2 z 10Wątróbka
Wątróbka stanowi doskonałe źródło żelaza, jednak zawiera także sporą ilość witaminy A. Tymczasem jej nadmiar może być szkodliwy dla płodu. Dawkowanie witaminy A powinno być zatem monitorowane przez przyszłą mamę (zalecany limit dla kobiet w ciąży wynosi 3 000 µg/dzień tj. 10 000 IU/dzień).
Witamina A, która w wątróbce występuje w postaci retinolu, może wykazywać działanie toksyczne, dlatego zaleca się ostrożność w jej spożywaniu przez kobiety ciężarne. Nadmiar retinolu, szczególnie na samym początku ciąży, może doprowadzić do wad rozwojowych u płodu, szczególnie w zakresie rozwoju tkanek nerwowych.
Warto nadmienić, że wspomniany retinol nie jest zalecany do stosowania również w formie kosmetyku. Zawarte w produktach pielęgnacyjnych formy witaminy A mogą przenikać przez naskórek ciężarnej, czego skutkiem może być dostanie się tych substancji do krwiobiegu.