Przejdź na WP

Metaliczny połysk na wędlinie. Czy taka szynka jest bezpieczna?

Zdarza się, że gdy zobaczymy metaliczny, tęczowy połysk na wędlinie obawiamy się, że jest zepsuta. Czy mamy rację? Czy taka szynka nie nadaje się do spożycia? Postanowiliśmy wziąć pod lupę wędlinę z kolorowym połyskiem i przypomnieć, na co zwracać uwagę podczas wyboru takich produktów. O pomoc poprosiliśmy naszego eksperta, Milenę Głaz, technologa żywności.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1. Wędlina z tęczowym połyskiem

Czasem zdarza się, że na stoisku z mięsem, zauważymy na jednej z wędlin metaliczny, tęczowy połysk. Czy to oznacza, że taka szynka jest zepsuta? Czy nie powinniśmy jej kupować, a gdy zauważymy ją w domu, należy ją od razu wyrzucić?

- Tęczowy połysk na wędlinie nie jest niebezpieczny dla zdrowia konsumenta - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności.

Skoro więc nie mamy powodów do niepokoju, dlaczego zdarza się, że szynka mieni się różnymi kolorami?

- Jest to związane z procesem mechanicznym, któremu poddawana jest szynka, czyli z krojeniem – mówi nasz ekspert. - Powoduje to zmianę struktury mięsa. Przemieszczeniu ulegają włókna mięśniowe na powierzchni wędliny. Dodatkowo szynka jest poddawana działaniu promeniowania świetlnego. To powoduje proces dyfracji, czyli "uginanie" światła (lub innych fal) przez drobne obiekty do obszaru cienia. Wtedy załamane światło na powierzchni wędliny sprawia wrażene "tęczy" – tłumaczy technolog żywności.

2. Wędliny, których powinniśmy unikać

Wiemy już, że tęczowy połysk na wędlinie nie świadczy o jej zepsuciu, czy zdajemy sobie sprawę, która szynka może nam zaszkodzić? Kiedy będziemy mieć pewność, że produkt, który kupujemy, jest dobry do spożycia? Czy możemy rozpoznać go już w sklepie?

- Nigdy nie kupujmy wędlin o mazistej konsystencji – przestrzega ekspert. - Jest to objaw rozpoczęcia procesu autolizy, czyli rozkładu mięsa – wyjaśnia.

Na co jeszcze powinniśmy uważać? Twarda konsystencja szynki może świadczyć o niedogotowaniu mięsa lub innych składników.

To jednak niejedyne cechy nienadającej się do spożycia szynki. Jak wskazuje nam technolog żywności, powinniśmy zwracać uwagę na ciała obce i zanieczyszczenia, które mogą być na mięsie. Istotną kwestą jest też zapach i smak.

- Unikajmy wędlin, które mają zapach zjełczałego tłuszczu – mówi. - Do spożycia nie nadają się też produkty o gorzkim lub słodkim smaku. To może świadczyć o nieprawidłowym procesie ich wytwarzana – dodaje.

Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso?
Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso? [5 zdjęć]

Chociaż coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, nadal większość z nas nie wyobraża sobie bezmięsnej...

zobacz galerię

Kupując szynkę warto zwrócić też uwagę na skład, który znajdziemy na opakowaniu. Przed zakupem sprawdźmy, jakie substancje dodatkowe i konserwanty zostały wykorzystane do jej przygotowania. Szczególnie niebezpieczne mogą być dla nas azotany.

- Ich znaczna obecność w żywności może prowadzić do zatruć pokarmowych – wyjaśnia technolog.

3. Świadome zakupy

Chcąc kupić wędlinę możemy stanąć przed nie lada wyzwaniem. Mamy bardzo duży wybór. Producenci zaś zapewniają, że to właśnie ich produkt jest wyjątkowy. Nam z kolei zależy, aby szynka, którą zjemy, była bezpieczna dla naszego organizmu i nie wpłynęła negatywnie na nasze zdrowie. Jak w sklepie dokonać dobrego wyboru?

- Podczas zakupów konsumenci powinni przede wszystkim zwracać uwagę na jakość produktu. Dobra wędlina musi charakteryzować się wysoką wartością odżywczą. Przy jej wyborze zwróćmy uwagę na jej skład i sposób wytwarzania. Pamiętajmy, że im mniej substancji dodatkowych, tym lepiej – podkreśla ekspert. - Istotne są też walory sensoryczne, takie jak barwa i zapach wędliny – dodaje.

Zdarza się, że na wędlinie pojawia się tęczowy połysk
Zdarza się, że na wędlinie pojawia się tęczowy połysk (123RF)

Czy są produkty, na które powinniśmy zwracać szczególną uwagę? Zdaniem naszego eksperta najlepszym wyborem będą wędliny tradycyjne, regionalne.

- Ich właściwości wynikają z odpowiedniego doboru i jakości składników, czyli mięsa i przypraw. Wpływ na to ma także metoda wytwarzania produktu i miejsca, w którym cały proces się odbywa. Dlatego takie produkty nie tylko wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem, ale są też bezpieczne dla naszego zdrowia – tłumaczy technolog żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy