Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Mięso ze strusia - lepsze niż kurze

 Ewa Rycerz
30.11.2018 09:09
Mięso ze strusia zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich rodzajów mięs
Mięso ze strusia zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich rodzajów mięs ((123RF) Mięso ze strusia zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich rodzajów mięs)

Myślisz, że czerwone mięso o małej zawartości tłuszczu i cholesterolu jest nieistniejącym ideałem? Mylisz się. Spróbuj mięsa strusia. Z roku na rok zdobywa ono coraz więcej zwolenników, którzy chwalą jego właściwości zdrowotne. Dlaczego jest takie zdrowe?

1. Smaczne i zdrowe

Jak wygląda mięso strusia? Po pierwsze charakteryzuje je intensywny czerwony kolor, dlatego też strusinę na pierwszy rzut oka można pomylić z wołowiną. Jest jednak od niej delikatniejsze, choć podobnie jak ona kruche.

Koneserzy przekonują, że strusina ma delikatny, słodkawy smak. Jest soczysta i zawiera mniej tłuszczu niż mięso z kurczaka. Charakteryzuje ją także mniejsza niż w wołowinie zwartość cholesterolu – 55 mg na 100 g. Pod tym względem strusina przypomina mięso indyka.

Przeczytaj także:

Zobacz film: "Co zamiast mięsa możesz znaleźć w kiełbasie grillowej?"

Nie można jej jednak z niczym porównać jeśli chodzi o zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się, że mięso ze strusia ma ich ok. 35 proc., podczas gdy w drobiu jest ich tylko ok. 20 proc., a w wołowinie – 5 proc.

Mowa tutaj przede wszystkim o kwasach omega-3, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i optymalnego rozwoju mózgu (u dzieci). Wspomagają one także pracę wątroby, serca oraz ośrodkowego układu nerwowego.

Strusina zawiera także bardzo korzystną proporcję kwasów omega-6 do omega-3, która wynosi 4:1. Jest to proporcja, jaką Światowa Organizacja Zdrowia uważa za najzdrowszą. Dzięki niej możemy zmniejszyć ryzyko miażdżycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy.

2. Mięso pełne witamin

Jednak nie tylko NNKT świadczą o wyjątkowym charakterze mięsa strusia. Atrakcyjności dodają mu także witaminy, a mianowicie te z grupy B oraz biologicznie aktywne peptydy. W praktyce oznacza to, że strusina z powodzeniem może być wykorzystywana jako żywność funkcjonalna dla sportowców. Jest bowiem źródłem licznych minerałów, szczególnie miedzi i selenu.

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa
6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa [7 zdjęć]

Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat

zobacz galerię

Zaleca się ją także kobietom w ciąży i po porodzie. To ze względu na fakt, że jest ona źródłem żelaza hemowego (2,4 mg/100 g, mieso kurze: 0,5 mg/100 g). Ten rodzaj żelaza wykorzystywany jest przez organizm nawet w 20 proc. To dużo i właśnie dlatego strusinę powinny jeść osoby z anemią oraz panie spodziewające się dziecka. U nich zapotrzebowanie na żelazo jest większe.

Także pacjenci borykający się z nadciśnieniem tętniczym nie powinni stronić od strusiny. Mięso to charakteryzuje się niewielką zawartością sodu (43 mg/100 g), a to zapobiega nadciśnieniu.

3. Gdzie kupić mięso ze strusia?

Choć mięso to wydaje nam się orientalne, na lidera w jego produkcji na rynek europejski wyrasta Polska. To u nas od lat 80. XX wieku powstają fermy strusie. W większości mają one charakter agroturystczyny, jednak istnieją także zakłady produkcyjne, które opracowują patenty na produkty ze strusiny, także z tej suszonej.

Przeczytaj także:

Minusem strusiny jest jednak jej cena. Za kilogram polędwicy ze strusia trzeba zapłacić ok. 60 zł. Trudny jest też do niego dostęp. Strusinę kupimy jedynie w dobrych i wybranych sklepach mięsnych. Zamawiają ją także niektóre restauracje.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze