Gorzka czekolada – charakterystyka, właściwości, wpływ na zdrowie, kalorie

Lubisz czekoladę? Smakołyk poprawia ci humor? Nie musisz omijać jej szerokim łukiem, jeśli potrafisz wybrać jej zdrowszą wersję.  Gorzka czekolada to najbardziej wartościowa i – jak przyznają koneserzy – najlepsza ze wszystkich rodzajów. Poznaj właściwości gorzkiej czekolady.

Gorzka czekolada – charakterystyka

Gorzka czekolada to taka, która zawiera od 70 aż do 99 proc. kakao. Z tego względu jej smak jest wyjątkowy – dla jednych zbyt mocny, gorzki, cierpki, dla innych zaś najlepszy ze wszystkich. Jeżeli do tej pory nie miałeś okazji spróbować prawdziwej gorzkiej czekolady, spróbuj. Pamiętaj jednak, by na początku zaserwować sobie jedynie kawałek, by poznać i przyzwyczaić się do nowego smaku. Gorzka czekolada to bez wątpienia rarytas wśród smakołyków. Aby w pełni korzystać zarówno z jej niezwykłego smaku, jak i wartości zdrowotnych, naucz się rozpoznawać dobrej jakości gorzką czekoladę.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Czym powinna charakteryzować się gorzka czekolada? Jedwabistą, błyszczącą powierzchnią, a miejscu przełamania gładką. Gdy będziesz dzielił gorzką czekoladę na kawałki, usłyszysz też charakterystyczny trzask. Dobra gorzka czekolada nie powinna się kruszyć ani wyginać.

Gorzka czekolada – właściwości i kalorie

W gorzkiej czekoladzie znajduje się wiele cennych dla zdrowia składników. Są to: żelazo, magnez, niacyna, flawonoidy. Gorzka czekolada to też źródło węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii. Ile kalorii jest w gorzkiej czekoladzie? Stugramowa tabliczka dostarcza ich 500.

Czekolada

W wyrobie czekoladopodobnym tłuszcz kakaowy zastąpiony jest innym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym czy palmowym. Produkt ten zawiera sporą ilość...

Gorzka czekolada – wpływ na zdrowie

Jest wiele powodów, dla których warto spożywać gorzką czekoladę. Te najważniejsze dotyczą zdrowia, bowiem substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie pomagają na wielu frontach. Gorzka czekolada wpływa na poprawę myślenia, koncentracji, rozjaśnia umysł. To również doskonała „bomba energetyczna”, którą zawsze warto mieć pod ręką. Z pewnością lepiej dodaje energii niż wszelkie napoje energetyczne lub różnego rodzaju słodycze pełne niezdrowego cukru. Już jedna, dwie kostki dostarczą dużą dawkę potrzebnej dla organizmu energii.

Dzięki obecności flawonoidów zapobiega miażdżycy, zakrzepom, nowotworom, udarom. Polifenole z kolei obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce, a w konsekwencji zapobiegają zawałowi serca. Gorzka czekolada dzięki zawartości teobrominy oczyszcza łagodzi kaszel. Jak widać, gorzka czekolada to samo zdrowie.

Gorzka czekolada – kilka porad

Aby nie zaprzepaścić dobroczynnego wpływu gorzkiej czekolady na zdrowie, warto pamiętać o kilku kwestiach. Ze względu na jej właściwości pobudzające lepiej nie podawać jej dzieciom, które po spożyciu gorzkiej czekolady mogą być zbyt pobudzone. Oczywiście trzeba pamiętać, by nie jeść gorzkiej czekolady bez opamiętania. Zdecydowanie wystarczy kostka lub dwie dziennie spożyte jako deser. Kalorie i tłuszcz, gdy będziemy gorzką czekoladę spożywać w nadmiarze, mogą źle wpłyną na figurę. Czujność powinny zachować też osoby uczulone na kakao. Pamiętaj więc o zdrowym rozsądku i ciesz się wspaniałym smakiem i właściwościami gorzkiej czekolady.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czekolada wpływa na wzrok

Czekolada wpływa na wzrok

Ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza tym czekolada wspomaga procesy myślowe.

Słodycze

Rozsądne zakupy

Rozsądne zakupy

Umiejętne robienie zakupów pozwala zaoszczędzić pieniądze, czas i nerwy. Świadomy wybór produktów wpływa także na zdrowe odżywianie się.

Słodycze

Letnie sorbety

Letnie sorbety

Owocowe sorbety są lekkie i niskokaloryczne. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza w słoneczne, upalne dni.

Słodycze

Biała czekolada na cenzurowanym

Biała czekolada na cenzurowanym

wzbogacony owocowym nadzieniem lub bakaliami. Wielu zwolenników ma również biała czekolada, która jest swego rodzaju fenomenem wśród słodyczy. Dlaczego (...) proc. tego tłuszczów nasyconych, a te cieszą się złą sławą i to zasłużenie....

Słodycze

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

słodycze. Dlaczego? Nadmiar energii pochodzącej z tłuszczu, także roślinnego (np. oleju palmowego czy kokosowego), odkłada się w postaci trójglicerydów. A (...) do szybszej utraty wagi. Poczujesz ból głowy Odstawienie cukru to walka...

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Pomoże zmniejszyć wagę Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która...

Słodycze

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Słodycze a nastrój Słodycze towarzyszą wielu osobom codziennie, inni mają na nie ochotę w określonych sytuacjach. Czy słodycze poza kaloriami dostarczają czegoś naszemu organizmowi? Czy mogą oddziaływac...

Słodycze

Czekolada a stres

Czekolada a stres

Czekoladowe przekąski powodują wydzielanie hormonu działającego antydepresyjnie. Dlatego zdenerwowani ludzie tak często sięgają po czekoladę. Mało kto potrafi oprzeć się słodyczom, dlatego tak ciężko jest nam z nich zrezygnować.

Słodycze

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Skład masła orzechowego Masło orzechowe na polske półki trafło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkch słodkch przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zawyczaj około...

Słodycze

Czekolada

Czekolada

słodyczom (cukier, tłuszcz) i jednocześnie nie ma zalet odpowiadających czekoladzie (składniki mineralne, przeciwutleniacze). Jakie dobre składniki (...) lub mamy zamiar zjeść danego dnia. Jeżeli nie spożywamy innych słodyczy,...