Orzechy nerkowca – charakterystyka, właściwości, kalorie, zastosowanie

Gdy myślimy o orzechach, na myśl przychodzą nam głównie orzechy włoskie lub laskowe. Warto jednak przyzwyczaić się do spożywania orzechów nerkowca. Pochodzące z Ameryki Południowej są uwielbiane nie tylko dzięki swojemu słodkiemu, delikatnemu smakowi, ale też dzięki wielu odżywczym składnikom, których są źródłem.

Orzechy nerkowca – charakterystyka

Nazwa orzechów nerkowca wzięła się od ich kształtu, które przypominają nerkę. To owoce rosnącego Ameryce Południowej drzewa o nazwie Nanercz zachodni. Orzechy nerkowca to bliski krewny mango i pistacji. Uprawiane są nie tylko w Brazylii (ta odmiana charakteryzuje się większym rozmiarem, słodszym smakiem), ale również w Indiach (te orzechy są bardziej chrupkie, mniejsze i mniej słone).

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Orzechy nerkowca – wartości odżywcze

Orzechy nerkowca to przede wszystkim źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są też źródłem białka, przeciwutleniaczy, witamin (A, D, E, z grupy B) oraz składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, cynku, selenu). Wszystkie te składniki zawarte w orzechach nerkowca mają bardzo ważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia

Włoskie, laskowe, ziemne, migdały, pistacje… Orzechy pełne są zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych oraz białka, błonnika, witamin (m.in. witaminy E o...

Orzechy nerkowca – wpływ na zdrowie

Orzechy nerkowca dzięki swoim właściwościom chronią przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Z badań wynika, że chronią one przed rozwojem cukrzycy typu II (stymulują proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśniowe). Ponadto, dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny, orzechy nerkowca mogą być spożywane przez diabetyków. To nie jedyne zalety ze spożywania orzechów nerkowca. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Orzechy nerkowca wpływają również na pracę układu krążenia – zawarte w nich składniki mineralne, jak np. magnez, obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca czy miażdżycy. Potas z kolei obniża ciśnienie i reguluje pracę mięśnia sercowego. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, a witaminy z grupy B są sprzymierzeńcami pracy układu nerwowego, poprawiają koncentrację, pamięć.

Warto też spożywać orzechy nerkowca ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, które hamują negatywne działanie wolnych rodników. Jeżeli te wszystkie prozdrowotne właściwości jeszcze kogoś nie zachęciły do włączenia orzechów nerkowca do codziennego menu, to warto zauważyć, że orzechy te wpływają nie tylko na zdrowie, ale też dzięki zawartości cynku i selenu na stan skóry, włosów i paznokci.

Orzechy nerkowca – kaloryczność

Wszelkie orzechy nie są najmniej kaloryczną przekąską. Orzechy nerkowca mają jednak najmniej kalorii – jest ich 553 w 100 gramach. Jak to wygląda w porównaniu do innych? Migdały w 100 gramach dostarczają 579 kcal, orzechy włoskie 645 kcal, orzechy laskowe 640 kcal, pistacje 589 kcal, orzeszki ziemne 560 kcal, orzechy makadamia – 718 kcal. Mimo wysokiej kaloryczności orzechy to z pewnością bardzo zdrowa i wartościowa przekąska – najzdrowsza wśród wszystkich bakalii. Orzechy nerkowca można więc spożywać także, będąc na diecie. Są one nawet w jadłospisie diety dr. Ornisha, diety wysokowęglowodanowej opartej na produktach roślinnych.

Właściwości orzechów makadamia

W bardzo twardej łupinie kryją się niezwykłe orzechy – okrągłe, o lekko słodkim, maślanym smaku. Makadamia pochodzą z Australii i są uznawane za jedne...

Orzechy nerkowca – zastosowanie

Orzechy nerkowca odznaczają się smakiem, który przypadnie do gustu większości – są w końcu uznawane za najsmaczniejsze orzechy świata. Inaczej niż większość orzechów są miękkie, delikatne, słodkie. Jak je spożywać? Najlepiej surowe, gdyż posiadają wtedy najwięcej właściwości. Można jednak jeść orzechy nerkowca w postaci prażonej, solonej. Orzechy nerkowca mają wszechstronne zastosowanie w kuchni - wielu dodaje je do sałatek czy deserów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze