Najczęściej fałszowane produkty żywnościowe

Fałszowanie żywności to problem wciąż aktualny i coraz częściej spotykany. Konsumenci domagają się rzetelnego oznakowania produktu, co zresztą gwarantuje im prawo, a jednak producenci znajdują sposób, aby wprowadzić ich w błąd. Najczęstszy powód oszukiwania jest prozaiczny, chodzi o względy finansowe.

Co oznacza fałszowanie żywności?

Najczęstsze praktyki związane z fałszowaniem żywności to zastąpienie jednego składnika produktem gorszej jakości, dodanie wody, brak informacji o sposobie produkcji oraz nieprawidłowa deklaracja składu ilościowego produkt lub jego pochodzenia.

Zobacz film: "Jak modelować twarz makijażem?"

Powodem są względy ekonomiczne, ****ale skutki odczuwają przede wszystkim klienci, którzy kupują żywność niepełnowartościową, a czasem wręcz szkodliwą dla zdrowia. Tak jest w przypadku, gdy w winie znajdujemy glikol etylowy.

Kto stoi na straży jakości produktów?

Problemem interesują się nie tylko specjaliści ds. żywienia z poszczególnych krajów, ale i Komisja Europejska, która chce wzmocnić nadzór nad procesem produkcji i nakładać na nieuczciwe firmy bardziej dotkliwe kary finansowe.

Trwają także prace nad stworzeniem systemu, który pozwoli skuteczniej zwalczać oszustwa w branży spożywczej.

W Polsce kontrolę sprawują Główna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Warto śledzić informacje publikowane przez te instytucje, gdyż na swoich stronach internetowych informują o wykrytych w czasie kontroli nieprawidłowościach.

Co najczęściej fałszują producenci?

Fałszowaniu podlega wiele produktów spożywczych, a wśród nich: mięso, produkty mięsne, produkty mleczarskie, napoje alkoholowe, soki owocowe, napoje, oleje roślinne, mleko.

W jogurcie brzoskwiniowym nie ma brzoskwiń, jajka są niewłaściwie znakowane, a w serze bardzo często znajdują się śladowe ilości tłuszczu pochodzącego z mleka.

Najwięcej nadużyć stwierdza się jednak podczas produkcji soków owocowych. Ujawniają się wówczas niewłaściwe praktyki, tj. dodawanie cukru lub kwasów organicznych, niewłaściwy skład produktu, rozcieńczanie wodą.

Fałszowaniu podlegają również napoje alkoholowe. Do win dodaje się cukier trzcinowy i buraczany lub owoce bogate w antocyjany, które nadają trunkowi piękny, intensywny kolor.

Trudno dzisiaj również o dobrej jakości piwo. Niektóre trunki to nic innego jak mieszanka wody, cukru, alkoholu oraz różnego rodzaju składników chemicznych (m.in. sproszkowanej żółci bydlęcej).

Niewłaściwe praktyki wykrywa się również u producentów miodu. Dodają do niego cukier trzcinowy, kukurydziany lub buraczany, jak również syrop z sacharozy lub syrop glukozowo-fruktozowy.

Konsument może nabrać się także na zafałszowaną oliwę z oliwek, do której dodaje się inne oleje roślinne, tj. słonecznikowy, sojowy, czy też tłuszcze zwierzęce (wołowe, kurze).

Nieuczciwe praktyki dotyczą produkcji sera, wędlin i mięs. Do tych ostatnich wstrzykuje się wodę, wzbogaca solą lub soją.

Jak sprawdzić, czy produkt nie został sfałszowany?

Specjalistyczne badania chemiczne przeprowadzają odpowiednie służby, które poddają konkretny produkt wnikliwym testom laboratoryjnym. Gdy dojdzie do wykrycia nieprawidłowości, informacja jest najczęściej podawana do wiadomości publicznej.

Dla nieuczciwego przedsiębiorcy możne to oznaczać spadek prestiżu firmy i znaczne obniżenie poziomu zaufania u dotychczasowych klientów.

W czasie robienia zakupów niezwykle ważne jest czytanie etykiet. Zasada jest prosta: im krótszy skład, tym lepiej. Być może i to nie uchroni nas przed fałszywą żywnością, niemniej pomoże dokonywać bardziej świadomych wyborów.

Komentarze (13)
~mandarynka
~mandarynka ponad rok temu

ciekawy artykuł, szkoda że więcej się o tym nie mówi w mediach bo ludzie jednak mało dociekliwi są i nie zasięgają wiedzy o produktach a media to łatwy przekaz, trzeba ludzi ostrzegać, tak wiele zachorowań na raka- między innymi z "trującego" jedzenia, byle sprzedac i zysk mieć a nie patrzą na ludzi że ich systematycznie podtruwają, trzeba samemu sprawdzać co się je!

Odpowiedz
~Kaps
~Kaps ponad rok temu

Wydawało mi się, że na straży jakości stoi inspekcja konsumencka - Państwowa Inspekcja Handlowa UOKiK a nie ta post komunistyczny Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych. W UE nie ma takiej instytucji to relikt komunizmu.

