Nie lubisz brukselki? Poznaj 5 powodów, by jeść to warzywo

Kapusta brukselska, bo tak brzmi prawidłowa nazwa tego warzywa, to skrzyżowanie jarmużu i kapusty. Pochodzi z Belgii, a swoją nazwę zawdzięcza stolicy tego kraju. Brukselka nie cieszy się dużą popularnością i często jest nielubianym warzywem, głównie ze względu na charakterystyczny zapach. Z uwagi na wartości odżywcze powinna jednak znaleźć się w naszym menu. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść brukselkę.

Źródło witamin, minerałów i antyoksydantów

Niepozorne zielone kulki są bogate w wiele cennych substancji. Brukselka jest źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Polecane wideo:

Poprawa trawienia

Brukselka to dobre źródło błonnika, dzięki któremu czujemy się dłużej syci, a nasz układ trawienny lepiej funkcjonuje. W 100 g jest ok. 4-5 g błonnika, czyli nawet 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Usprawnia on procesy trawienne, zapobiega zaparciom i wpływa na utratę wagi. Chroni również przed nowotworami przewodu pokarmowego (np. rakiem jelita).

Ochrona przed nowotworami

Warzywa z rodziny krzyżowych są znane ze swoich właściwości zapobiegających nowotworom. Brukselka nie jest wyjątkiem, ponieważ zawiera dużo glukozynolanów – substancji, które skutecznie chronią przed rakiem piersi, prostaty, płuc czy żołądka. Znajdziemy w niej też izotiocyjaniany, które eliminują substancje rakotwórcze z organizmu oraz redukują ryzyko wystąpienia zawału serca.

Pomoc w odchudzaniu

Brukselka ma tylko 37 kcal w 100 g, dlatego jest świetnym produktem dla wszystkich, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Warzywo to ma mało tłuszczu, ale za to dużo błonnika i białka. Spożywając brukselkę, dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy napadów wilczego głodu. Jeśli jesteś na diecie, spróbuj raz na jakiś czas zamienić brokuły czy surówki ze świeżych warzyw na porcję gotowanej brukselki. Twoja waga spadnie, a przy okazji dostarczysz sobie cennych witamin i minerałów oraz urozmaicisz codzienne posiłki.

Wsparcie oczyszczania organizmu

Skuteczny detoks jest możliwy dzięki siarce, którą znajdziemy właśnie w brukselce. Małe, zielone warzywa zawierają również witaminę K oraz kwasy omega-3, które likwidują stany zapalne w organizmie. Dzięki dużej zawartości błonnika brukselka pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jeśli chcemy oczyścić organizm z toksyn, powinniśmy włączyć ją do swojego menu i jeść ją regularnie.

Warzywo to świetnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego podczas zakupów nie warto go omijać. Na brukselkę powinny jednak uważać osoby z problemami niedoczynności tarczycy – jak wszystkie krzyżowe, zawiera ona substancje goitrogenne (wolotwórcze).

Jak najlepiej przygotowywać brukselkę, by była smaczna i atrakcyjna? Można gotować ją na parze, grillować i piec. Nigdy jej nie rozgotowujmy – stanie się nieapetyczna, zapach będzie nieprzyjemny oraz straci cenne witaminy. Jeśli nie lubisz brukselki, podaj ją lekko grillowaną z dodatkiem aromatycznego parmezanu, soku z cytryny i dobrej oliwy. A jak wy ją przyrządzacie i w jakich daniach najczęściej jecie?

Znasz produkty na odchudzanie inne niż brukselka? Podziel się swoją wiedzą na naszym forum.

Komentarze (8)
~Zofia
~Zofia ponad rok temu

Szczerze polecam koktajlewarzywne.pl Super sprawa dla tych, którzy nie bardzo mają czas na gotowanie, jeden koktajl odpowiada 250g warzyw, więc dwa to zalecane przez dietetyków 5 porcji warzyw dziennie. Są zdrowe i bez chemii, nawet moje dzieciaki piją.

