcal.
4. Kto nie powinien pić kawy zbożowej?
Kawa zbożowa pomimo krótkiego składu nie jest odpowiednia dla wszystkich osób. Ma wysoki indeks glikemiczny, w związku z czym nie powinna być spożywana w przypadku nadwagi, otyłości, cukrzycy i insulinooporności.
Ze względu na zawartość glutenu nie jest polecana również dla osób chorujących na celiakię. W tym przypadku najlepiej sięgać po kawę zbożową z owoców dębu, czyli żołędzi.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.