Nie każdy wie, że można je mrozić. Nie stracą witaminy C 

W dyskusji o zdrowym odżywianiu często pojawia się pytanie: świeże czy mrożone? Choć wiele osób wciąż wierzy, że tylko świeże warzywa są wartościowe, naukowe dane przeczą temu przekonaniu. Niektóre warzywa mogą być równie odżywcze, a czasem nawet bardziej wartościowe, w wersji mrożonej.

Te warzywa mrożone są zdrowsze niż świeże. Zawsze miej pod rękąTe warzywa mrożone są zdrowsze niż świeże. Zawsze miej pod ręką
Źródło zdjęć: © Pixabay

Groszek – małe kuleczki, wielka siła

Mrożony groszek jest zbierany w szczytowym momencie dojrzałości, a następnie błyskawicznie zamrażany, co pozwala zachować pełnię składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika oraz witaminy C.

Co ciekawe, według badań, po kilku dniach przechowywania świeżego groszku jego zawartość witaminy C może drastycznie spaść, podczas gdy wersja mrożona tę witaminę zatrzymuje na dłużej. To czyni z niego świetny wybór na każdą porę roku.

Brokuły – antyoksydacyjna tarcza

Świeże brokuły, choć bardzo zdrowe, szybko tracą witaminę C – zwłaszcza jeśli są przechowywane w temperaturze pokojowej. Mrożenie skutecznie zatrzymuje ten proces.

Mrożonki [Wirtualna Poradnia]

Brokuły mrożone zachowują także błonnik, chlorofil i przeciwutleniacze, które wspomagają odporność i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Z punktu widzenia wartości odżywczych, są niemal tożsame z brokułami świeżymi.

Szpinak – skoncentrowane źródło żelaza

Szpinak to jedno z warzyw, które po ugotowaniu znacznie zmniejsza objętość – dlatego jego wersja mrożona jest szczególnie praktyczna. Poddany wcześniej blanszowaniu i sprasowany, zajmuje niewiele miejsca, a jednocześnie stanowi skoncentrowaną dawkę żelaza, witamin z grupy B, witaminy K oraz folianów.

To doskonały dodatek do smoothie, zup, dań z jajek i zapiekanek. Wystarczy jedna garść, by wzbogacić posiłek o wartościowy "zielony akcent".

Mrożonki – praktyczne i zdrowe

Choć mrożenie bywa postrzegane jako technika "ratunkowa", dziś wiadomo, że może być jedną z najskuteczniejszych metod utrwalania wartości odżywczych. Poza wspomnianą trójką, dobrze znoszą mrożenie również marchew, kalafior, zielona fasolka, dynia piżmowa i edamame.

Wybierając warzywa mrożone, zyskujemy nie tylko wygodę i dłuższy termin przydatności, ale również pewność, że na talerzu wciąż znajduje się solidna porcja witamin i minerałów. To praktyczne rozwiązanie, które sprzyja zdrowiu – zwłaszcza gdy codzienne tempo życia utrudnia regularne zakupy i gotowanie ze świeżych składników.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nature of Home

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie