Kiedy najlepiej spożywać kwasy omega-3? Eksperci nie mają wątpliwości

Ministerstwo Zdrowia przestrzega, że niedobór kwasów omega-3 prowadzi do problemów z funkcjonowaniem układu nerwowego, w tym mózgu. Przypomina, że organizm człowieka sam nie produkuje tych kwasów, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Jak przyjmować kwasy omega-3, by wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści?

Suplementy z omega-3 muszą być przyjmowane razem z posiłkiemSuplementy z omega-3 muszą być przyjmowane razem z posiłkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Dlaczego kwasy omega-3 są zdrowie?

National Institute of Health, czyli amerykańska instytucja rządowa zajmująca się badaniami biomedycznymi i związanymi ze zdrowiem, opublikowała listę dobroczynnych właściwości kwasów omega-3.

Pełnią one w organizmie kluczowe funkcje. Stanowią ważny element budujący błony komórkowe, zwłaszcza w mózgu, siatkówce oka i komórkach układu nerwowego. DHA jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu i niemowlęcia, wspierając rozwój funkcji poznawczych i wzrokowych.

Najlepiej poznany i sprawdzony jest wpływ kwasów na układ sercowo-naczyniowy. NIH podkreśla, że regularne spożywanie omega-3 może obniżać poziom triglicerydów, wspierać kontrolę ciśnienia i zmniejszać ryzyko incydentów sercowych, szczególnie u osób z chorobą wieńcową. W badaniach klinicznych wysokie dawki EPA (jednego z kwasów omega-3) istotnie redukowały ryzyko zawału, udaru i zgonu sercowego.

Instytucja przypomina też, że dzięki działaniu przeciwzapalnemu omega-3 mogą łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, ograniczając potrzebę stosowania leków przeciwzapalnych. Wspierają też zdrowie oczu, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem, oraz mogą spowalniać spadek funkcji poznawczych i obniżać ryzyko choroby Alzheimera.

Gdzie znaleźć kwasy omega-3?

Produkty, które są najbogatsze w ten składnik to m.in.:

  • ryby morskie (np. makrela atlantycka, śledź),

  • siemię lniane i olej lniany,

  • nasiona chia,

  • orzechy włoskie,

  • olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Jeśli nie naturalne źródła, to suplementy. Tylko jak je przyjmować?

Jak spożywać suplementy z omega-3?

Nie ma najlepszej godziny na przyjmowanie suplementów z omega-3, liczy się to, o jakiej porze spożywamy posiłki. Eksperci, w tym Medical News Today informują, że suplementy najlepiej przyjmować w trakcie posiłku, popijając je wodą. Osoby, które zwykle jedzą śniadania z niewielką ilością tłuszczu, mogą rozważyć przesunięcie suplementacji na kolejny posiłek: obiad lub kolację.

U części osób olej rybi może wywoływać dolegliwości trawienne, np. odbijanie czy biegunkę. Jak wskazuje Arthritis Foundation, w takich przypadkach dobrym rozwiązaniem może być podzielenie dziennej dawki na dwie mniejsze i zażywanie ich o różnych porach. Jeśli dawka jest dzielona, warto przyjmować każdą część przy innym posiłku.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Medical News Today
  2. National Institute of Health
  3. Ministerstwo Zdrowia

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Najlepszy chleb. Gwarancja stabilnego poziomu cukru we krwi
Najlepszy chleb. Gwarancja stabilnego poziomu cukru we krwi