Marakuja - charakterystyka, właściwości, przeciwwskazania, gdzie kupić

Marakuja to owoc egzotyczny, który charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Rośnie na pnączach głównie w klimacie tropikalnym. Jakie witaminy ma marakuja? Na co pomaga? Gdzie można kupić ten owoc?

Marakuja to owoc egzotyczny, który charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem.Marakuja to owoc egzotyczny, który charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem.
Źródło zdjęć: © Adobe stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Co to jest marakuja?

Marakuja, określana mianem męczennicy jadalnej, passiflory czy granadilli purpurowej to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Ten egzotyczny owoc o mocno kleistej konsystencji i słodko-kwaskowatym smaku pochodzi z Ameryki Południowej. Owalne granadille purpurowe posiadają twardą, grubą i pofałdowanę skórkę w odcieniu fioletowym lub żółtym. Wewnątrz owoców znajduje się miąższ wraz z pestkami.

Jak rośnie marakuja? Owoce męczennicy lekarskiej zbierane są z długich, nawet kilkunastometrowych pnączy. Marakuja stanowi doskonały dodatek do deserów lodowych, mlecznych napojów, wypieków, drinków oraz potraw z kurczaka. Świetnie sprawdza się również jako składnik dżemów oraz konfitur.

Jak jeść marakuję?

Umytą marakuję przed spożyciem należy przekroić na pół za pomocą ostego noża, a następnie wydobyć z wnętrza owocu miąższ np. przy użyciu łyżeczki. Do zjedzenia nadaje się wyłącznie miękki środek. Skórkę trzeba wyrzucić do odpadów biodegradowalnych.

Dojrzały owoc męczennicy jadalnej można rozpoznać fioletowym lub żółtym odcieniu pofałdowanej skórki. Jeśli marakuja jest zielona, oznacza to, że nie nadaje się jeszcze do spożycia.

Marakuja – wartości odżywcze

Sięgając po owoce męczennicy jadalnej, dostarczamy naszemu organizmowi w 100 gramach:

Jeśli chodzi o witaminy, marakuja zawiera w 100 gramach:

Kaloryczność marakui jest stosunkowo nieduża, dlatego z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby na diecie redukcyjnej. 100 gramów owoców męczennicy jadalnej zawiera 97 kcal. Indeks glikemiczny marakui wynosi z kolei 30.

Właściwości zdrowotne marakui

Marakuja stanowi cenne źródło witamin oraz minerałów. Badania specjalistów wykazały, że owoc ten wykazuje działanie hipoglikemizujące oraz uspokajające. Oprócz tego, spożywanie granadilli purpurowej może redukować nadciśnienie tętnicze krwi, wysoki cholesterol oraz nadmiar triglicerydów.

W składzie marakui występuje błonnik, który może wspomagać trawienie poprzez regulację procesów jelitowych, a także usprawniać funkcjonowania układu trawiennego. Niektóre substancje zawarte w egzotycznym owocu, takie jak kwas askorbinowy i beta-karoten, wykazują właściwości przeciwzapalne.

Spożywanie marakui może przynieść także korzyści naszej skórze. Wszystko za sprawą zawartej w owocu witaminy E, która jest silnym antyoksydantem. Przeciwutleniacz niweluje wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek, a także silnie regeneruje naskórek.

Marakuja – przeciwwskazania do spożywania tego owocu

Które osoby nie powinny jeść marakui? Przede wszystkim te uczulone na owoce egzotyczne. Spożycie granadilli purpurowej może zakończyć się w ich przypadku rozwolnieniem, dolegliwościami brzucha, wysypką plamisto-grudkową.

Gdzie kupić marakuję?

Marakuję można zakupić w wielu dyskontach spożywczych i supermarketach. Warto poszukać jej na dziale z owocami egzotycznymi. Oprócz tego, owoce passiflory można zakupić w tzw. warzywniakach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe