Kiedy najlepiej spożywać kwasy omega-3? Eksperci nie mają wątpliwości

Ministerstwo Zdrowia przestrzega, że niedobór kwasów omega-3 prowadzi do problemów z funkcjonowaniem układu nerwowego, w tym mózgu. Przypomina, że organizm człowieka sam nie produkuje tych kwasów, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Jak przyjmować kwasy omega-3, by wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści?

Suplementy z omega-3 muszą być przyjmowane razem z posiłkiemSuplementy z omega-3 muszą być przyjmowane razem z posiłkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Dlaczego kwasy omega-3 są zdrowie?

National Institute of Health, czyli amerykańska instytucja rządowa zajmująca się badaniami biomedycznymi i związanymi ze zdrowiem, opublikowała listę dobroczynnych właściwości kwasów omega-3.

Pełnią one w organizmie kluczowe funkcje. Stanowią ważny element budujący błony komórkowe, zwłaszcza w mózgu, siatkówce oka i komórkach układu nerwowego. DHA jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu i niemowlęcia, wspierając rozwój funkcji poznawczych i wzrokowych.

Najlepiej poznany i sprawdzony jest wpływ kwasów na układ sercowo-naczyniowy. NIH podkreśla, że regularne spożywanie omega-3 może obniżać poziom triglicerydów, wspierać kontrolę ciśnienia i zmniejszać ryzyko incydentów sercowych, szczególnie u osób z chorobą wieńcową. W badaniach klinicznych wysokie dawki EPA (jednego z kwasów omega-3) istotnie redukowały ryzyko zawału, udaru i zgonu sercowego.

Instytucja przypomina też, że dzięki działaniu przeciwzapalnemu omega-3 mogą łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, ograniczając potrzebę stosowania leków przeciwzapalnych. Wspierają też zdrowie oczu, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem, oraz mogą spowalniać spadek funkcji poznawczych i obniżać ryzyko choroby Alzheimera.

Gdzie znaleźć kwasy omega-3?

Produkty, które są najbogatsze w ten składnik to m.in.:

  • ryby morskie (np. makrela atlantycka, śledź),

  • siemię lniane i olej lniany,

  • nasiona chia,

  • orzechy włoskie,

  • olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Jeśli nie naturalne źródła, to suplementy. Tylko jak je przyjmować?

Jak spożywać suplementy z omega-3?

Nie ma najlepszej godziny na przyjmowanie suplementów z omega-3, liczy się to, o jakiej porze spożywamy posiłki. Eksperci, w tym Medical News Today informują, że suplementy najlepiej przyjmować w trakcie posiłku, popijając je wodą. Osoby, które zwykle jedzą śniadania z niewielką ilością tłuszczu, mogą rozważyć przesunięcie suplementacji na kolejny posiłek: obiad lub kolację.

U części osób olej rybi może wywoływać dolegliwości trawienne, np. odbijanie czy biegunkę. Jak wskazuje Arthritis Foundation, w takich przypadkach dobrym rozwiązaniem może być podzielenie dziennej dawki na dwie mniejsze i zażywanie ich o różnych porach. Jeśli dawka jest dzielona, warto przyjmować każdą część przy innym posiłku.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Medical News Today
  2. National Institute of Health
  3. Ministerstwo Zdrowia

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?