Naukowcy ostrzegają przed popularnymi olejami. Mogą mieć związek z rakiem

Naukowcy odkryli związek między kwasem linolowym, który zawierają powszechnie używane oleje roślinne, a szczególnie agresywnym rakiem piersi. Nadmiar takich tłuszczy w diecie może mieć wpływ na rozwój nowotworu.

Naukowcy ostrzegają przed popularnymi olejami. Mogą mieć związek z rakiemNaukowcy ostrzegają przed popularnymi olejami. Mogą mieć związek z rakiem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Oleje roślinne a rak

Naukowcy z Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku zaobserwowali związek między kwasem linolowym, należącym do grupy kwasów omega-6, obecnym m.in. w olejach sojowym, kukurydzianym i słonecznikowym, a rakiem.

Chodzi o rozwój potrójnie ujemnego raka piersi. Jak podaje Onkofundacja Alivia, to jedna z najbardziej agresywnych form raka piersi. Ma tendencję do szybszego wzrostu i wyższego ryzyka nawrotu, a także gorszych rokowań niż inne typy raka piersi.

Wyniki badań, opublikowane na łamach "Science", wskazują, że kwas linolowy wiąże się z białkiem FABP5, które występuje w dużych ilościach w komórkach tego typu raka. To z kolei uruchamia mechanizm, który napędza rozwój nowotworu.

Nadmiar kwasu linolowego może sprzyjać rakowi
Nadmiar kwasu linolowego może sprzyjać rakowi © Getty Images

Podczas badań na myszach okazało się, że gryzonie, które miały dietę bogatą w kwas linolowy miały też większe guzy niż te, które dostawały inne tłuszcze.

Ponadto we krwi pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi wykryto podwyższony poziom białka FABP5 i kwasu linolowego.

"To odkrycie pomaga wyjaśnić związek między tłuszczami w diecie a rakiem i rzuca światło na to, jak w spersonalizowany sposób określić, którzy pacjenci mogą odnieść największe korzyści ze stosowania konkretnych zaleceń żywieniowych" – wskazuje jeden z autorów badania dr John Blenis, cytowany w komunikacie opublikowanym na stronie Weill Cornell Medicine.

Nie oznacza to jednak, że oleje roślinne powodują raka piersi. Chodzi o to, że u osób, które spożywają je w nadmiarze (np. jedzą dużo przetworzonej żywności czy stawiają na tanie oleje w domowej kuchni), taka dieta może sprzyjać rozwojowi nowotworu i go przyspieszyć. Dlatego olej słonecznikowy czy kukurydziany warto zastępować np. oliwą z oliwek.

Równowaga to podstawa

Kluczowa jest równowaga między kwasami omega-6 a omega-3.

Należy pamiętać, że kwasy tłuszczowe omega-6 działają przeciwstawnie do kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Nadmiar kwasów omega-6 może wpływać na rozwój stanu zapalnego w organizmie, a także zwiększać ryzyko zakrzepowe. To z kolei może negatywnie wpływać na pracę serca i układu krążenia, wywołać zmiany miażdżycowe, a także zaburzyć gospodarkę hormonalną i działanie systemu odpornościowego.

Dlatego należy spożywać produkty bogate w omega-6 z umiarem i łączyć je z dużą ilością kwasów omega-3 (np. tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela).

Źródło:

  1. Science
  2. Onkofundacja Alivia

Źródła

  1. Science
  2. Onkofundacja Alivia
  3. WP abcZdrowie
  4. news.weill.cornell.edu

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej