Naukowcy ostrzegają przed popularnymi olejami. Mogą mieć związek z rakiem

Naukowcy odkryli związek między kwasem linolowym, który zawierają powszechnie używane oleje roślinne, a szczególnie agresywnym rakiem piersi. Nadmiar takich tłuszczy w diecie może mieć wpływ na rozwój nowotworu.

Naukowcy ostrzegają przed popularnymi olejami. Mogą mieć związek z rakiemNaukowcy ostrzegają przed popularnymi olejami. Mogą mieć związek z rakiem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Oleje roślinne a rak

Naukowcy z Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku zaobserwowali związek między kwasem linolowym, należącym do grupy kwasów omega-6, obecnym m.in. w olejach sojowym, kukurydzianym i słonecznikowym, a rakiem.

Chodzi o rozwój potrójnie ujemnego raka piersi. Jak podaje Onkofundacja Alivia, to jedna z najbardziej agresywnych form raka piersi. Ma tendencję do szybszego wzrostu i wyższego ryzyka nawrotu, a także gorszych rokowań niż inne typy raka piersi.

Wyniki badań, opublikowane na łamach "Science", wskazują, że kwas linolowy wiąże się z białkiem FABP5, które występuje w dużych ilościach w komórkach tego typu raka. To z kolei uruchamia mechanizm, który napędza rozwój nowotworu.

Nadmiar kwasu linolowego może sprzyjać rakowi
Nadmiar kwasu linolowego może sprzyjać rakowi © Getty Images

Podczas badań na myszach okazało się, że gryzonie, które miały dietę bogatą w kwas linolowy miały też większe guzy niż te, które dostawały inne tłuszcze.

Ponadto we krwi pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi wykryto podwyższony poziom białka FABP5 i kwasu linolowego.

"To odkrycie pomaga wyjaśnić związek między tłuszczami w diecie a rakiem i rzuca światło na to, jak w spersonalizowany sposób określić, którzy pacjenci mogą odnieść największe korzyści ze stosowania konkretnych zaleceń żywieniowych" – wskazuje jeden z autorów badania dr John Blenis, cytowany w komunikacie opublikowanym na stronie Weill Cornell Medicine.

Nie oznacza to jednak, że oleje roślinne powodują raka piersi. Chodzi o to, że u osób, które spożywają je w nadmiarze (np. jedzą dużo przetworzonej żywności czy stawiają na tanie oleje w domowej kuchni), taka dieta może sprzyjać rozwojowi nowotworu i go przyspieszyć. Dlatego olej słonecznikowy czy kukurydziany warto zastępować np. oliwą z oliwek.

Równowaga to podstawa

Kluczowa jest równowaga między kwasami omega-6 a omega-3.

Należy pamiętać, że kwasy tłuszczowe omega-6 działają przeciwstawnie do kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Nadmiar kwasów omega-6 może wpływać na rozwój stanu zapalnego w organizmie, a także zwiększać ryzyko zakrzepowe. To z kolei może negatywnie wpływać na pracę serca i układu krążenia, wywołać zmiany miażdżycowe, a także zaburzyć gospodarkę hormonalną i działanie systemu odpornościowego.

Dlatego należy spożywać produkty bogate w omega-6 z umiarem i łączyć je z dużą ilością kwasów omega-3 (np. tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela).

Źródło:

  1. Science
  2. Onkofundacja Alivia

Źródła

  1. Science
  2. Onkofundacja Alivia
  3. WP abcZdrowie
  4. news.weill.cornell.edu

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu