Marakuja - charakterystyka, właściwości, przeciwwskazania, gdzie kupić
Marakuja to owoc egzotyczny, który charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Rośnie na pnączach głównie w klimacie tropikalnym. Jakie witaminy ma marakuja? Na co pomaga? Gdzie można kupić ten owoc?
1. Co to jest marakuja?
Marakuja, określana mianem męczennicy jadalnej, passiflory czy granadilli purpurowej to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Ten egzotyczny owoc o mocno kleistej konsystencji i słodko-kwaskowatym smaku pochodzi z Ameryki Południowej. Owalne granadille purpurowe posiadają twardą, grubą i pofałdowanę skórkę w odcieniu fioletowym lub żółtym. Wewnątrz owoców znajduje się miąższ wraz z pestkami.
Jak rośnie marakuja? Owoce męczennicy lekarskiej zbierane są z długich, nawet kilkunastometrowych pnączy. Marakuja stanowi doskonały dodatek do deserów lodowych, mlecznych napojów, wypieków, drinków oraz potraw z kurczaka. Świetnie sprawdza się również jako składnik dżemów oraz konfitur.
2. Jak jeść marakuję?
Umytą marakuję przed spożyciem należy przekroić na pół za pomocą ostego noża, a następnie wydobyć z wnętrza owocu miąższ np. przy użyciu łyżeczki. Do zjedzenia nadaje się wyłącznie miękki środek. Skórkę trzeba wyrzucić do odpadów biodegradowalnych.
Dojrzały owoc męczennicy jadalnej można rozpoznać fioletowym lub żółtym odcieniu pofałdowanej skórki. Jeśli marakuja jest zielona, oznacza to, że nie nadaje się jeszcze do spożycia.
3. Marakuja – wartości odżywcze
Sięgając po owoce męczennicy jadalnej, dostarczamy naszemu organizmowi w 100 gramach:
Jeśli chodzi o witaminy, marakuja zawiera w 100 gramach:
- 30 g kwasu askorbinowego,
- 1272 IU witaminy A,
- 0,130 mg witaminy B2,
- 0,14 µg witaminy B9,
- 0,100 mg witaminy B6,
- 1,500 mg witaminy B3
- 0,2 mg witaminy E,
- 0,7 µg witaminy K.
Kaloryczność marakui jest stosunkowo nieduża, dlatego z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby na diecie redukcyjnej. 100 gramów owoców męczennicy jadalnej zawiera 97 kcal. Indeks glikemiczny marakui wynosi z kolei 30.
4. Właściwości zdrowotne marakui
Marakuja stanowi cenne źródło witamin oraz minerałów. Badania specjalistów wykazały, że owoc ten wykazuje działanie hipoglikemizujące oraz uspokajające. Oprócz tego, spożywanie granadilli purpurowej może redukować nadciśnienie tętnicze krwi, wysoki cholesterol oraz nadmiar triglicerydów.
W składzie marakui występuje błonnik, który może wspomagać trawienie poprzez regulację procesów jelitowych, a także usprawniać funkcjonowania układu trawiennego. Niektóre substancje zawarte w egzotycznym owocu, takie jak kwas askorbinowy i beta-karoten, wykazują właściwości przeciwzapalne.
Spożywanie marakui może przynieść także korzyści naszej skórze. Wszystko za sprawą zawartej w owocu witaminy E, która jest silnym antyoksydantem. Przeciwutleniacz niweluje wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek, a także silnie regeneruje naskórek.
5. Marakuja – przeciwwskazania do spożywania tego owocu
Które osoby nie powinny jeść marakui? Przede wszystkim te uczulone na owoce egzotyczne. Spożycie granadilli purpurowej może zakończyć się w ich przypadku rozwolnieniem, dolegliwościami brzucha, wysypką plamisto-grudkową.
6. Gdzie kupić marakuję?
Marakuję można zakupić w wielu dyskontach spożywczych i supermarketach. Warto poszukać jej na dziale z owocami egzotycznymi. Oprócz tego, owoce passiflory można zakupić w tzw. warzywniakach.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.