"Kluczowe dla zdrowia mózgu". Warto jeść, bo obniżają też ryzyko raka jelit, żołądka, piersi, prostaty
Dieta bogata w składniki odżywcze to inwestycja w sprawność umysłową. Neurolog dr Aaron Lorde zdradził, co regularnie pojawia się w jego jadłospisie, aby utrzymać mózg w dobrej kondycji.
W tym artykule:
Dlaczego dieta ma takie znaczenie?
To, co jemy, ma ogromny wpływ na kondycję naszego mózgu. Około 25 proc. krwi krążącej w naszym ciele trafia właśnie do mózgu, dlatego dieta wpływająca na zdrowie serca i naczyń krwionośnych przekłada się również na pracę układu nerwowego. Produkty wysokoprzetworzone, bogate w tłuszcze nasycone i cukry proste mogą uszkadzać naczynia krwionośne w mózgu, zwiększając ryzyko udaru, demencji i zaburzeń poznawczych. Ponadto, nadmiar cukru może zakłócać metabolizm mózgu i obniżać produkcję ATP – źródła energii komórkowej.
Choć nie każdy przypadek pogorszenia funkcji poznawczych da się cofnąć, zdrowa dieta może spowolnić ten proces. Co je neurolog, by utrzymać swój mózg w formie? Nowojorski neurolog dr Aaron Lord podzielił się podstawami swojej diety na łamach "New York Post".
Ryby
Tłuste ryby, takie jak łosoś, halibut czy granik, to świetne źródło kwasów omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych. Dr Lord podkreśla jednak, że najlepiej wybierać ryby dzikie, nie hodowlane.
Zielone warzywa
Z kolei warzywa liściaste, takie jak kapusta pak choy czy brokuły, dostarczają błonnika, kwasu foliowego i beta-karotenu. Szparagi, choć niepozorne, również są bogate w błonnik, a do tego łatwe w przygotowaniu. To właśnie po te produkty najczęściej sięga lekarz.
Pomidory
Pomidory zawierają likopen – silny przeciwutleniacz. Świetnie sprawdzają się w sałatkach i sosach.
"Antyoksydanty są kluczowe dla zdrowia mózgu, ponieważ zwalczają stany zapalne i stres oksydacyjny, pomagając zapobiegać neurodegeneracji" - opisuje dr Lord.
Zawierają też cenny likopen. To silny przeciwutleniacz, który od lat budzi zainteresowanie naukowców pod kątem profilaktyki nowotworowej, zwłaszcza w kontekście raka prostaty, piersi, żołądka i jelit. Metaanaliza opublikowana w "Journal of Nutrition" obejmująca 21 badań obserwacyjnych wykazała, że wyższe spożycie pomidorów i produktów pomidorowych wiązało się z niższym ryzykiem raka prostaty.
Analiza przedstawiona na łamach "Frontiers in Pharmacology" z 2022 roku pokazało z kolei potencjał likopenu jako związku wspierającego leczenie i profilaktykę raka piersi, m.in. dzięki wpływowi na regulację proliferacji komórek nowotworowych.
Z kolej badania opublikowane w "Nutrients" w 2020 roku ujawniają, że likopen może chronić przed rakiem żołądka i jelita grubego, głównie dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym
Orzechy i owoce jagodowe
"Orzechy włoskie mają najwyższy stosunek omega-3 do omega-6" - podkreśla lekarz.
W duecie z jagodami, bogatymi we flawonoidy, wspierają odporność mózgu na stres.
Oliwa
Oliwa z oliwek to źródło zdrowych tłuszczów jednonienasyconych. Najlepiej stosować ją na zimno, np. do sałatek. Neurolog ostrzega jednak przed jednym jej zastosowaniem:
"Staraj się w miarę możliwości unikać smażenia na oliwie z oliwek" - podkreśla ekspert.
Przyprawy
Kurkuma i imbir, przyprawy z kuchni azjatyckiej, mają działanie przeciwzapalne i wspierają walkę z neurodegeneracją. Kurkuma działa najlepiej w połączeniu z pieprzem.
"Aktywnym związkiem w kurkumie jest kurkumina, przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych, który może korzystnie wpływać na zdrowie mózgu, potencjalnie rozbijając blaszki amyloidowe, będące cechą charakterystyczną choroby Alzheimera" - wyjaśnia neurolog.
Domowy popcorn
Choć dla wielu może się to okazać zaskakujące, lekarz podzielił się także przekąską, po którą najczęściej sięga. Zamiast chipsów, neurolog wybiera kukurydzę z odrobiną oleju i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, które nadają im serowo-maślany smak.
Jak podkreśla neurolog, domowy popcorn jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny od tego gotowego (np. sprzedawanego w kinach), ale i od wszechobecnych chipsów ziemniaczanych.
Kawa i herbata
Zarówno kawa, jak i herbata, to bogactwo przeciwutleniaczy i flawonoidów. Ponadto, kofeina w umiarkowanych ilościach poprawia koncentrację i wydajność.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- NY Post
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.