Kompot z truskawek - wartości odżywcze, jak przyrządzić?

Kompot to znany od stuleci i prosty do przygotowania napój. Mimo iż w ostatnich latach przyrządzane w domu kompoty nieco straciły na popularności na skutek reklamy innych typów napojów, coraz więcej osób zaczyna do nich wracać. Kompot jest bowiem nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Co ważne, nie ma nim sztucznych barwników ani środków konserwujących. Z tego względu kompoty można podawać bez obaw dzieciom.

1. Kompot z truskawek - wartości odżywcze

Kompoty opierają się w dużej mierze na owocach, które, jak wiadomo, są cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Niezwykle popularny jest kompot z truskawek – owoców, które oprócz niskiej zawartości kalorii mogą poszczycić się dużą ilością substancji odżywczych.

W truskawkach jest więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Witamina C ma działanie antyrakowe i zapobiega utlenianiu złego cholesterolu. Truskawki to również dobre źródło błonnika oraz kwasu elagowego. Kwas elagowywystępuje także w winogronach oraz wiśniach. Jest to związek, który zatrzymuje proces zmiany zdrowych komórek w komórki rakowe.

Sekrety diety truskawkowej
Sekrety diety truskawkowej

Dieta truskawkowa nadaje się do oczyszczenia organizmu, nie może być stosowana dłużej niż tydzień, ponieważ...

zobacz galerię

Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością jest fakt, że truskawki są pozbawione tłuszczu oraz cholesterolu. Także w kompocie z truskawek nie ma cholesterolu, a ilość tłuszczu jest minimalna.

2. Kompot z truskawek - jak przyrządzić?

Najważniejszym składnikiem kompotu są truskawki. Powinny być świeże, opłukane i pozbawione szypułek. Do kompotu konieczna jest ich ilość odpowiadająca 0,5 litra objętości. Potrzebna jest również woda (około 2,5 litra), 4 łyżki cukru zwykłego, 1 łyżka cukru waniliowego oraz niewielka ilość soku z cytryny. Ta ilość cukru powinna wystarczyć, ale jeśli lubisz słodsze napoje, możesz dodać jeszcze trochę cukru do smaku.

Wsyp truskawki do dużego garnka i zalej wodą. Posłódź wodę cukrem i dodaj sok z cytryny. Zagotuj całość, po czym na niewielkim ogniu gotuj kompot przez 10-12 minut. Po ugotowaniu odczekaj trochę, aż kompot wystygnie, po czym przelej jego część do dzbanka. Kompot z truskawek możesz wypić zarówno do obiadu, jak i deseru. Kompot z truskawek na pewno będzie smakował, zwłaszcza dzieciom.

Kompot z truskawek to lekki, owocowy napój, który nie dorównuje co prawda świeżo wyciskanym sokom, ale jest dużo zdrowszy niż słodkie napoje dostępne w sklepach. Nie ma w nim chemicznych substancji ani ulepszaczy, dlatego jest to dobry wybór zwłaszcza dla dzieci oraz osób, które chcą się odżywiać w ekologiczny sposób. Kompot z truskawek nadaje się na zimę. Można przygotować kompot z truskawek w słoikach i delektować się jego smakiem podczas zimy.

Dużą zaletą kompotu jest fakt, że dzięki zastosowaniu różnych owoców można uzyskać napój o ciekawym smaku. Do kompotu oprócz truskawek można dodać jabłka, morele, brzoskwinie, gruszki oraz inne sezonowe owoce.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy