Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska kojarzy się głównie z kukurydzą, fasolą, chili i pomidorami oraz takimi potrawami, jak tortilla, tacos i burritos – te dania meksykańskie popularne są nie tylko w Meksyku, ale także na południu Stanów Zjednoczonych. Prawdziwa kuchnia Meksyku to bogactwo nieznanych i nietypowych smaków, występujących jedynie w tym kraju. Duży wpływ na rozwój tradycyjnej kuchni meksykańskiej wywarła

Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami, pomidorami, papryczką chili, cebulą oraz...

kuchnia hiszpańska. Hiszpanie wprowadzili ryż, wołowinę, kurczaka i wino do tradycyjnej kuchni meksykańskiej, opierającej się na egzotycznych owocach, słodkich ziemniakach, orzechach, rybach, dyni i czekoladzie.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

Charakterystyka kuchni meksykańskiej

Poszczególne regiony Meksyku mają własny koloryt tradycji kulinarnych:

  • Meksyk północny – w tej części kraju można spotkać takie dania, jak tortille (na północy wytwarzane są z mąki pszennej, faszerowane mięsem wołowym i fasolą), burrito de machaca (placek pszenny z dodatkiem wołowiny), pajeta de membrillo (galaretka), crema de queso (zupa z sera), machaca con huevos (suszona wołowina z jajkami), gorditas (placki z kukurydzy nadziewane serem, mięsem i marynowanymi warzywami). Wszystkie te dania są proste, pożywne i smaczne. Mieszkańcy tego regionu Meksyku używają dużych ilości papryczek chili. Niestety, kuchnia Meksyku północnego jest raczej nisko ceniona w porównaniu z kuchnią południa.
  • Meksyk centralny – kuchnia tej części miesza ze sobą wpływy indiańskie i europejskie. Znanym kulinarnym regionem jest Puebla, z której pochodzi słynny sos mole poblano, przygotowywany z migdałów, orzechów arachidowych, kurczaka, goździków, pasty sezamowej, cynamonu i gorzkiej czekolady. W Meksyku centralnym popularne są dania z soczystych pomidorów, różnych gatunków fasoli, ryb i owoców morza. Do regionalnych potraw należą ponadto smażone ziemniaki i żeberka wieprzowe.
  • Meksyk południowy – to zróżnicowana pod względem smakowym część kraju. W regionie Yucatan dominują smaki słodkie, a w Oaxaca smaki pikantne, na przykład danie tamale (smażone liście kukurydzy, a w nich zwinięty farsz z mięsa lub sera i pikantnego chili). Region ten słynie z sosów, mole Oaxaqueno, guacamole (pasta z awokado, dodatek do tortilli), salsa mexicana (sosu z pomidorów z dodatkiem ostrego chili i kolendry, podawanego do mięs).

Sztuka kulinarna Meksyku

Kuchnia meksykańska odzwierciedla przyrodę, kulturę i ludność Meksyku. Łączy w sobie tradycje tubylczych Indian i wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych, a także różnych odmianach papryki i chili. Podstawowym surowcem w przygotowywaniu wielu potraw jest tzw. masa, otrzymywana z przemiału ziaren kukurydzy. Wykorzystanie normalnej mąki kukurydzianej w przepisach na potrawy meksykańskie nie pozwala na odtworzenie charakterystycznych smaków tej kuchni.

Meksykańska kuchnia łączy wpływy Starego i Nowego Świata. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza, znano tu jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś, jak nabiał, wołowina, mięso kurcząt, pszenica, cebula i czosnek, przywieźli z sobą Hiszpanie i Francuzi. Potrawy oryginalnej kuchni meksykańskiej są dość pikantne i aromatyczne, głównie dzięki dodatkowi - przyprawy chili. Dlatego osoby, które wolą łagodniejsze jedzenie, powinny zamawiać potrawy sin chile, czyli bez chili.

Meksykańskie przystawki, zwane antojitos, są podobne do hiszpańskich tapas. Przystawką może być wszystko - od dekoracyjnie podanego owocu po konkretne danie. Smakowitymi antojitos Meksykanie zajadają się wszędzie: w domu, barze, restauracji, parku, na targu i ulicy – o każdej porze dnia i nocy. Przystawkę można zamówić przed daniem głównym z aperitifem (zwie się wtedy botana) albo jako pierwsze danie w restauracji.
Kuchnia meksykańska jest niezwykle aromatyczna, pełna pikantnych przypraw, a przy tym bardzo smakowita. Nic dziwnego, że wielu Europejczyków zajada się tortillami, które u nas sprzedawane są jako fast food – nie mają one jednak takiego smaku, jak tradycyjne tortille meksykańskie.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia meksykańska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska - galeria

Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami, pomidorami, papryczką chili, cebulą oraz czosnkiem.

Zupy

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

| Komentarz Dodatkowym atutem zupy meksykańskiej jest obecność majeranku. Zioło to pobudza trawienie, działa kojąco na narządy układu pokarmowego

Alkohole

Naturalne lekarstwa na kaca

Naturalne lekarstwa na kaca

stron świata. Idealnie sprawdzi się wietnamska zupa pho, haejangguk z Korei lub meksykańska zupa o nazwie pancita. Zobacz także: Dlaczego warto jeść

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).