Nie lubisz brukselki? Poznaj 5 powodów, by jeść to warzywo

Kapusta brukselska, bo tak brzmi prawidłowa nazwa tego warzywa, to skrzyżowanie jarmużu i kapusty. Pochodzi z Belgii, a swoją nazwę zawdzięcza stolicy tego kraju. Brukselka nie cieszy się dużą popularnością i często jest nielubianym warzywem, głównie ze względu na charakterystyczny zapach. Z uwagi na wartości odżywcze powinna jednak znaleźć się w naszym menu. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść brukselkę.

Źródło witamin, minerałów i antyoksydantów

Niepozorne zielone kulki są bogate w wiele cennych substancji. Brukselka jest źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Sól w diecie - ile można spożywać?

Poprawa trawienia

Brukselka to dobre źródło błonnika, dzięki któremu czujemy się dłużej syci, a nasz układ trawienny lepiej funkcjonuje. W 100 g jest ok. 4-5 g błonnika, czyli nawet 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Usprawnia on procesy trawienne, zapobiega zaparciom i wpływa na utratę wagi. Chroni również przed nowotworami przewodu pokarmowego (np. rakiem jelita).

Ochrona przed nowotworami

Warzywa z rodziny krzyżowych są znane ze swoich właściwości zapobiegających nowotworom. Brukselka nie jest wyjątkiem, ponieważ zawiera dużo glukozynolanów – substancji, które skutecznie chronią przed rakiem piersi, prostaty, płuc czy żołądka. Znajdziemy w niej też izotiocyjaniany, które eliminują substancje rakotwórcze z organizmu oraz redukują ryzyko wystąpienia zawału serca.

Pomoc w odchudzaniu

Brukselka ma tylko 37 kcal w 100 g, dlatego jest świetnym produktem dla wszystkich, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Warzywo to ma mało tłuszczu, ale za to dużo błonnika i białka. Spożywając brukselkę, dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy napadów wilczego głodu. Jeśli jesteś na diecie, spróbuj raz na jakiś czas zamienić brokuły czy surówki ze świeżych warzyw na porcję gotowanej brukselki. Twoja waga spadnie, a przy okazji dostarczysz sobie cennych witamin i minerałów oraz urozmaicisz codzienne posiłki.

Wsparcie oczyszczania organizmu

Skuteczny detoks jest możliwy dzięki siarce, którą znajdziemy właśnie w brukselce. Małe, zielone warzywa zawierają również witaminę K oraz kwasy omega-3, które likwidują stany zapalne w organizmie. Dzięki dużej zawartości błonnika brukselka pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jeśli chcemy oczyścić organizm z toksyn, powinniśmy włączyć ją do swojego menu i jeść ją regularnie.

Warzywo to świetnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego podczas zakupów nie warto go omijać. Na brukselkę powinny jednak uważać osoby z problemami niedoczynności tarczycy – jak wszystkie krzyżowe, zawiera ona substancje goitrogenne (wolotwórcze).

Jak najlepiej przygotowywać brukselkę, by była smaczna i atrakcyjna? Można gotować ją na parze, grillować i piec. Nigdy jej nie rozgotowujmy – stanie się nieapetyczna, zapach będzie nieprzyjemny oraz straci cenne witaminy. Jeśli nie lubisz brukselki, podaj ją lekko grillowaną z dodatkiem aromatycznego parmezanu, soku z cytryny i dobrej oliwy. A jak wy ją przyrządzacie i w jakich daniach najczęściej jecie?

Znasz produkty na odchudzanie inne niż brukselka? Podziel się swoją wiedzą na naszym forum.

Komentarze (8)
~Zofia
~Zofia ponad rok temu

Szczerze polecam koktajlewarzywne.pl Super sprawa dla tych, którzy nie bardzo mają czas na gotowanie, jeden koktajl odpowiada 250g warzyw, więc dwa to zalecane przez dietetyków 5 porcji warzyw dziennie. Są zdrowe i bez chemii, nawet moje dzieciaki piją.

