Nadzieja w walce z chorobą Parkinsona. Obiecujące badania na glonach

Japońscy naukowcy zauważyli, że przeciwutleniacze zawarte w glonach Ecklonia cava mogą zapobiegać chorobie Parkinsona. Badania przeprowadzone na myszach dowiodły, że składniki te hamują produkcję reaktywnych form tlenu, które powodują śmierć komórek nerwowych.

Te glony mogą zmniejszać uszkodzenia neuronówTe glony mogą zmniejszać uszkodzenia neuronów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Glony w walce z parkinsonem

Globalna populacja starzeje się, co pociąga za sobą konsekwencje w postaci rosnącej liczby pacjentów z określonymi schorzeniami, np. z chorobą Parkinsona. W tej chwili dostępne jest tylko jej leczenie objawowe.

Grupa badawcza pod kierownictwem profesor nadzwyczajnej Akiko Kojima-Yuasa z Osaka Metropolitan University zweryfikowała fizjologiczny wpływ przeciwutleniaczy - polifenoli Ecklonia cava na zapobieganie chorobie Parkinsona. O wynikach badania poinformowano w piśmie "Nutrients". Odkrycie daje nadzieję dla osób zagrożonych tą chorobą neurodegeneracyjną.

Naukowcy przeprowadzili dwa rodzaje testów funkcji motorycznych na modelach myszy z chorobą Parkinsona. Przez tydzień podawano im doustnie przeciwutleniacze, a następnie podano rotenon - substancję o właściwościach neurotoksycznych.

Wczesne objawy choroby Parkinsona

Wtedy okazało się, że osłabione przez rotenon funkcje motoryczne zostały u gryzoni przywrócone. Dodatkowo poprawiła się u nich funkcja motoryczna jelit.

Badacze zaobserwowali, że zawarte w glonie przeciwutleniacze aktywują enzym AMPK (kinaza białkowa aktywowana adenozyno-monofosforanem) i hamują produkcję reaktywnych form tlenu, które powodują śmierć komórek nerwowych.

- Badanie to sugeruje, że przeciwutleniacze Ecklonia cava mogą zmniejszać uszkodzenia neuronów poprzez aktywację AMPK i hamowanie wewnątrzkomórkowej produkcji reaktywnych form tlenu. Mamy nadzieję, że Ecklonia cava będzie skutecznym składnikiem w zapobieganiu chorobie Parkinsona - przekazała prof. Akiko Kojima-Yuasa.

Ecklonia Cava to morski glon uprawiany u wybrzeży Korei i Japonii. Zawiera unikalną formę polifenoli zwanych florotaninami, które różnią się chemicznie od wszystkich polifenoli pochodzenia lądowego i roślinnego.

Ecklonia Cava przyczynia się do walki z najczęściej występującymi chorobami: nowotworami oraz chorobami układu krążenia. Dodatkowo zauważono, że pomaga obniżyć ciśnienie i cholesterol, a do tego zwiększyć energię oraz redukować uczucie zmęczenia. Jest też nadzieją dla osób z problemami trychologicznymi: wspomaga wzrost włosów i pozwala zwalczyć ich wypadanie.

Choroba Parkinsona w liczbach

Szacuje się, że z chorobą Parkinsona zmaga się ok. 8,5 miliona osób na całym świecie. W Polsce o tym, że na nią cierpi, dowiaduje się co roku ok. 8000 osób. Coraz częściej są to osoby młode i w średnim wieku, zdarzają się nawet chorzy 20-latkowie.

WHO podaje, że przy obecnej dynamice zachorowalności w 2040 r. z chorobą Parkinsona będzie się zmagało aż 12 milionów pacjentów.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów