Kiełki rzodkiewki - właściwości zdrowotne, hodowla

Kiełki rzodkiewki to produkt pośredni między nasionkiem a ukształtowaną rośliną. Dlaczego warto je spożywać i jakie składniki odżywcze zawierają?

1. Kiełki rzodkiewki - właściwości zdrowotne

Nasiona zawierają duże ilości składników odżywczych, ale są dla człowieka słabo przyswajalne. Podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy, które przekształcają trudne do przyswojenia składniki, na przykład cukry złożone w cukry proste i białka w aminokwasy. Ponadto znacznie wzrasta w nich ilość witamin. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i walorom smakowym kiełki rzodkiewki, jak i innych roślin, zyskały wielu zwolenników.

Cenne dla zdrowia składniki obecne w kiełkach rzodkiewki to:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

  • kwas foliowy i witamina B6 - te składniki zawarte w kiełkach rzodkiewki pomagają zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia. Mają one wpływ na rozkład homocysteiny, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy,
  • glukozynolany, które mają właściwości antyrakowe,
  • witamina C, która ma duży wpływ na kondycję skóry - dzięki niej jest elastyczna i gładka. Ponadto witamina C wspomaga odchudzanie. Jest to też składnik, który chroni przed przeziębieniem, ma także działanie wykrztuśne. Zwiększa też odporność organizmu,
Kiełki – fenomenalne źródło zdrowia
Kiełki – fenomenalne źródło zdrowia [5 zdjęć]

Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby...

zobacz galerię
  • witaminy A, E, H odpowiedzialne za dobry wzrok, a także posiadające właściwości przeciwutleniające,
  • kwasy omega-3 i błonnik, które również wspomagają odchudzanie,
  • potas, magnez i jod- wspomagają przemianę materii w organizmie,
  • siarka wpływająca korzystnie na kondycję włosów i paznokci.

2. Kiełki rzodkiewki - hodowla

Kiełki rzodkiewki można samemu wyhodować w domu
Kiełki rzodkiewki można samemu wyhodować w domu

Kiełki rzodkiewki są obecnie łatwo dostępne w niemal każdym sklepie. Można jednak spróbować wyhodować je w domu. Na początek trzeba przepłukać nasiona. Następnie należy przygotować naczynie, w którym będziemy zakładać hodowlę. Sposobów jest wiele i każdy może wybrać najbardziej wygodny dla siebie. Obecne są na rynku specjalne kiełkownice, ale równie dobrze można hodować kiełki w słoiku, na ligninie czy na sitku. Zwykle czas namaczania nasion wynosi ok. 4-6 godzin. Po zakończeniu tego etapu nasiona powinny zostać umieszczone w naczyniu do kiełkowania na kilka dni. Nasiona podczas kiełkowania muszą być przepłukiwane, aby pozbyć się tych, które już się nie nadają. Kiełki rzodkiewki powinny rosnąć w półcieniu. Nie należy ich pozostawiać w pełnym słońcu, ponieważ wzrasta ryzyko zapleśnienia. Ponadto kiełki muszą mieć stały dostęp do tlenu, dlatego najlepiej jest je porozdzielać pod strumieniem zimnej wody. Ten zabieg wspomaga również ich wzrost. Po zakończeniu kiełkowania uzyskane kiełki rzodkiewki należy przepłukać, by pozbyć się nasion, które nie wykiełkowały. Najlepiej spożywać je na bieżąco, ale w razie potrzeby mogą być też przez kilka dni przechowywane w lodówce.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!