Orzechy nerkowca – charakterystyka, właściwości, kalorie, zastosowanie

Gdy myślimy o orzechach, na myśl przychodzą nam głównie orzechy włoskie lub laskowe. Warto jednak przyzwyczaić się do spożywania orzechów nerkowca. Pochodzące z Ameryki Południowej są uwielbiane nie tylko dzięki swojemu słodkiemu, delikatnemu smakowi, ale też dzięki wielu odżywczym składnikom, których są źródłem.

1. Orzechy nerkowca – charakterystyka

Nazwa orzechów nerkowca wzięła się od ich kształtu, które przypominają nerkę. To owoce rosnącego Ameryce Południowej drzewa o nazwie Nanercz zachodni. Orzechy nerkowca to bliski krewny mango i pistacji. Uprawiane są nie tylko w Brazylii (ta odmiana charakteryzuje się większym rozmiarem, słodszym smakiem), ale również w Indiach (te orzechy są bardziej chrupkie, mniejsze i mniej słone).

Orzechy nerkowca są najmniej kaloryczne spośród wszystkich orzechów
Orzechy nerkowca są najmniej kaloryczne spośród wszystkich orzechów

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Orzechy nerkowca – wartości odżywcze

Orzechy nerkowca to przede wszystkim źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są też źródłem białka, przeciwutleniaczy, witamin (A, D, E, z grupy B) oraz składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, cynku, selenu). Wszystkie te składniki zawarte w orzechach nerkowca mają bardzo ważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia
Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia [6 zdjęć]

Włoskie, laskowe, ziemne, migdały, pistacje… Orzechy pełne są zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych...

zobacz galerię

3. Orzechy nerkowca – wpływ na zdrowie

Orzechy nerkowca dzięki swoim właściwościom chronią przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Z badań wynika, że chronią one przed rozwojem cukrzycy typu II (stymulują proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśniowe). Ponadto, dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny, orzechy nerkowca mogą być spożywane przez diabetyków. To nie jedyne zalety ze spożywania orzechów nerkowca. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Orzechy nerkowca wpływają również na pracę układu krążenia – zawarte w nich składniki mineralne, jak np. magnez, obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca czy miażdżycy. Potas z kolei obniża ciśnienie i reguluje pracę mięśnia sercowego. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, a witaminy z grupy B są sprzymierzeńcami pracy układu nerwowego, poprawiają koncentrację, pamięć.

Warto też spożywać orzechy nerkowca ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, które hamują negatywne działanie wolnych rodników. Jeżeli te wszystkie prozdrowotne właściwości jeszcze kogoś nie zachęciły do włączenia orzechów nerkowca do codziennego menu, to warto zauważyć, że orzechy te wpływają nie tylko na zdrowie, ale też dzięki zawartości cynku i selenu na stan skóry, włosów i paznokci.

Zobacz także:

4. Orzechy nerkowca – kaloryczność

Wszelkie orzechy nie są najmniej kaloryczną przekąską. Orzechy nerkowca mają jednak najmniej kalorii – jest ich 553 w 100 gramach. Jak to wygląda w porównaniu do innych? Migdały w 100 gramach dostarczają 579 kcal, orzechy włoskie 645 kcal, orzechy laskowe 640 kcal, pistacje 589 kcal, orzeszki ziemne 560 kcal, orzechy makadamia – 718 kcal. Mimo wysokiej kaloryczności orzechy to z pewnością bardzo zdrowa i wartościowa przekąska – najzdrowsza wśród wszystkich bakalii. Orzechy nerkowca można więc spożywać także, będąc na diecie. Są one nawet w jadłospisie diety dr. Ornisha, diety wysokowęglowodanowej opartej na produktach roślinnych.

Właściwości orzechów makadamia
Właściwości orzechów makadamia [7 zdjęć]

W bardzo twardej łupinie kryją się niezwykłe orzechy – okrągłe, o lekko słodkim, maślanym smaku. Makadamia...

zobacz galerię

5. Orzechy nerkowca – zastosowanie

Orzechy nerkowca odznaczają się smakiem, który przypadnie do gustu większości – są w końcu uznawane za najsmaczniejsze orzechy świata. Inaczej niż większość orzechów są miękkie, delikatne, słodkie. Jak je spożywać? Najlepiej surowe, gdyż posiadają wtedy najwięcej właściwości. Można jednak jeść orzechy nerkowca w postaci prażonej, solonej. Orzechy nerkowca mają wszechstronne zastosowanie w kuchni - wielu dodaje je do sałatek czy deserów.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!