Odpowiedz
~Donald
~Donald ponad rok temu

Polacy lubią być dymani dlatego robią zakupy w Biedronkach czy Lidlach z drugiej strony jak się ma raty za mieszkanie samochód to trzeba jeść to ścierwo. A żeby dodać sobie prestiżu przekładają zakupy do reklamówek z Almy co by sąsiad widział w garażu czy windzie.

Odpowiedz
~Peter666
~Peter666 ponad rok temu

Napietnować, nie dla zniszczenia konkurencji bo to tez powinno byc karalne ale dla bezpieczenstwa konsumenta. Robi syf oflagować! Jaestem calkowice przeciw pisowi i mowie to w innym kontekscie, nalezy w tej kwestii zakazac "POPRAWNOSCI POLITYCZNEJ" na ktorej zbijaja kase tylko politycy! Na zdrowie!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Uroda
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Blog

walsq • ostatni post 3 tygodnie temu

1

blizny

~majamamam • ostatni post 21 godzin temu

11

Pomocni lekarze

Artykuły Uroda
Uroda

Właściwości i zastosowanie skorupek jaj

Właściwości i zastosowanie skorupek jaj

Niedoceniany skarb Leczy podrażnienia skóry, sprawia że kawa smakuje lepiej, może też czyścić garnki. O czym mowa? O skorupce jaja kurzego. Jak się okazuje jest ona bardzo niedoceniana. A niesłusznie, zawiera bowiem wszystkie mikro i makroelementy. Przeczytaj,...

Uroda

Pink is the new black, czyli moda na subtelną kobiecość

Pink is the new black, czyli moda na subtelną kobiecość

Różowa narzutka Stworzenie oryginalnej stylizacji wymaga od nas przede wszystkim pomysłowości. Czasem nie wystarczy umiejętne połączenie kolorów czy dobranie dodatków, ale trzeba pójść krok dalej i „zmiksować" różne style - Magdalena Pietras. Dziś...

Uroda

Materiały, które mogą podrażniać wrażliwą skórę

Materiały, które mogą podrażniać wrażliwą skórę

Materiały powodują podrażnienia Materiały, które podrażniają wrażliwą skórę mogą różnić się w przypadku różnych osób, ale istnieje kilka ich rodzajów, które częściej sprawiają problemy osobom z delikatną skórą. Jeśli masz problem z podrażnieniami, wystarczy...

Uroda

Sprawdź, czy wiesz jak prawidłowo używać zalotki

Sprawdź, czy wiesz jak prawidłowo używać zalotki

Zalotka, a piękne rzęsy Za pomocą zalotki możesz znacząco poprawić wygląd rzęs i nadać im efekt fantastycznego podkręcenia. Niemniej jednak, nieodpowiednie jej użycie może wręcz zaszkodzić rzęsom. Dowiedz się, w jaki sposób poprawnie używać zalotki i...

Uroda

10 korzyści dla zdrowia z kontaktu z naturą

10 korzyści dla zdrowia z kontaktu z naturą

Mniejszy stres Badania wykazały, że kontakt z naturą obniża poziom stresu już w ciągu 5 minut. Ucieczka od betonowej dżungli i frustrującej technologii to zasłużona okazja do relaksu i odstresowania. Więcej szczęścia Otaczanie się zielenią sprawia, że...

Uroda

Cytryna dla urody - poznaj jej moc

Cytryna dla urody - poznaj jej moc

Niezwykła moc cytryny Wiele osób kocha doskonały smak lemoniady cytrynowej czy rozmaite potrawy wzbogacone nutą cytrynową. Warto wiedzieć, że ten owoc odnalazł również szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry. Zastanawiasz się, jakie? Tonik nawilżający...

Uroda

9 dziwacznych sekretów piękna hollywoodzkich gwiazd

9 dziwacznych sekretów piękna hollywoodzkich gwiazd

Tajemnica piękna Niemal wszystkie gwiazdy mogą się poszczycić nieskazitelnym i pięknym wyglądem. W pewnym stopniu jest to wynik pracy sztabu specjalistów. Niemniej jednak celebryci często korzystają z mało popularnych sposobów umożliwiających zachowanie...

Uroda

Jak działa rybi kolagen?

Jak działa rybi kolagen?

Rybi kolagen - białko nie tylko na zmarszczki Chociaż kolagen występuje w wielu produktach, ten pochodzący od ryb jest jego najlepszym źródłem. Jest on o 1,5 razy lepiej wchłanialny od tego występującego w innych zwierzętach, np. w świniach. Posiada mniejszą...

Uroda

Mamy rozwiązania na najbardziej irytujące defekty urodowe

Mamy rozwiązania na najbardziej irytujące defekty urodowe

Urodowe wpadki Która z nas nie lubi wyglądać pięknie? Spierzchnięte usta, szminka rozmazana jak u Jockera czy oczy pandy z pewnością nam tego nie ułatwiają. Jak to się dzieje, że wychodząc z domu, wyglądamy nieskazitelnie, a już po dwóch godzinach na...

Uroda

Jak wyglądać 10 lat młodziej?

Jak wyglądać 10 lat młodziej?

Popraw postawę ciała Z wiekiem zaczynamy się nieco garbić, a postawa wiele mówi o wieku człowieka. Prawidłowa postawa nie tylko sprawia, że wyglądasz młodziej i szczuplej oraz dodaje kilka centymetrów wzrostu, ale także wpływa pozytywnie na zdrowie pleców....