Kawa zbożowa - składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania

Kawa zbożowa to popularny zamiennik tradycyjnej kawy, sięgają po nią osoby, które nie mogą lub nie chcą spożywać kofeiny, wśród nich znajdują się na przykład kobiety w ciąży. Kawa zbożowa podawana jest nawet dzieciom ze względu na łagodny smak i cenne właściwości zdrowotne. Jaki wpływ na organizm ma kawa zbożowa?

Kawa zbożowa to popularny zamiennik tradycyjnej kawy.Kawa zbożowa to popularny zamiennik tradycyjnej kawy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Co to jest kawa zbożowa?

Kawa zbożowa to napój produkowany z prażonego zboża - żyta, orkiszu, pszenicy lub jęczmienia, niekiedy wykorzystuje się również cykorię i buraki cukrowe. Produkt dostępny jest w formie proszku lub torebek do zaparzania, ma łagodny, nieco słodkawy smak i przyjemny aromat.

W składzie kawy zbożowej nie ma kofeiny ani sztucznych barwników, w związku z tym jest ona traktowana jako zdrowy napój dla osób w różnym wieku, w tym dzieci.

Skład kawy zbożowej

Kawa zbożowa jest wytwarzana w procesie prażenia zbóż, takich jak orkisz, pszenica, żyto lub jęczmień. W składzie produktu może znaleźć się również burak cukrowy i korzeń cykorii, a także wiele różnych składników mających wpływ na smak i aromat:

Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów kawy zbożowej, większość z nich jest pozbawiona sztucznych barwników i konserwantów, choć zawsze warto sprawdzić tę informację na opakowaniu.

Właściwości zdrowotne kawy zbożowej

Kawa zbożowa była w przeszłości jednym z najbardziej popularnych napojów śniadaniowych dla dzieci i dorosłych. Obecnie zaleca się ją osobom, które z pewnych względów nie powinny spożywać kofeiny. Składniki odżywcze kawy zbożowej to:

  • witaminy z grupy B - mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego,
  • cynk - stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi, poprawia wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci,
  • fosfor - oddziałuje na układ nerwowy, bierze udział w mineralizacji kości i zębów,
  • magnez - ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i zwiększa odporność organizmu na stres,
  • potas - wspiera funkcjonowanie mięśni i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • żelazo - zapobiega anemii, wspiera układ odpornościowy i redukuje ból brzucha w trakcie miesiączki.

Kawa zbożowa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, bez względu na to, z jakiego produkowana jest zboża. Żyto to cenne źródło błonnika istotnego dla układu pokarmowego, ponieważ zapewnia uczucie sytości, zmniejsza ryzyko rozwoju kamicy i chorób nowotworowych.

Jęczmień dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, a także magnez, wapń czy żelazo, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Orkisz to z kolei źródło witamin A, E oraz K, redukuje stężenia złego cholesterolu LDL, wspiera odporność organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Cykoria wspiera funkcjonowanie nerek i wątroby, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i wspomaga laktację, natomiast burak cukrowy to cenne źródło witamin z grupy B.

Kawa zbożowa to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, hamuje uczucie głodu, ma pozytywny wpływ na trawienie i perystaltykę jelit oraz odporność organizmu. Jednocześnie jest napojem niskokalorycznym, w 100 ml znajdują się zaledwie 4 kcal.

Kto nie powinien pić kawy zbożowej?

Kawa zbożowa pomimo krótkiego składu nie jest odpowiednia dla wszystkich osób. Ma wysoki indeks glikemiczny, w związku z czym nie powinna być spożywana w przypadku nadwagi, otyłości, cukrzycy i insulinooporności.

Ze względu na zawartość glutenu nie jest polecana również dla osób chorujących na celiakię. W tym przypadku najlepiej sięgać po kawę zbożową z owoców dębu, czyli żołędzi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej