Na zdrową wątrobę i niski cholesterol. Obowiązkowy owoc w diecie osób po 50-tce
Wspiera pracę serca, wątroby i dba o odporność. Do codziennej diety powinien więc trafić jak najszybciej, szczególnie u osób po 50. roku życia, bo organizm zaczyna zwalniać i potrzebuje wsparcia. Co więcej, ten cenny owoc świetnie smakuje i ma mało kalorii.
W tym artykule:
Obniża cukier i wzmacnia serce
Granat to bogactwo składników odżywczych i cała masa korzyści dla zdrowia. Ten sprzymierzeniec długowieczności pomaga dbać o serce, wątrobę i układ odpornościowego, a także pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
W 100 gramach granatu znajduje się jedynie 83 kalorii, za to aż 4 gramy błonnika, który wspiera prawidłowe trawienie i pomaga kontrolować apetyt.
Owoc dostarcza również witaminy C, K oraz kwasu foliowego – związków niezbędnych dla odporności, zdrowia naczyń krwionośnych i procesów regeneracyjnych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów granat skutecznie zwalcza wolne rodniki i redukuje stany zapalne w organizmie.
Szczególnie cenne są zawarte w nim polifenole, garbniki i punicalagin – związki o silnym działaniu przeciwutleniającym. Jak wykazano w badaniu opublikowanym na łamach "Journal of Nutritional Biochemistry", regularne spożywanie granatu pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi. Substancje te spowalniają wchłanianie cukru w jelitach i poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Dzięki temu granat stanowi naturalne wsparcie dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Analiza opublikowana w "BMC Nutrition" pokazuje, że spożycie produktów z granatu może poprawiać kontrolę glikemiczną i insulinowrażliwość, zwłaszcza u osób z zaburzeniami metabolicznymi.
Granat wspiera wątrobę
Nie mniej istotny jest wpływ tego owocu na zdrowie wątroby. Zawarte w nim flawonoidy i kwas elagowy pomagają chronić komórki wątrobowe przed uszkodzeniami i wspierają ich regenerację.
Spożywanie nawet 250 ml soku z granatu dziennie może znacząco obniżyć poziom enzymów wątrobowych – co oznacza poprawę funkcji tego kluczowego narządu.
Z analizy opublikowanej w "Food Science&Nutrition" wynika, że sok z granatu wypijany regularnie może obniżać poziomy enzymów wątrobowych ALT/AST u osób z otyłością i zaburzeniami metabolicznymi, co sugeruje poprawę funkcji wątroby.
Pomaga zbić cholesterol i dba o serce
Obecne w nim fitosterole pomagają obniżać stężenie cholesterolu LDL, jednocześnie wspierając utrzymanie prawidłowego poziomu HDL.
Dla osób starszych i diabetyków to wyjątkowo ważne, ponieważ ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w tych grupach jest szczególnie wysokie.
Oprócz właściwości prozdrowotnych granat ma inne zalety. Świetnie smakuje i jest uniwersalny: można go do porannej owsianki, sałatki, koktajli, lub wycisnąć z niego sok.
Źródła:
Pomegranate (Punica granatum L.) phytochemicals target the components of metabolic syndrome, Journal of Nutritional Biochemistry, 2024
The effect of pomegranate products on glycemic profile in adults: a GRADE- assessed systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials, BMC Nutrition, 2025
The effects of pomegranate consumption on liver function enzymes in adults: A systematic review and meta-analysis, Food Science&Nutrition, 2023
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.