Odpowiedz
~dorcia
~dorcia ponad rok temu

Wszystkie kapustne są zdrowe i dodatkowo pomagają w zrzuceniu wagi. Bycie szczupłym to nie tylko moda ale przede wszystkim zdrowie i dłuższe życie. Tak nas natura stworzyła, że ruch jest potrzebny a jedzenie ograniczone i tylko naturalne. Dzisiaj jest odwrotnie, za dużo siedzimy i jemy bez ograniczeń byle co i stąd problemy. Ja w ciągu roku zrzuciłam 19 kg czuję sie o niebo lepiej! Poczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Warto, mi ta wiedza bardzo pomogła w moim odchudzaniu.

Odpowiedz
~mat89
~mat89 ponad rok temu

warto dodać, że brukselka uznawana jest za najzdrowszą odmianę kapusty i jedno z najzdrowszych warzyw na świecie - niestety, jest także jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. http://zdrowe-odzywianie-online.pl/artykuly/produkty_spozywcze/najzdrowsze_rosliny_swiata_czyli_co_nalezy_jesc_czesc_2_(warzywa).html

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

warzywo, które nie tylko zachwyca swoim delikatnym smakiem, ale też jest mało kaloryczne. Wyróżnia się wiele odmian fasolki szparagowej, które różnią (...) się wielkością oraz kolorem. Mogą być zarówno żółte, zielone, jak i fioletowe....

Zdrowe odżywianie

Najtańsze zimowe superprodukty

Najtańsze zimowe superprodukty

składników. W jarmużu znajdziesz witaminy K, C, żelazo, wapń i wiele przeciwutleniaczy. W jakiej formie najlepiej jeść to zielone warzywo? Możesz (...) . Jakie potrawy z rzepą warto przygotować? Możesz dodać warzywo...

Medycyna naturalna

10 babcinych lekarstw, które naprawdę działają

10 babcinych lekarstw, które naprawdę działają

na przetłuszczające się włosy Ugryzienia i rany Ziemniak to zdrowe warzywo, które przez wielu bywa niedoceniane. Tymczasem można nie tylko z niego (...) , poczekać aż ostygnie i wycisnąć z niej sok. Taki ciepły płyn ma być stosowany...

Zdrowe odżywianie

Cytrynowe napoje oczyszczające organizm

Cytrynowe napoje oczyszczające organizm

się on na tyle popularny, że znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Warzywo jest niskokalorycznym źródłem cennych witamin i minerałów. Znajdziemy (...) w nim potas, wapń, magnez i żelazo, a także fosfor oraz witaminy z grupy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

to warzywo zaliczane do jarzyn wykazujących silne właściwości lecznicze. Stosuje się ją często w medycynie naturalnej, jako środek zwalczający infekcje (...) skóry, a tym samym pogłębienia zmarszczek. Chociażby z tego względu warto...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz

8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz

ze względu na specyficzny smak i zapach. Warto jednak pokonać uprzedzenia i przekonać się do brukselki, ponieważ to warzywo jest prawdziwą skarbnicą cennych (...) trawienne i zapobiega wzdęciom. Jeśli się odchudzasz,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi i dodatkowo wspomagają przemianę materii. Szpinak Warzywo to jest znienawidzone przez dzieci (...) nie muszą ładnie wyglądać, ale powinny być przede wszystkim zdrowe. Przejdź dalej i poznaj...

Herbata

Poznaj właściwości czerwonej herbaty

Poznaj właściwości czerwonej herbaty

ma intensywny smak, brunatne zabarwienie i pachnie nieco ziemią. Zalewa się ją wrzątkiem, parzy pod przykryciem 3-5 minut i pije bez cukru (...) czerwonej herbaty nie zdziała cudów. Jeśli natomiast dołączymy ją do zdrowej diety, zaczniemy...