Kiedy najlepiej spożywać kwasy omega-3? Eksperci nie mają wątpliwości
Ministerstwo Zdrowia przestrzega, że niedobór kwasów omega-3 prowadzi do problemów z funkcjonowaniem układu nerwowego, w tym mózgu. Przypomina, że organizm człowieka sam nie produkuje tych kwasów, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Jak przyjmować kwasy omega-3, by wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści?
W tym artykule:
Dlaczego kwasy omega-3 są zdrowie?
National Institute of Health, czyli amerykańska instytucja rządowa zajmująca się badaniami biomedycznymi i związanymi ze zdrowiem, opublikowała listę dobroczynnych właściwości kwasów omega-3.
Pełnią one w organizmie kluczowe funkcje. Stanowią ważny element budujący błony komórkowe, zwłaszcza w mózgu, siatkówce oka i komórkach układu nerwowego. DHA jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu i niemowlęcia, wspierając rozwój funkcji poznawczych i wzrokowych.
Najlepiej poznany i sprawdzony jest wpływ kwasów na układ sercowo-naczyniowy. NIH podkreśla, że regularne spożywanie omega-3 może obniżać poziom triglicerydów, wspierać kontrolę ciśnienia i zmniejszać ryzyko incydentów sercowych, szczególnie u osób z chorobą wieńcową. W badaniach klinicznych wysokie dawki EPA (jednego z kwasów omega-3) istotnie redukowały ryzyko zawału, udaru i zgonu sercowego.
Instytucja przypomina też, że dzięki działaniu przeciwzapalnemu omega-3 mogą łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, ograniczając potrzebę stosowania leków przeciwzapalnych. Wspierają też zdrowie oczu, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem, oraz mogą spowalniać spadek funkcji poznawczych i obniżać ryzyko choroby Alzheimera.
Gdzie znaleźć kwasy omega-3?
Produkty, które są najbogatsze w ten składnik to m.in.:
ryby morskie (np. makrela atlantycka, śledź),
siemię lniane i olej lniany,
nasiona chia,
orzechy włoskie,
olej rzepakowy tłoczony na zimno.
Jeśli nie naturalne źródła, to suplementy. Tylko jak je przyjmować?
Jak spożywać suplementy z omega-3?
Nie ma najlepszej godziny na przyjmowanie suplementów z omega-3, liczy się to, o jakiej porze spożywamy posiłki. Eksperci, w tym Medical News Today informują, że suplementy najlepiej przyjmować w trakcie posiłku, popijając je wodą. Osoby, które zwykle jedzą śniadania z niewielką ilością tłuszczu, mogą rozważyć przesunięcie suplementacji na kolejny posiłek: obiad lub kolację.
U części osób olej rybi może wywoływać dolegliwości trawienne, np. odbijanie czy biegunkę. Jak wskazuje Arthritis Foundation, w takich przypadkach dobrym rozwiązaniem może być podzielenie dziennej dawki na dwie mniejsze i zażywanie ich o różnych porach. Jeśli dawka jest dzielona, warto przyjmować każdą część przy innym posiłku.
Zobacz także: Zdrowe, ale nie na śniadanie. Naukowcy mówią, dlaczego z rana lepiej nie jeść pomidorów
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Medical News Today
- National Institute of Health
- Ministerstwo Zdrowia
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.