Metody leczenia reumatyzmu według św. Hildegardy

120 milionów Europejczyków cierpi na choroby reumatyczne i schorzenia układu mięśniowo-szkieletowego. W Polsce jest to około 10 milionów osób. Reumatyzm staje się coraz bardziej powszechny, a niestety – lekarstwa eliminującego chorobę nie ma.

Można jedynie wspomagać organizm środkami przeciwbólowymi lub immunosupresyjnymi. Aby tego uniknąć, coraz więcej osób pomocy na problemy ze stawami i kośćmi poszukuje w medycynie naturalnej. Ogromną popularnością cieszą sę metody św. Hildegardy z Bingen.

1. Kim była Hildegarda z Bingen?

Urodziła się w 1098 roku w Galii. Już w wieku trzech lat. Gdy miała osiem lat została poświęcona kościołowi i trafiła pod opiekę przeoryszy konwentu benedyktynek. Wiele lat później sama uzyskała tytuł przeoryszy.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Hildegarda z Bingen posiadała szeroką wiedzę z zakresu zielarstwa, które wykorzystywała do leczenia. W swoich książkach pisała o zasadach życiowych, które zapewniają człowiekowi równowagę, witalność, ale przede wszystkim – zdrowie.

2. Program zdrowia według świętej Hildegardy

Św. Hildegarda jest autorką sześciu zasad, których stosowanie pomaga w utrzymaniu zdrowia i sprawności – także psychicznej i duchowej. Pierwszą i najważniejszą zasadą programu zdrowia Sybilli znad Renu, jak nazwali Hildegardę współcześni historycy, jest zwrócenie uwagi na dietę.

Ta powinna opierać się głównie na orkiszu, owocach i warzywach. Mięso i przetwory mleczne powinny być tylko dodatkiem.

Co więcej, mając do dyspozycji różne produkty spożywcze, Hildegarda polecała jedynie trzy z nich. Uznała, że tylko one są w pełni wartościowe dla człowieka, tzn. odżywiają i leczą. To orkisz, kasztany jadalne oraz koper włoski.

3. Co proponuje średniowieczna mniszka?

Zgodnie z wiedzą św. Hildegardy, do reumatyzmu dochodzi wtedy, gdy zachwiana zostanie równowaga "czterech soków": krwi, wody, żółci i flegmy.

Przede wszystkim Hildegarda proponuje zmianę diety. Osoby borykające sie ze schorzeniami na tle reumatoidalnym powinny odżywiać się zdrowo. Na pierwsze i niezmienne miejsce listy zakupowej należy wpisać produkty z orkiszu – kasze, mąki, płatki. Bez ograniczeń spożywać można także fasolę, koper włoski, seler, liście młodej pokrzywy.

Z kolei odstawić należy truskawki, pora, śliwki – również brzoskwinie. Nie są one wskazane ponieważ, jak twierdziła św. Hildegarda, mogą prowadzić do osłabienia systemu immunologicznego, co może skutkować częstszymi infekcjami wirusowymi.

Przy reumatyzmie szczególną uwagę należy – według św. Hildegardy – zwrócić na spożywanie mięsa. Wykluczone jest jedzenie wieprzowiny, zamiast niej mniszka zalecała mieso drobiowe, jagnięce, z dzika.

Zaznaczała jednak, że problemy reumatoidalne mogą wynikać z nadmiernego spożywania mięsa właśnie. Powód? Prowadzi ono do zakwaszenia organizmu. Wyjątkiem są ryby.

Dlatego właśnie święta zalecała, chociażby tymczasowe, zrezygnowanie z jedzenia mięsa. Jest to ważne, ponieważ w trakcie procesu rozkładu powstaje puryna.

Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?
Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka? [5 zdjęć]

Pytanie o najzdrowszy rodzaj mięsa stawiają sobie nie tylko konsumenci, ale także dietetycy. I choć zdania...

zobacz galerię

Ludzki organizm jest w stanie przetworzyć tylko niewielkie jej ilości, natomiast reszta często zostaje zamieniona w kwas moczowy i wydalana jest z moczem.

Jeśli jednak ilość kwasu moczowego w organizmie jest zbyt duża – odkłada się on w formie kryształków właśnie w stawach, powodując reumatyzm lub dnę moczanową.

4. Św. Hildegarda: podstawą jest żywność niskokwasowa

Aby zmniejszyć ból pochodzenia reumatoidalnego lub całkowicie wyeliminować przyczyny jego występowania, św. Hildegarda radziła, by jeść tylko to, co nie powoduje zakwaszenia organizmu.

Lekkostrawny pokarm, a w tym gotowane owoce i warzywa, pomagają w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii. Przyspieszają także oczyszczanie organizmu z nagromadzonych w tkance łącznej toksyn, również tych pochodzących z procesu spalania.

5. Post na zdrowie

Dla chorych na reumatyzm święta Hildegarda proponowała także post leczniczy. Twierdziła, że nie jest on szkodliwy, a wręcz naturalny i potrzebny. Chodzi o to, by organizm miał szansę sięgnąć po energię nagromadzoną w "rezerwach".

Post leczniczy nie oznacza jednak całkowitej rezygnacji z jedzenia. Zamiast stałych posiłków należy podczas takiej głodówki rano pić herbatę z kopru włoskiego, na obiad jeść zupę orkiszową, a na kolację ponownie pić herbatę z kopru.

Zielarka zalecała też, by regularnie oczyszczać organizm za pomocą diety orkiszowej.

6. Plan terapii reumatyzmu

Opracowany na podstawie wiedzy św. Hildegardy plan terapii reumatyzmu składa się z sześciu części. Oto one:

  • post leczniczy,
  • sanacja jelit przy pomocy musu z gruszki,
  • psychoterapia – pacjenci ćwiczą cierpliwość,
  • upust krwi – powinno się go wykonywać dwa razy do roku, można także stawiać bańki lub chodzić do sauny,
  • regeneracja – spożywanie dań orkiszowych, owoców i warzyw,
  • aktywność fizyczna – pływanie, gimnastyka, jazda na rowerze.

7. Środki leczenia reumatyzmu wg Hildegardy

Święta Hildegarda była zielarką, dlatego większość z jej środków leczenia opiera się głównie na ziołach. Oto kilka przepisów.

Mus gruszkowy. Sama Hildegarda mówiła o nim, że jest „bardziej wartościowy niż złoto”. Aby go przygotować, potrzebne będzie osiem gruszek bez pestek, które trzeba rozgnieść na papkę. 2 łyżki miodu należy podgrzać w garnku i do ciepłego miodu dodać proszek z wszewłogi, lukrecji, galgantu i cząbru, a na koniec gruszki. Mus można wlać do słoików i zapasteryzować. Należy go jeść dwa razy dziennie - rano na czczo oraz wieczorem przed pójściem spać.

Maść piołunowa – łagodzi bóle reumatoidalne, leczy zapalenie stawów i artrozę. Maść najlepiej wcierać gdy chore miejsce jest rozgrzane.

Okłady z liści jesionu . Do przygotowania potrzebujemy garść liści jesionu. Należy je gotować w pół litrze wody przez 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, liście studzimy i kładziemy na chore miejsca.

Żucie goździków to kolejny naturalny sposób na pozbycie się opuchlizny spowodowanej reumatyzmem. Wystarczy żuć goździki przez 3-4 godziny dziennie, a obrzęk powinien się zmniejszyć.

Następny artykuł: Zioła na reumatyzm

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!