Odpowiedz
~dorcia
~dorcia ponad rok temu

Wszystkie kapustne są zdrowe i dodatkowo pomagają w zrzuceniu wagi. Bycie szczupłym to nie tylko moda ale przede wszystkim zdrowie i dłuższe życie. Tak nas natura stworzyła, że ruch jest potrzebny a jedzenie ograniczone i tylko naturalne. Dzisiaj jest odwrotnie, za dużo siedzimy i jemy bez ograniczeń byle co i stąd problemy. Ja w ciągu roku zrzuciłam 19 kg czuję sie o niebo lepiej! Poczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Warto, mi ta wiedza bardzo pomogła w moim odchudzaniu.

Odpowiedz
~mat89
~mat89 ponad rok temu

warto dodać, że brukselka uznawana jest za najzdrowszą odmianę kapusty i jedno z najzdrowszych warzyw na świecie - niestety, jest także jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. http://zdrowe-odzywianie-online.pl/artykuly/produkty_spozywcze/najzdrowsze_rosliny_swiata_czyli_co_nalezy_jesc_czesc_2_(warzywa).html

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Porady dietetyczne dla odchudzających się

8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz

8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz

ze względu na specyficzny smak i zapach. Warto jednak pokonać uprzedzenia i przekonać się do brukselki, ponieważ to warzywo jest prawdziwą skarbnicą cennych (...) trawienne i zapobiega wzdęciom. Jeśli się odchudzasz,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

warzywo, które nie tylko zachwyca swoim delikatnym smakiem, ale też jest mało kaloryczne. Wyróżnia się wiele odmian fasolki szparagowej, które różnią (...) się wielkością oraz kolorem. Mogą być zarówno żółte, zielone, jak i fioletowe....

Zdrowe odżywianie

Najtańsze zimowe superprodukty

Najtańsze zimowe superprodukty

składników. W jarmużu znajdziesz witaminy K, C, żelazo, wapń i wiele przeciwutleniaczy. W jakiej formie najlepiej jeść to zielone warzywo? Możesz (...) . Jakie potrawy z rzepą warto przygotować? Możesz dodać warzywo...

Przebarwienia zębów

Chcesz mieć lśniące zęby? Unikaj tych produktów

Chcesz mieć lśniące zęby? Unikaj tych produktów

? Sos sojowy i curry Jeśli lubisz orientalne przyprawy i sosy, musisz liczyć się z zagrożeniem przebarwienia szkliwa. Sos sojowy jest tani (...) mogą zżółknąć, jeśli będziemy ją często jeść. Miłośnicy azjatyckiej...

Medycyna naturalna

10 babcinych lekarstw, które naprawdę działają

10 babcinych lekarstw, które naprawdę działają

na przetłuszczające się włosy Ugryzienia i rany Ziemniak to zdrowe warzywo, które przez wielu bywa niedoceniane. Tymczasem można nie tylko z niego (...) , poczekać aż ostygnie i wycisnąć z niej sok. Taki ciepły płyn ma być stosowany...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Zimowa pora na pora - poznaj właściwości tego popularnego warzywa

Zimowa pora na pora - poznaj właściwości tego popularnego warzywa

To należące do rodziny czosnku i cebuli warzywo znane było już w prehistorii, a pierwotnie rosło między Kaukazem a Himalajami. Nie bez powodu (...) Niedoceniany por Por to jarzyna uważana przez Holendrów za ich warzywo...

Zdrowe odżywianie

Cytrynowe napoje oczyszczające organizm

Cytrynowe napoje oczyszczające organizm

się on na tyle popularny, że znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Warzywo jest niskokalorycznym źródłem cennych witamin i minerałów. Znajdziemy (...) w nim potas, wapń, magnez i żelazo, a także fosfor oraz witaminy z grupy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

i w naturalny sposób wzmacniają nasz organizm. Ale pojawia się pytanie: jak lepiej je jeść - gotowane czy na surowo? Entuzjaści surowizny powiedzą (...) beta-karoten. Ale to nie wszystko: gotowana zawiera go o 15 proc. więcej niż surowe...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Pięć produktów, które smakują najlepiej w grudniu

Pięć produktów, które smakują najlepiej w grudniu

. Do tego są niskokaloryczne i chronią przed nowotworami. Zobacz także: Poznaj właściwości brokułów Granat Granaty na środku stołu są jak ozdoba - dodają (...) można dodawać do jogurtu razem z pieprzem, sokiem z limonki i solą - to...