Zwiększa ryzyko udaru i zawału. Jest groźny nawet po wyzdrowieniu

Kiedy atakuje, na skórze pojawia się charakterystyczna wysypka, a potem ból. Może się też skończyć poważnymi powikłaniami. Najnowsze badania dowodzą, że zagrożone jest serce i mózg, nawet przez kilkanaście lat po wyzdrowieniu. Do czego może prowadzić półpasiec?

Osoby, ktore chorowały na półpasiec są bardzej narażone na udar i zawałOsoby, ktore chorowały na półpasiec są bardzej narażone na udar i zawał
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Groźne powikłania półpaśca

Półpasiec wywołuje wirus VZV, ten sam, który odpowiada za pojawienie się objawów ospy wietrznej. Choroba może atakować zarówno dorosłych, jak i dzieci, a jej symptomy najczęściej pojawiają się na skórze.

To czerwone plamy (najczęściej w okolicy tułowia oraz głowy i twarzy), które z czasem zmieniają się w pęcherzyki, a potem strupy. Zazwyczaj goją się one po kilkunastu dniach. Półpaścowi towarzyszy jednak neuralgia czyli nerwoból w miejscu zmian (związany z uszkodzeniem konkretnego nerwu), który utrzymuje się mimo ich zagojenia. W najgorszych przypadkach trwa to nawet kilka lat.

To nie jest jedyne powikłanie, które może się pojawić u osób, które chorowały. Półpasiec może skończyć się m.in. na poważnych problemach okulistycznych, a także sprzyjać depresji.

Jak rozpoznać udar mózgu?

Półpasiec może prowadzić do groźnych powikłań
Półpasiec może prowadzić do groźnych powikłań © Getty Images

Zagrożenie dla serca i mózgu

Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie odkryli, że półpasiec zwiększa też ryzyko udaru mózgu i zawału serca.

W dodatku zagrożenie wcale nie znika po wyleczeniu. Wręcz przeciwnie - może się utrzymywać nawet kilkanaście lat.

Badanie, którego wyniki opublikowano na łamach czasopisma Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego "JAHA" trwało 16 lat i objęło 200 tysięcy ochotników. U osób, które przechorowały półpasiec, stwierdzono nawet o 30 proc. zwiększone ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca w porównaniu z osobami bez obciążonego wywiadu. Co ciekawe, ryzyko utrzymywało się nawet 12 lat po wyzdrowieniu.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu