Miód - lekarstwo na wiele dolegliwości

Miód ze względu na swoje właściwości prozdrowotne powinien królować w naszym menu przez cały rok. Jak wpływa na organizm i przy jakich dolegliwościach okaże się skuteczny?

Historia miodu

W starożytności miód był uważany za pokarm bogów. Ówcześni ludzie nie potrafiąc wytłumaczyć jego pochodzenia, sądzili, że tylko bogowie mogli go zesłać. Dlatego dla ich uczczenia przygotowywano miodowe ciastka, a ku czci zmarłych wypijano litry miodu. Od II wieku naszej ery istniała też tradycja obdarowywania mlekiem i miodem ochrzczonego człowieka. Miało mu to zapewnić szczęście i dobrobyt przez całe życie.

Polecane wideo:

Miód był używany też jako środek konserwujący do ryb i owoców, ale także jako lek na różnego typu choroby i recepta na długowieczność. Był ceniony także przez kobiety w celach kosmetycznych. Kąpiele w mleku kozim i miodzie zapewniały miękką i odżywioną skórę. W czasach średniowiecza miód był środkiem płatniczym oraz cennym przedmiotem handlu. Jego wielka kariera zaczęła blednąć w XVI wieku, kiedy to został wyparty z rynku przez biały cukier.

9 problemów zdrowotnych, które rozwiąże jedzenie

Możesz zredukować problemy ze snem poprzez regularne spożywanie pasty z ciecierzycy, czyli humusu. Zawarty w nim aminokwas, tryptofan, jest niezbędny dla...

Właściwości miodu

Prozdrowotne działanie miodu zawdzięczamy nie tyle pojedynczym składnikom, co ich połączeniu. To właśnie dzięki obecności enzymów, hormonów i innych substancji wpływających korzystnie na nasz organizm możemy cieszyć się jego właściwościami. W zależności od tego, jaki rodzaj miodu wybierzemy, to będzie miał on inne działanie na nasze zdrowie. Wszystkie odmiany mają jednak w składzie enzymy grzybo- i bakteriobójcze, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim kwas foliowy, biotynę oraz żelazo, mangan, chlor, fosfor, potas, magnez i kobalt. Badania naukowe dowiodły, że podanie przeziębionemu dziecku łyżki miodu przed snem, łagodzi kaszel i pomaga przespać spokojnie noc.

Miód lipowy

Jak sama nazwa wskazuje, jest produkowany z kwiatów lipy. Ten najpopularniejszy rodzaj miodu łatwo poznać po jego jasnożółtej, słomkowej barwie oraz charakterystycznym ostrym smaku. Warto dodawać go do herbaty i słodkich potraw w czasie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Nie tylko pomaga pozbyć się z organizmu groźnych wirusów, ale działa też przeciwzapalnie i likwiduje kaszel, gorączkę oraz ból gardła. Sprawdzi się też w diecie osób narażonych na stres – ułatwia zasypianie, normuje ciśnienie i łagodzi skutki stresu.

Miód gryczany

Miód gryczany charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, dlatego nie sposób pomylić go z innymi rodzajami miodu. Uzyskuje się go z nektaru kwiatów gryki, ma płynną konsystencję i ostry smak, który przez długi czas pozostaje na języku. Jako jedyny z miodów zawiera rutynę – składnik wspierający działanie układu krążenia i wzmacniający ściany naczyń krwionośnych. Jest więc naturalnym lekarstwem dla osób zmagających się z nieestetycznymi żylakami i pękającymi naczynkami. Rutyna wpływa też na gojenie się ran, dlatego jest zalecana po operacjach, złamaniach i zabiegach chirurgicznych. Miód gryczany zawiera też dużo magnezu, który korzystnie wpływa na pamięć.

Miód manuka

Jest wytwarzany z rośliny znanej jako manuka. Roślina ta pochodzi z Nowej Zelandii, a jej liście, z których wytwarza się miód, są zbierane ręcznie. W związku z tym miód manuka jest najdroższym dostępnym rodzajem miodu. Warto mieć go jednak w swojej kuchni, ponieważ ma szereg właściwości przeciwgrzybiczych, antywirusowych i przeciwpasożytniczych. W głównej mierze jest stosowany w chorobach układu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka oraz chorobach płuc i oparzeniach.

Miód akacjowy

Jest najlepszym wyborem dla osób zmagających się z chorobami nerek i nawracającym zapaleniem pęcherza. Działa moczopędnie i bakteriobójczo, dlatego wspomaga terapię leczenia nefrologicznego. Charakteryzuje się bardzo jasną barwą i bardzo wolno się krystalizuje, dzięki czemu przez długi czas pozostaje w postaci płynnej. Miód akacjowy powinien być też stosowany przez osoby z wrażliwym żołądkiem oraz podrażnioną błoną śluzową układu pokarmowego. Wspomaga trawienie oraz zapobiega rozwojowi chorób wrzodowych dwunastnicy i żołądka.

Miód rzepakowy

Jest pozyskiwany z kwiatów rzepaku i odznacza się gorzkawym posmakiem. Łatwo poznać go po szybkiej krystalizacji, która powoduje zmianę jego koloru na biały. Jest polecany zwłaszcza osobom z chorobami serca oraz w częstych i nawracających stanach zapalnych dróg oddechowych. Dzięki niemu pozbędziemy się też szkodliwych toksyn z organizmu. Miód z rzepaku wspomaga więc pracę wątroby i reguluje trawienie.

Dla zdrowia warto też wypijać każdego ranka szklankę wody z cytryną i miodem. Wspomoże ona trawienie i oczyści organizm z toksyn. Do jednej szklanki przegotowanej i wystudzonej wody wyciśnijmy sok z połowy cytryny i dodajmy łyżeczkę miodu.

Komentarze (18)
~alinka
~alinka ponad rok temu

Bez przesady, że można zabić właściwości miodu. Jak go uzywasz do chłodnych napojów zawsze będzie miał swe właściwości. A co do zdrowych napojów na przeziębienie lub odporność to polecam np taką imbirowo-miodowo-cytrynową lemoniadkę http://blog.miody-huzar.pl/przepisy/14-przepis-na-eliksir-rozgrzewajaco-uzdrawiajacy.html#sthash.puKVsure.dpbs

Odpowiedz
~Eliza
~Eliza ponad rok temu

Ja dlatego jeśli już stosuje miód na kaszel to tylko w syropach bo domowymi sposobami można tylko jego właściwości zabić. Jest fajny syrop dla dzieci Dicotuss Baby. Oprócz miodu ma jeszcze wyciąg z prawoślazu i w połączeniu działają super.

Odpowiedz
~Anna
~Anna ponad rok temu

Miody manuka MGO są super! Solidnie budują odporność na jesień i zimę. Są dość drogie, ale czego się nie robi dla zdrowia. Lepiej zapobiegać niż leczyć i wydawać krocie na antybiotyki czy leki na przeziębienie. Pozdrawiam

Odpowiedz
~Pczoła
~Pczoła ponad rok temu

@~ULKA: Miodem raczej nie zniszczyłaś chyba, ze dawałaś im słoik na raz. To geny i całokształt diety, smaczne kubusie, jogurciki owocowe, nawet paluszki słone maja cukier bo to cukier prosty niszczy zęby a nie miód czy owoce . I nie myje się zębów zaraz po jedzeniu tylko tak około godziny -+.

Odpowiedz
~smakosz miodu
~smakosz miodu ponad rok temu

Jeśli pszczoły masowo w Europie i na świecie giną,to pytam skąd jest tak dużo miodu? Wiem,że można go łatwo podrobić ale trudno to rozpoznać dla laika. A więc życzę smacznego i ..na zdrowie.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...