Makaron razowy – z czego jest zrobiony, ile jeść, właściwości

Włosi to rekordziści jedzenia makaronu, każdy Włoch wciągu roku spożywa około 30 kilogramów makaronu! Polacy niestety, o wiele mniej, gdyż powstał mit na temat tego produktu, głoszący, że jest tuczący. Jednak czy zainteresowaliście się makaronem razowym? Jeżeli nie to ja zaraz przedstawię wam korzyści płynące z jego spożywania.

1. Makaron razowy – z czego jest zrobiony?

Makaron razowy robiony jest z pełnego ziarna pszenicy, na które składają się: łuska, zarodek i bielmo. Proces rafinacji odrzuca łuskę oraz zarodek. Mąka oczyszczona ma mniej składników odżywczych niż ta z pełnego przemiału, jednak same bielmo dostarczy nam kilku dobrych mikroelementów. Makaron razowy w swoim składzie zawiera cenne witaminy, takie jak: witaminy z grupy B i witaminę E. Oprócz tego makaron razowy bogaty jest w cenne dla zdrowia aminokwasy, a także zawiera bardzo dużo błonnika odżywczego.

Zobacz film: "Makaron nie musi być kaloryczny"

Makaron razowy przyśpiesza metabolizm
Makaron razowy przyśpiesza metabolizm (123RF)

W makaronie razowym występują również cenne dla zdrowia pierwiastki: cynk, potas, wapń, magnez, żelazo, selen, chrom czy jod. Makaron razowy nie dość, że jest znakomity w smaku i zawiera źródło dobrych węglowodanów, to jeszcze będzie stanowił idealny składnik obiadów dla osób, które dbają o zdrowe nawyki żywieniowe.

2. Makaron razowy – ile jeść?

Makaron razowy wcale nie ma dużo kalorii, ponieważ w 100 gramach tego produkty, znajdziemy jedynie 140 kalorii. To tyle co nic. W tych 100 gramach znajdziemy 26g węglowodanów, 1g tłuszczu i 6 g białka. Oczywiście mowa tu o już ugotowanym makaronie. Generalnie przyjęło się, że makarony jemy średnio 3 razy w tygodniu, już od tej ilości można zauważyć jego pozytywne działanie na zdrowie.

Czy warto jeść makaron?
Czy warto jeść makaron? [6 zdjęć]

Spaghetti, penne, lasagne, cannelloni, tortellini – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępne w...

zobacz galerię

3. Makaron razowy – właściwości

Dzięki sporej zawartości błonnika, poprawia się znacznie metabolizm, nie mamy problemów trawiennych ani zaparć. Makaron razowy polecany jest przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę, z tego względu, iż obniża cukier, a my długo po zjedzeniu makaronu nie będziemy odczuwali głody, w związku z tym nie sięgniemy po niezdrowe i słodkie przekąski. Błonnik zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu, w związku z czym pomaga w walce z wieloma chorobami układy krążenia. Przede wszystkim makaron razowy dodaje niezłego kopa energii, to ważne, jeżeli chcemy w pełni wykorzystać dzień.

Makaron razowy wcale nie jest tuczący, należy wreszcie obalić ten mit! Dodatkowej kaloryczności dodają mu dodatki, po które najczęściej sięgamy przygotowując dania z makaronu. Chodzi tutaj o różnego rodzaju sosy, sery, gotowe przyprawy itp. Wystarczającym dodatkiem do makaronu będzie oliwa z oliwek oraz ulubione warzywa. Możemy przyrządzać je w dowolny sposób, ale pamiętajmy, aby nie dodawać dużo tłuszczy. Oliwa z oliwek albo olej kokosowy będą wystarczające. Pamiętajmy, by nie sypać za dużo makaronu, bo pęcznieje w wodzie, 50 gramów na porcję powinno być wystarczające.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Kolejnym atutem jeśli chodzi o przygotowanie makaronu razowego jest szybkość. Szybko się gotuje i gotowy, nie jest to danie skomplikowane, dlatego warto mieć w szafce paczkę makaronu razowego, a szybki, pełnowartościowy i zdrowy obiad, możemy mieć gotowy w 20 minut!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!