Konserwant w walce z rakiem

Nizyna jest naturalnie otrzymywanym związkiem chemicznym, który znalazł swoje zastosowanie w produkcji spożywczej. Na „Liście E” stworzonej przez Unię Europejską znajduje się pod symbolem E234.

Według badań opublikowanych w piśmie "Journal of Antimicrobial Chemotherapy" wykazuje właściwości niszczące komórki nowotworowe. Atakuje także superbakterie oporne na kuracje antybiotykowe.

1. E234, czyli nizyna

Nizyna jest konserwantem, który stosuje się w produkcji spożywczej w celu przedłużenia trwałości produktów. Wpływa także na ich smak oraz wygląd. To dzięki konserwantom żywność wygląda na świeżą, przez co częściej jest przez nas wybierana.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Substancja produkowana jest podczas fermentacji wyrobów mlecznych. Pomimo swoich właściwości, nie stosuje się jej jednak jako środek farmakologiczny.

Znajdziemy ją w składzie serów. Hamuje rozwój bakterii masłowych odpowiedzialnych za psucie się pasteryzowanego mleka. Nizyna znalazła również swoje zastosowanie w produkcji kremów oraz preparatów odkażających. Środki z tym związkiem chemicznym używane są także przy leczeniu wymienia u krów.

123rf
123rf

2. Źródła nizyny:

  • sery mascarpone,
  • sery dojrzewające,
  • serki topione,
  • puddingi z semoliny i tapioki,
  • clotted cream,
  • jaja pasteryzowane.

3.

4.

5.

6. Badania nad nizyną

Badania naukowców z grupy dr Yvonne Kapili z Uniwersytetu Michigan potwierdziły, że nizyna ma właściwości antynowotworowe.

Udowodniły to liczne testy przeprowadzone na gryzoniach chorujących na raka głowy oraz szyi. Zwierzęta w większości cierpiały na odmianę płaskonabłonkowego raka jamy ustnej, który rozwija się również u ludzi.

Nizyna, która wcześniej została dwukrotnie oczyszczona, wykazywała dużo większą skuteczność w leczeniu nowotworu. Zwierzętom, które spożywały przez dziewięć tygodni koktajl mleczny z tą substancją w składzie, guzy zmniejszyły się o 70-80 proc. Ten rodzaj związku chemicznego dłużej utrzymywał gryzonie przy życiu.

Poprzednie badania dotyczące cech nizyny wykazały, że działa ona poprzez aktywację białka CHAC1, który odpowiedzialny jest za śmierć komórek nowotworowych.  

7. Wpływ nizyny na superbakterie

Badania zespołu dr Yvonne Kapili pokazały także, że nizyna zwalcza bakterie oporne na kuracje antybiotykowe. Atakuje gronkowca złocistego. Ten rodzaj bakterii tworzy niegojące się infekcje skórne oraz negatywnie wpływa na układ oddechowy, mięśnie oraz żyły.

8. Nizyna w medycynie

E234 stosowana w produkcji spożywczej występuje w niższych dawkach, niż te podawane zwierzętom. Wcześniejsze dodawanie nizyny do różnego rodzaju produktów w znacznym stopniu ułatwi wprowadzenie jej do medycyny.

Do tego czasu jednak naukowcy muszą jednak przeprowadzić szereg kolejnych badań potwierdzających przeciwnowotworowe właściwości tej substancji.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!