Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Najczęściej fałszowane produkty żywnościowe

 Agnieszka Gotówka
30.12.2018 18:43
Fałszowanie żywności
Fałszowanie żywności (123RF)

Fałszowanie żywności to problem wciąż aktualny i coraz częściej spotykany. Konsumenci domagają się rzetelnego oznakowania produktu, co zresztą gwarantuje im prawo, a jednak producenci znajdują sposób, aby wprowadzić ich w błąd. Najczęstszy powód oszukiwania jest prozaiczny, chodzi o względy finansowe.

1. Co oznacza fałszowanie żywności?

Najczęstsze praktyki związane z fałszowaniem żywności to zastąpienie jednego składnika produktem gorszej jakości, dodanie wody, brak informacji o sposobie produkcji oraz nieprawidłowa deklaracja składu ilościowego produkt lub jego pochodzenia.

Powodem są względy ekonomiczne, ****ale skutki odczuwają przede wszystkim klienci, którzy kupują żywność niepełnowartościową, a czasem wręcz szkodliwą dla zdrowia. Tak jest w przypadku, gdy w winie znajdujemy glikol etylowy.

2. Kto stoi na straży jakości produktów?

Problemem interesują się nie tylko specjaliści ds. żywienia z poszczególnych krajów, ale i Komisja Europejska, która chce wzmocnić nadzór nad procesem produkcji i nakładać na nieuczciwe firmy bardziej dotkliwe kary finansowe.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Trwają także prace nad stworzeniem systemu, który pozwoli skuteczniej zwalczać oszustwa w branży spożywczej.

W Polsce kontrolę sprawują Główna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Warto śledzić informacje publikowane przez te instytucje, gdyż na swoich stronach internetowych informują o wykrytych w czasie kontroli nieprawidłowościach.

3. Co najczęściej fałszują producenci?

Fałszowaniu podlega wiele produktów spożywczych, a wśród nich: mięso, produkty mięsne, produkty mleczarskie, napoje alkoholowe, soki owocowe, napoje, oleje roślinne, mleko.

W jogurcie brzoskwiniowym nie ma brzoskwiń, jajka są niewłaściwie znakowane, a w serze bardzo często znajdują się śladowe ilości tłuszczu pochodzącego z mleka.

Najwięcej nadużyć stwierdza się jednak podczas produkcji soków owocowych. Ujawniają się wówczas niewłaściwe praktyki, tj. dodawanie cukru lub kwasów organicznych, niewłaściwy skład produktu, rozcieńczanie wodą.

Fałszowaniu podlegają również napoje alkoholowe. Do win dodaje się cukier trzcinowy i buraczany lub owoce bogate w antocyjany, które nadają trunkowi piękny, intensywny kolor.

Trudno dzisiaj również o dobrej jakości piwo. Niektóre trunki to nic innego jak mieszanka wody, cukru, alkoholu oraz różnego rodzaju składników chemicznych (m.in. sproszkowanej żółci bydlęcej).

Niewłaściwe praktyki wykrywa się również u producentów miodu. Dodają do niego cukier trzcinowy, kukurydziany lub buraczany, jak również syrop z sacharozy lub syrop glukozowo-fruktozowy.

Konsument może nabrać się także na zafałszowaną oliwę z oliwek, do której dodaje się inne oleje roślinne, tj. słonecznikowy, sojowy, czy też tłuszcze zwierzęce (wołowe, kurze).

Nieuczciwe praktyki dotyczą produkcji sera, wędlin i mięs. Do tych ostatnich wstrzykuje się wodę, wzbogaca solą lub soją.

4. Jak sprawdzić, czy produkt nie został sfałszowany?

Specjalistyczne badania chemiczne przeprowadzają odpowiednie służby, które poddają konkretny produkt wnikliwym testom laboratoryjnym. Gdy dojdzie do wykrycia nieprawidłowości, informacja jest najczęściej podawana do wiadomości publicznej.

Dla nieuczciwego przedsiębiorcy możne to oznaczać spadek prestiżu firmy i znaczne obniżenie poziomu zaufania u dotychczasowych klientów.

W czasie robienia zakupów niezwykle ważne jest czytanie etykiet. Zasada jest prosta: im krótszy skład, tym lepiej. Być może i to nie uchroni nas przed fałszywą żywnością, niemniej pomoże dokonywać bardziej świadomych wyborów.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze