Racuszki z dyni

Jeśli wolisz słodkie placki wegetariańskie, wypróbuj przepis na racuszki z dyni. Jest to przykład mniej znanego dania dla wegetarian, które ma jednak grupę wiernych fanów.

Składniki:

  • średnia dynia,
  • 4 jaja,
  • łyżka margaryny,
  • łyżka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta soli.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Sposób przygotowania:

Usuń pestki z dyni, obierz ją i zetrzyj na tarce (na dużych oczkach). Utrzyj żółtka z cukrem i margaryną, po czym wymieszaj je z dynią. Dodaj sól i mąkę. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Usmaż niewielkie placki i podawaj je z gęstą śmietaną.

Kalorie 342,9 kcal
Białko 12,5 g
Tłuszcze 14,2 g
Cholesterol 204,8 mg
Węglowodany 46,1 g
Błonnik 5,1 g
Witamina C 12,0 mg
Witamina A 961,4 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!