Mus jabłkowy

Latem i jesienią, gdy owoce są tanie, warto poświęcić chwilę czasu i przygotować mus jabłkowy, który przez cały rok będziesz mogła wykorzystywać jako dodatek do innych potraw czy wypieków.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • szklanka cukru,
  • woda.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i zalej do 1/3 wodą. Zasyp cukrem według indywidualnych upodobań. Duś na małym ogniu pod częściowym przykryciem, aż woda wyparuje i powstanie gęsta papka. Przełóż mus do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Słoiki odstaw na ściereczkę do góry dnem, aż do wystygnięcia. Mus jabłkowy świetnie się nadaje jako samodzielny deser, ale także jako dodatek dla każdego smakosza naleśników, racuchów czy na krążki ryżowe.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 432,5
Białko 2,0 g
Tłuszcz 20,0 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 110,4 g
Błonnik 10,0 g
Witamina C 46,0 mg
Witamina A 20,0 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!