Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia meksykańska – przepisy i dania

Kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych, a także różnych odmianach papryki i chili.
Kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych, a także różnych odmianach papryki i chili. (Adobe Stock)

Kuchnia meksykańska, która łączy w sobie tradycje Indian i wpływy hiszpańskich konkwistadorów, jest znana z różnorodności smaków, barw i aromatów. Charakteryzuje się obecnością świeżych składników, intensywnych przypraw i ziół oraz tradycyjnych technik kulinarnych. Jakie są najbardziej popularne dania?

spis treści

1. Kuchnia meksykańska – czym się wyróżnia i charakteryzuje?

Kuchnia meksykańska kojarzy się z kukurydzą, fasolą, chili i pomidorami oraz takimi potrawami jak tortilla, tacos czy burritos. Jednak prawdziwa kuchnia Meksyku to bogactwo nieznanych i nietypowych smaków, występujących jedynie w tym kraju.

Meksykańska kuchnia łączy wpływy Starego i Nowego Świata. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza, znano tu jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś przywieźli ze sobą Hiszpanie i Francuzi. Ci do tradycyjnej kuchni meksykańskiej, opierającej się na egzotycznych owocach, słodkich ziemniakach, orzechach, rybach, dyni i czekoladzie, wprowadzili ryż, wołowinę, nabiał, drób, pszenicę, cebulę, czosnek i wino.

2. Jak smakują dania kuchni meksykańskiej?

Kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych, a także różnych odmianach papryki i chili. Podstawowym surowcem w przygotowywaniu wielu potraw jest tak zwana masa, otrzymywana z przemiału ziaren kukurydzy.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Potrawy oryginalnej kuchni meksykańskiej są dość pikantne i aromatyczne, głównie dzięki dodatkowi chili (osoby, które wolą łagodniejsze jedzenie, powinny zamawiać potrawy sin chile, czyli bez chili).

Meksykańskie przystawki, zwane antojitos są podobne do hiszpańskich tapas. Przystawką może być wszystko: od dekoracyjnie podanego owocu po konkretne danie. Smakowitymi antojitos Meksykanie zajadają się wszędzie: w domu, barze, restauracji, parku, na targu i ulicy, o każdej porze dnia i nocy. Przystawkę można zamówić przed daniem głównym z aperitifem (botana) albo jako pierwsze danie w restauracji.

3. Najpopularniejsze dania meksykańskie

Dania kuchni meksykańskiej są bardzo różne, typowe dla danego regionu.

Kuchnia meksykańska – Meksyk północny

W północnej części kraju popularne są takie dania, jak:

  • tortilla (wytwarzana z mąki pszennej, faszerowana mięsem wołowym i fasolą),
  • burrito de machaca (placek pszenny z dodatkiem wołowiny),
  • pajeta de membrillo (galaretka),
  • crema de queso (zupa z sera),
  • machaca con huevos (suszona wołowina z jajkami),
  • gorditas (placki z kukurydzy nadziewane serem, mięsem i marynowanymi warzywami).

Wszystkie te dania są proste, pożywne i smaczne. Mieszkańcy północnego Meksyku używają dużych ilości papryczek chili.

Kuchnia meksykańska – Meksyk centralny

Kuchnia centralnej części Meksyku miesza ze sobą wpływy indiańskie i europejskie. Znanym kulinarnym regionem jest Puebla, z której pochodzi słynny sos mole poblano, przygotowywany z migdałów orzechów arachidowych, kurczaka, goździków, pasty sezamowej, cynamonu i gorzkiej czekolady.

W Meksyku centralnym popularne są dania z soczystych pomidorów, różnych gatunków fasoli, ryb i owoców morza. Do regionalnych potraw należą ponadto smażone ziemniaki i żeberka wieprzowe.

Kuchnia meksykańska – Meksyk południowy

Meksyk południowy to zróżnicowana pod względem smakowym część kraju. W regionie Yucatan dominują smaki słodkie, a w Oaxaca pikantne, na przykład danie tamale (smażone liście kukurydzy, a w nich zwinięty farsz z mięsa lub sera i pikantnego chili).

Region ten słynie z sosów, mole Oaxaqueno, guacamole (pasta z awokado, dodatek do tortilli), salsa mexicana (sosu z pomidorów z dodatkiem ostrego chili i kolendry, podawanego do mięs).

4. Czy kuchnia meksykańska jest zdrowa?

Kuchnia meksykańska według specjalistów jest zdrowa, ponieważ jest bogata w nasiona roślin strączkowych zawierających białko, witaminy i składniki mineralne oraz warzywa, takich jak pomidory, papryka, cebula, kukurydza, fasola czy szpinak oraz owoce, takie jak awokado. To składniki zasobne w witaminy i minerały oraz błonnik pokarmowy, który dba o prawidłową perystaltykę jelit.

Pozytywne działanie na organizm wykazują także niektóre przyprawy stosowane w kuchni meksykańskiej, takie jak na przykład papryczki chili, które mogą poprawiać stężenie cholesterolu HDL czy cynamon, który wspiera wydzielanie soku żołądkowego, co wpływa na proces trawienia.

Trzeba jednak pamiętać, że na dania kuchni meksykańskiej powinny uważać osoby zmagające się z chorobami przewodu pokarmowego (np. strączki są ciężkostrawne, przez co mogą powodować bóle brzucha oraz wzdęcia, a ostre przyprawy podrażniać żołądek).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze