Miód - lekarstwo na wiele dolegliwości

Miód ze względu na swoje właściwości prozdrowotne powinien królować w naszym menu przez cały rok. Jak wpływa na organizm i przy jakich dolegliwościach okaże się skuteczny?

Historia miodu

W starożytności miód był uważany za pokarm bogów. Ówcześni ludzie nie potrafiąc wytłumaczyć jego pochodzenia, sądzili, że tylko bogowie mogli go zesłać. Dlatego dla ich uczczenia przygotowywano miodowe ciastka, a ku czci zmarłych wypijano litry miodu. Od II wieku naszej ery istniała też tradycja obdarowywania mlekiem i miodem ochrzczonego człowieka. Miało mu to zapewnić szczęście i dobrobyt przez całe życie.

Polecane wideo:

Miód był używany też jako środek konserwujący do ryb i owoców, ale także jako lek na różnego typu choroby i recepta na długowieczność. Był ceniony także przez kobiety w celach kosmetycznych. Kąpiele w mleku kozim i miodzie zapewniały miękką i odżywioną skórę. W czasach średniowiecza miód był środkiem płatniczym oraz cennym przedmiotem handlu. Jego wielka kariera zaczęła blednąć w XVI wieku, kiedy to został wyparty z rynku przez biały cukier.

9 problemów zdrowotnych, które rozwiąże jedzenie

Możesz zredukować problemy ze snem poprzez regularne spożywanie pasty z ciecierzycy, czyli humusu. Zawarty w nim aminokwas, tryptofan, jest niezbędny dla...

Właściwości miodu

Prozdrowotne działanie miodu zawdzięczamy nie tyle pojedynczym składnikom, co ich połączeniu. To właśnie dzięki obecności enzymów, hormonów i innych substancji wpływających korzystnie na nasz organizm możemy cieszyć się jego właściwościami. W zależności od tego, jaki rodzaj miodu wybierzemy, to będzie miał on inne działanie na nasze zdrowie. Wszystkie odmiany mają jednak w składzie enzymy grzybo- i bakteriobójcze, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim kwas foliowy, biotynę oraz żelazo, mangan, chlor, fosfor, potas, magnez i kobalt. Badania naukowe dowiodły, że podanie przeziębionemu dziecku łyżki miodu przed snem, łagodzi kaszel i pomaga przespać spokojnie noc.

Miód lipowy

Jak sama nazwa wskazuje, jest produkowany z kwiatów lipy. Ten najpopularniejszy rodzaj miodu łatwo poznać po jego jasnożółtej, słomkowej barwie oraz charakterystycznym ostrym smaku. Warto dodawać go do herbaty i słodkich potraw w czasie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Nie tylko pomaga pozbyć się z organizmu groźnych wirusów, ale działa też przeciwzapalnie i likwiduje kaszel, gorączkę oraz ból gardła. Sprawdzi się też w diecie osób narażonych na stres – ułatwia zasypianie, normuje ciśnienie i łagodzi skutki stresu.

Miód gryczany

Miód gryczany charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, dlatego nie sposób pomylić go z innymi rodzajami miodu. Uzyskuje się go z nektaru kwiatów gryki, ma płynną konsystencję i ostry smak, który przez długi czas pozostaje na języku. Jako jedyny z miodów zawiera rutynę – składnik wspierający działanie układu krążenia i wzmacniający ściany naczyń krwionośnych. Jest więc naturalnym lekarstwem dla osób zmagających się z nieestetycznymi żylakami i pękającymi naczynkami. Rutyna wpływa też na gojenie się ran, dlatego jest zalecana po operacjach, złamaniach i zabiegach chirurgicznych. Miód gryczany zawiera też dużo magnezu, który korzystnie wpływa na pamięć.

Miód manuka

Jest wytwarzany z rośliny znanej jako manuka. Roślina ta pochodzi z Nowej Zelandii, a jej liście, z których wytwarza się miód, są zbierane ręcznie. W związku z tym miód manuka jest najdroższym dostępnym rodzajem miodu. Warto mieć go jednak w swojej kuchni, ponieważ ma szereg właściwości przeciwgrzybiczych, antywirusowych i przeciwpasożytniczych. W głównej mierze jest stosowany w chorobach układu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka oraz chorobach płuc i oparzeniach.

Miód akacjowy

Jest najlepszym wyborem dla osób zmagających się z chorobami nerek i nawracającym zapaleniem pęcherza. Działa moczopędnie i bakteriobójczo, dlatego wspomaga terapię leczenia nefrologicznego. Charakteryzuje się bardzo jasną barwą i bardzo wolno się krystalizuje, dzięki czemu przez długi czas pozostaje w postaci płynnej. Miód akacjowy powinien być też stosowany przez osoby z wrażliwym żołądkiem oraz podrażnioną błoną śluzową układu pokarmowego. Wspomaga trawienie oraz zapobiega rozwojowi chorób wrzodowych dwunastnicy i żołądka.

Miód rzepakowy

Jest pozyskiwany z kwiatów rzepaku i odznacza się gorzkawym posmakiem. Łatwo poznać go po szybkiej krystalizacji, która powoduje zmianę jego koloru na biały. Jest polecany zwłaszcza osobom z chorobami serca oraz w częstych i nawracających stanach zapalnych dróg oddechowych. Dzięki niemu pozbędziemy się też szkodliwych toksyn z organizmu. Miód z rzepaku wspomaga więc pracę wątroby i reguluje trawienie.

Dla zdrowia warto też wypijać każdego ranka szklankę wody z cytryną i miodem. Wspomoże ona trawienie i oczyści organizm z toksyn. Do jednej szklanki przegotowanej i wystudzonej wody wyciśnijmy sok z połowy cytryny i dodajmy łyżeczkę miodu.

Komentarze (18)
~alinka
~alinka 11 miesięcy temu

Bez przesady, że można zabić właściwości miodu. Jak go uzywasz do chłodnych napojów zawsze będzie miał swe właściwości. A co do zdrowych napojów na przeziębienie lub odporność to polecam np taką imbirowo-miodowo-cytrynową lemoniadkę http://blog.miody-huzar.pl/przepisy/14-przepis-na-eliksir-rozgrzewajaco-uzdrawiajacy.html#sthash.puKVsure.dpbs

Odpowiedz
~Eliza
~Eliza ponad rok temu

Ja dlatego jeśli już stosuje miód na kaszel to tylko w syropach bo domowymi sposobami można tylko jego właściwości zabić. Jest fajny syrop dla dzieci Dicotuss Baby. Oprócz miodu ma jeszcze wyciąg z prawoślazu i w połączeniu działają super.

Odpowiedz
~Anna
~Anna ponad rok temu

Miody manuka MGO są super! Solidnie budują odporność na jesień i zimę. Są dość drogie, ale czego się nie robi dla zdrowia. Lepiej zapobiegać niż leczyć i wydawać krocie na antybiotyki czy leki na przeziębienie. Pozdrawiam

Odpowiedz
~Pczoła
~Pczoła ponad rok temu

@~ULKA: Miodem raczej nie zniszczyłaś chyba, ze dawałaś im słoik na raz. To geny i całokształt diety, smaczne kubusie, jogurciki owocowe, nawet paluszki słone maja cukier bo to cukier prosty niszczy zęby a nie miód czy owoce . I nie myje się zębów zaraz po jedzeniu tylko tak około godziny -+.

Odpowiedz
~smakosz miodu
~smakosz miodu ponad rok temu

Jeśli pszczoły masowo w Europie i na świecie giną,to pytam skąd jest tak dużo miodu? Wiem,że można go łatwo podrobić ale trudno to rozpoznać dla laika. A więc życzę smacznego i ..na zdrowie.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

). Warto także włączyć do swojej diety produkty bogate w potas (warzywa i owoce), ponieważ wyrównuje on nadmiar sodu w organizmie. Nitatry Same (...) miedzi i magnezu, uzupełnijmy dietę o nasiona, orzechy i pełnoziarniste produkty....

Produkty żywnościowe

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

, antyoksydacyjną funkcję w organizmie - pomagają neutralizować wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodliwe produkty uboczne metabolizmu komórkowego, mające wpływ

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...