Właściwości pestek dyni

Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Dynia nie musi już być tylko wykorzystywana do robienia świecących lampionów na Halloween. Właściwości pestek dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu.

Polecane wideo:

Kwasy tłuszczowe w dyni

Dynia to warzywo bogate w wiele cennych składników odżywczych, m.in. w kwasy tłuszczowe. Pestki dyni w dużej części zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy wielokrotnie nienasycone. Stanowią one niezbędne dla organizmu elementy, wykorzystywane do budowy witaminy D, hormonów, a także ścian komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają również w organizmie funkcje transportowe – biorą udział w przenoszeniu enzymów w ludzkim ciele.

Kwas linolowy, zawarty w pestkach dyni, zaliczany jest do egzogennych kwasów tłuszczowych, tzn. nie jest syntetyzowany przez organizm i dlatego powinien stanowić składnik zdrowej diety. Występuje przede wszystkim w tłuszczach roślinnych. Kwas oleinowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym, który uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych. W pestkach dyni występuje także kwas palmitynowy, który nie ulega rozpadowi na jony, lecz spala się, funkcjonując w organizmie jako źródło energii, potrzebnej do przebiegu reakcji biologiczno-chemicznych.

Witaminy w pestkach dyni

Pestki dyni, oprócz kwasów tłuszczowych, zawierają też mnóstwo witamin i minerałów. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C oraz witamina D. Te małe ziarenka, ze względu na tak duże bogactwo witamin, powinny jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety. Witamina E to w organizmie ważny przeciwutleniacz. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Poza tym wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Witamina B1 odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Niedobór witaminy B1 może powodować zaburzenia układu nerwowego, krążeniowego oraz pokarmowego.

Inne witaminy z gruby B zawarte w pestkach dyni to witaminy B2 i B6. Witamina B2 uczestniczy w procesach utleniania w organizmie, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a wraz z witaminą A bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Witamina B6 natomiast ułatwia rozkład aminokwasów, uczestniczy w przemianie tłuszczów i cukrów, tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny i prostaglandyn – hormonów, które regulują procesy fizjologiczne organizmu. Poza tym zawarta w pestkach dyni witamina B6 umożliwia magazynowanie energii i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Jeśli pragniesz ustabilizować ciśnienie krwi, wspomóc pracę serca i zwiększyć odporność organizmu, koniecznie sięgnij po pestki dyni.

Pestki dyni w diecie

Pestki dyni jako składnik zdrowej diety mogą być skutecznym wspomagaczem leczenia nerek, ponieważ zawarte w nich witaminy zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego. Poza tym pestki dyni zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Oprócz tego ich spożywanie pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy.

Występujące w pestkach dyni witaminy i mikroelementy, m.in. beta-karoten, potas, cynk i selen, pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Zawarta w pestkach dyni witamina A ma pozytywny wpływ na wzrost kości i zębów. Ponadto utrzymuje dobry stan skóry, włosów i paznokci oraz bierze udział w procesie widzenia i rozróżniania barw.

Dynia to zdrowie i uroda

W ostatnich latach warzywo to stało się bardzo popularne i przestało być tylko amerykańską specjalnością. Zupa krem z dyni, placki, ciasto – to tylko niektóre...

Nie tylko pestki dyni, ale w ogóle cała dynia stanowi cenne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizmu na infekcje. Ponadto witamina C wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach, ułatwia gojenie się ran i złamań oraz hamuje tworzenie się sińców i krwawienie dziąseł.

Warto dodawać pestki dyni do codziennych posiłków także ze względu na obecną w nich witaminę D. Witamina D bierze udział w metabolizmie kości, a poza tym ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy. Pośrednio działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu.

To tylko niektóre pozytywy, płynące ze spożywania pestek dyni. By zachować zdrowie i dobrą kondycję organizmu, warto dodawać pestki dyni do ulubionych potraw. Nie tylko urozmaicą one smak posiłków, ale też poprawią twoje samopoczucie i dostarczą cennej porcji witamin.

 

 

Komentarze (12)
~Szil
~Szil 8 miesięcy temu

Ani słowa o tym ze pestki zawierają kwas fitynowy i jeszcze inny rodzaj substancji mających na celu blokowanie przyswajania jej składników mikro. Pestki trzeba moczyć w wodzie kilka godzin najlepiej noc. Poza tym pestki i nasiona to ogrom omega 6 działa prozapalnie i trzeba go równoważy omega 3 w stosunku 2 do 1

Odpowiedz
~Natala
~Natala ponad rok temu

Mam pytanie dotyczące pestek dyni a mianowicie chodzi mi o to czy pestki z dyni makaronowej są jadalne? Wiem że z dyni hokkaido nie je się pestek ale w tym wypadku nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże :)

Odpowiedz
~paulina
~paulina ponad rok temu

uwielbiam pestki dyni- są pyszne i zdrowe, być może kaloryczne , aczkolwiek myślę, że zdecydowanie lepiej jest spożyć choćby szklankę czy garść tych pestek , aniżeli batona, chipsy , orzeszki w panierce czy inny śmieć.

Odpowiedz
~dudi
~dudi ponad rok temu

Wiele można zrobić z rodzimymi produktami i ziołami. Nie ma co rzucać sie na drogie wynalazki. Można przy okazji żyć zdrowiej i zrzucic trochę wagi. Sama wiem po sobie bo schudłam już 18 kg od końca zeszłego lata i jem właściwie tylko polskie produkty w normalnych cenach. Trzeba żyć zdrowo ale nie dać sie zwariować i nie wydawać niepotrzebnie masy pieniędzy rujnując sobie zdrowie. Poczytajcie sobie książkę Nowaka Odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii. Tam jest mnóstwo cennych informacji powszechnie nie znanych. Kiedyś stosowałam diety cud i było zaje..e jojo. Teraz jest super i nie robię sobie krzywdy tymi "cudami", a czuje sie po prostu Super! :D Do tego cholesterol i morfologie mam idealne!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Produkty żywnościowe

Olej z pestek dyni tokmagolaj

Olej z pestek dyni tokmagolaj

Olej z pestek dyni - zielone złoto prosto z Austrii Z tłoczonych na zimno nieprażonych pestek dyni otrzymuje się zielono-brązowy olej o specyficznym (...) najlepiej jest przechowywać...

Dania z warzyw

Fondue z dyni

noża i łyżki wyjmij miąższ ze środka do przygotowanej miseczki. Usuń jak najwięcej (/wlasciwosci-pestek-dyni). Na patelni rozgrzej olej, po czym wrzuć (...) pokrywę i wymieszaj zawartość. Maczaj w mieszance przygotowane...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do swojej diety

Nasiona, które warto włączyć do swojej diety

chorym na miażdżycę. Ponadto pestki dyni wykazują właściwości moczopędne, leczą choroby nerek i pęcherza, przeciwdziałają także zapaleniu gruczołu (...) krokowego. Dzięki zawartym w nich lignanom dynia...

Warzywa

Dynia to zdrowie i uroda

Dynia to zdrowie i uroda

zdrowia. Drogocenne pestki Nie zapominajmy również o pestkach dyni. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, a także dużo żelaza, cynku i selenu (...) . Pestki dyni...

Zupy

Zupa dla zestresowanych

Zupa dla zestresowanych

. I jeszcze trzeci kluczowy składnik zupy antystresowej - pestki dyni. Jedno z najbogatszych źródeł magnezu, który reguluje pracę układu nerwowego. 100 g pestek (...) pestek dyni, 1...

Kuchnia i gotowanie

Makaron z dyni - zdrowa i dietetyczna alternatywa

Makaron z dyni - zdrowa i dietetyczna alternatywa

O zaletach i właściwościach dyniowego makaronu od dawna wiedzą już wegetarianie i weganie. Warto jednak, aby sięgali po niego również mięsożercy. Porcja (...) 100 g tradycyjnego spaghetti to około 150 kcal, taka sama ilość makaronu...