Gorzka czekolada – charakterystyka, właściwości, wpływ na zdrowie, kalorie

Lubisz czekoladę? Smakołyk poprawia ci humor? Nie musisz omijać jej szerokim łukiem, jeśli potrafisz wybrać jej zdrowszą wersję.  Gorzka czekolada to najbardziej wartościowa i – jak przyznają koneserzy – najlepsza ze wszystkich rodzajów. Poznaj właściwości gorzkiej czekolady.

1. Gorzka czekolada – charakterystyka

Gorzka czekolada to taka, która zawiera od 70 aż do 99 proc. kakao. Z tego względu jej smak jest wyjątkowy – dla jednych zbyt mocny, gorzki, cierpki, dla innych zaś najlepszy ze wszystkich. Jeżeli do tej pory nie miałeś okazji spróbować prawdziwej gorzkiej czekolady, spróbuj. Pamiętaj jednak, by na początku zaserwować sobie jedynie kawałek, by poznać i przyzwyczaić się do nowego smaku. Gorzka czekolada to bez wątpienia rarytas wśród smakołyków. Aby w pełni korzystać zarówno z jej niezwykłego smaku, jak i wartości zdrowotnych, naucz się rozpoznawać dobrej jakości gorzką czekoladę.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Czym powinna charakteryzować się gorzka czekolada? Jedwabistą, błyszczącą powierzchnią, a miejscu przełamania gładką. Gdy będziesz dzielił gorzką czekoladę na kawałki, usłyszysz też charakterystyczny trzask. Dobra gorzka czekolada nie powinna się kruszyć ani wyginać.

Gorzka czekolada to taka, która skłąda się głównie z kakao
Gorzka czekolada to taka, która skłąda się głównie z kakao

2. Gorzka czekolada – właściwości i kalorie

W gorzkiej czekoladzie znajduje się wiele cennych dla zdrowia składników. Są to: żelazo, magnez, niacyna, flawonoidy. Gorzka czekolada to też źródło węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii. Ile kalorii jest w gorzkiej czekoladzie? Stugramowa tabliczka dostarcza ich 500.

Czekolada
Czekolada [7 zdjęć]

W wyrobie czekoladopodobnym tłuszcz kakaowy zastąpiony jest innym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym...

zobacz galerię

3. Gorzka czekolada – wpływ na zdrowie

Jest wiele powodów, dla których warto spożywać gorzką czekoladę. Te najważniejsze dotyczą zdrowia, bowiem substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie pomagają na wielu frontach. Gorzka czekolada wpływa na poprawę myślenia, koncentracji, rozjaśnia umysł. To również doskonała „bomba energetyczna”, którą zawsze warto mieć pod ręką. Z pewnością lepiej dodaje energii niż wszelkie napoje energetyczne lub różnego rodzaju słodycze pełne niezdrowego cukru. Już jedna, dwie kostki dostarczą dużą dawkę potrzebnej dla organizmu energii.

Dzięki obecności flawonoidów zapobiega miażdżycy, zakrzepom, nowotworom, udarom. Polifenole z kolei obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce, a w konsekwencji zapobiegają zawałowi serca. Gorzka czekolada dzięki zawartości teobrominy oczyszcza łagodzi kaszel. Jak widać, gorzka czekolada to samo zdrowie.

Zobacz także:

4. Gorzka czekolada – kilka porad

Aby nie zaprzepaścić dobroczynnego wpływu gorzkiej czekolady na zdrowie, warto pamiętać o kilku kwestiach. Ze względu na jej właściwości pobudzające lepiej nie podawać jej dzieciom, które po spożyciu gorzkiej czekolady mogą być zbyt pobudzone. Oczywiście trzeba pamiętać, by nie jeść gorzkiej czekolady bez opamiętania. Zdecydowanie wystarczy kostka lub dwie dziennie spożyte jako deser. Kalorie i tłuszcz, gdy będziemy gorzką czekoladę spożywać w nadmiarze, mogą źle wpłyną na figurę. Czujność powinny zachować też osoby uczulone na kakao. Pamiętaj więc o zdrowym rozsądku i ciesz się wspaniałym smakiem i właściwościami gorzkiej czekolady.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!