Kiełki rzodkiewki - właściwości zdrowotne, hodowla

Kiełki rzodkiewki to produkt pośredni między nasionkiem a ukształtowaną rośliną. Dlaczego warto je spożywać i jakie składniki odżywcze zawierają?

Kiełki rzodkiewki - właściwości zdrowotne

Nasiona zawierają duże ilości składników odżywczych, ale są dla człowieka słabo przyswajalne. Podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy, które przekształcają trudne do przyswojenia składniki, na przykład cukry złożone w cukry proste i białka w aminokwasy. Ponadto znacznie wzrasta w nich ilość witamin. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i walorom smakowym kiełki rzodkiewki, jak i innych roślin, zyskały wielu zwolenników.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Cenne dla zdrowia składniki obecne w kiełkach rzodkiewki to:

  • kwas foliowy i witamina B6 - te składniki zawarte w kiełkach rzodkiewki pomagają zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia. Mają one wpływ na rozkład homocysteiny, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy,
  • glukozynolany, które mają właściwości antyrakowe,
  • witamina C, która ma duży wpływ na kondycję skóry - dzięki niej jest elastyczna i gładka. Ponadto witamina C wspomaga odchudzanie. Jest to też składnik, który chroni przed przeziębieniem, ma także działanie wykrztuśne. Zwiększa też odporność organizmu,
Kiełki – fenomenalne źródło zdrowia

Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak...

  • witaminy A, E, H odpowiedzialne za dobry wzrok, a także posiadające właściwości przeciwutleniające,
  • kwasy omega-3 i błonnik, które również wspomagają odchudzanie,
  • potas, magnez i jod- wspomagają przemianę materii w organizmie,
  • siarka wpływająca korzystnie na kondycję włosów i paznokci.

Kiełki rzodkiewki - hodowla

Kiełki rzodkiewki są obecnie łatwo dostępne w niemal każdym sklepie. Można jednak spróbować wyhodować je w domu. Na początek trzeba przepłukać nasiona. Następnie należy przygotować naczynie, w którym będziemy zakładać hodowlę. Sposobów jest wiele i każdy może wybrać najbardziej wygodny dla siebie. Obecne są na rynku specjalne kiełkownice, ale równie dobrze można hodować kiełki w słoiku, na ligninie czy na sitku. Zwykle czas namaczania nasion wynosi ok. 4-6 godzin. Po zakończeniu tego etapu nasiona powinny zostać umieszczone w naczyniu do kiełkowania na kilka dni. Nasiona podczas kiełkowania muszą być przepłukiwane, aby pozbyć się tych, które już się nie nadają. Kiełki rzodkiewki powinny rosnąć w półcieniu. Nie należy ich pozostawiać w pełnym słońcu, ponieważ wzrasta ryzyko zapleśnienia. Ponadto kiełki muszą mieć stały dostęp do tlenu, dlatego najlepiej jest je porozdzielać pod strumieniem zimnej wody. Ten zabieg wspomaga również ich wzrost. Po zakończeniu kiełkowania uzyskane kiełki rzodkiewki należy przepłukać, by pozbyć się nasion, które nie wykiełkowały. Najlepiej spożywać je na bieżąco, ale w razie potrzeby mogą być też przez kilka dni przechowywane w lodówce.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Dieta dla osób po 40. roku życia

Dieta dla osób po 40. roku życia

Witaminy z grupy B Wraz z upływem lat zmienia się zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Aby mógł skutecznie walczyć (...) z wszelkimi dolegliwościami związanymi z wiekiem, potrzebuje odpowiedniej diety, która dostarczy...

Składniki odżywcze

Produkty z wysoką zawartością sodu

Produkty z wysoką zawartością sodu

odżywczych niż chipsy, ale czy wiesz, że 1 kubek ma większą zawartość sodu niż 1 paczka chipsów? Zupę najlepiej gotować w domu, a kupowane zupy rozcieńczać wodą lub niskosodowym bulionem.

Składniki odżywcze

Kwas foliowy czy folian - jakie są różnice?

Kwas foliowy czy folian - jakie są różnice?

składnikiem odżywczym, który w przyrodzie występuje w postaci folianów. Są one odpowiedzialne za wiele ważnych funkcji w organizmie. Ich niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia schorzeń, takich jak choroby...

Składniki odżywcze

Michael Moss „Cukier, sól, tłuszcz" - recenzja

Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki, które razem dają niezwykłą mieszankę - to właśnie takiemu jedzeniu nie możemy się oprzeć. Uwielbiamy czekoladki, ciastka i słodycze, chętnie sięgamy po chipsy, krakersy i dania typu fast food....

Składniki odżywcze

Co kolor żółtka mówi o jajku?

Co kolor żółtka mówi o jajku?

. W związku z tym im bogatszy kolor żółtka, tym więcej składników odżywczych zostaje dostarczonych organizmowi. Czasami jednak blady kolor żółtka

Składniki odżywcze

Składniki mineralne

Minerały, czyli makro- i mikroelementy są związkami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Składniki mineralne zapewniają (...) rozwój, zdolność do reprodukcji oraz zdrowie. W przypadku organizmów roślinnych...