Nie tylko chia. Te produkty też są bogactwem błonnika

Nie tylko nasiona chia pomagają zwiększyć dzienne spożycie błonnika. Wiele innych nasion i orzechów może dorównać im pod tym względem, jednocześnie wzbogacając dietę w minerały, witaminy i zdrowe tłuszcze.

Jakie orzechy i nasiona warto jeść na co dzień?Jakie orzechy i nasiona warto jeść na co dzień?
Źródło zdjęć: © Getty Images

9 bogatych w błonnik orzechów i nasion, które świetnie zastąpią chia

Nasiona chia, znane również jako nasiona szałwii hiszpańskiej, mimo niepozornego wyglądu rośliny o dużych liściach i drobnych białych lub fioletowych kwiatach, wyróżniają się wysoką wartością odżywczą.

Nasiona szałwii hiszpańskiej są niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz białko, dzięki czemu mogą wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała. Szczególnie cennym składnikiem chia jest błonnik - ok. 28 g dostarcza ok. 10 g błonnika, co sprzyja prawidłowemu trawieniu i ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Warto jednak wiedzieć, że podobne właściwości wykazują inne nasiona i orzechy, które mogą stanowić alternatywę dla chia.

1. Siemię lniane (nasiona lnu zwyczajnego)

W porcji 28 gramów znajduje się 7,6 g błonnika. Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), znane były już w starożytności. Ten jeden z najstarszych, znanych człowiekowi produktów roślinnych, wykazuje dobroczynne działanie zdrowotne. W dużej mierze składa się z cennych dla zdrowia kwasów omega-3 oraz omega 6, z wielu witamin, białka oraz błonnika pokarmowego.

Regularne spożywanie siemienia wspiera trawienie, poprawia zdrowie serca, obniża poziom cukru i odchudza.

Jak je stosować?

  • Dodawaj mielone siemię lniane do owsianki, ciast, zup, jogurtu lub dressingów do sałatek.
  • Zmielone używaj również zamiast bułki tartej w przepisach.
  • Na bazie siemienia przygotuj kisiel, koktajl lub pastę na kanapki.

2. Pestki dyni

W porcji 28 gramów znajduje się 1,84 g błonnika. Pestki dyni zawierają cenne kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne m.in. za transport enzymów w ludzkim ciele. Poza tym są dobrym źródłem wapnia, magnezu, czyli dwóch składników mineralnych ważnych dla zdrowia kości i wielu innych funkcji organizmu. Nie brakuje w nich również witamin z grupy B, a także witamin: A, C, D, E.

Jak je stosować?

  • Upraż w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej i dopraw kuminem, cynamonem lub pieprzem cayenne.
  • Dodawaj chrupiące pestki do sałatek i zup zamiast grzanek.
  • Wykorzystuj je do wypieków, zarówno tych na słodko, jak i bardziej wytrawnych.

3. Sezam

1 łyżka stołowa sezamu dostarcza 1,06 g błonnika. Sezam stanowi dobre źródło witamin z grupy B, które wspierają metabolizm, ogólne zdrowie i poziom energii. Nasiona sezamu mają intensywny, orzechowy smak i w prosty sposób mogą wzbogacić potrawy.

Jak je stosować?

  • Dodawaj nasiona sezamu do sałatek i surówek warzywnych.
  • Zmiksuj obrane nasiona z olejem, aby przygotować domowe tahini.
  • Posypuj nimi potrawy, aby nadać im azjatycki charakter.

4. Migdały

W porcji 28 gramów jest 3,54 g błonnika. Migdały są bogatym źródłem wapnia i magnezu, które wspierają zdrowie kości oraz pomagają łagodzić skutki przewlekłego zmęczenia i stresu. Zawierają także cynk, fosfor i potas - składniki ważne dla kondycji włosów i paznokci, mocnych kości, zębów oraz prawidłowej pracy serca i mózgu.

Jedna porcja migdałów dostarcza niemal połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę E (silny przeciwutleniacz wspierający odporność). Dzięki zawartości błonnika te smaczne orzechy sprzyjają trawieniu i wspierają korzystne bakterie jelitowe.

Jak je stosować?

  • Dodawaj do sałatek, zup, ciast i innych wypieków.
  • Posypuj nimi zieloną fasolkę, aby dodać potrawie chrupkości i smaku.
  • Sięgaj po wzbogacone napoje migdałowe.

5. Orzeszki piniowe

28 gramów dostarcza 1,05 g błonnika. Orzechy piniowe wyróżniają się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych - są jedynym znanym źródłem kwasu pinolenowego, czyli zdrowego tłuszczu, który jest obecnie badany pod kątem potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Poza tym dostarczają przeciwutleniaczy, steroli, wielu witamin (witamina K, E i z grupy B) oraz składników mineralnych (cynk, jod, magnez, żelazo, fosfor, potas). Spożycie połowy szklanki orzeszków piniowych jest w stanie dostarczyć ponad 50% dziennej wymaganej dawki magnezu.

Jak je stosować?

  • Prażone orzeszki piniowe stanowią bazę klasycznego pesto z bazylii, cytryną, czosnkiem, parmezanem i oliwą.
  • Dodawaj je do domowego hummusu.
  • Świetnie komponują się zarówno z surowymi, jak i pieczonymi daniami z pomidorów.

6. Pekany

28 gramów orzechów pekan daje 2,7 g błonnika. Pekany dostarczają cennych minerałów, m.in. magnezu, miedzi, wapnia i potasu. Składniki te wspierają zdrowie kości, regulację ciśnienia krwi i pracę mięśni, a także są pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu. Co ciekawe, choć zaliczane są do orzechów, z botanicznego punktu widzenia są nasionami.

Jak je stosować?

  • Dodawaj je do domowych wypieków - słodkich i wytrawnych.
  • Podawaj z pieczonymi burakami i sałatami, skropione cytrusowym dressingiem.
  • Posiekane pekany z dodatkiem syropu klonowego lub miodu doskonale mogą wzbogacić owsiankę.

7. Pestki słonecznika

3,2 g błonnika znajdziemy w 28 g pestek słonecznika. Pestki słonecznika są źródłem związków o działaniu przeciwutleniającym i przeciwdrobnoustrojowym - fenoli i flawonoidów. Pomagają w obniżaniu ciśnienia krwi, przyspieszają gojenie ran i sprzyjają zdrowiu serca.

Jak je stosować?

  • Dodawaj do sałatek, surówek i zup.
  • Posypuj nimi makaron warzywny .
  • Na bazie nasion słonecznika przygotuj pastę na kanapki.

8. Pistacje

W porcji o wadze 28 gramów łuskanych pistacji znajduje się 3 g błonnika. Pistacje bogate są w witaminę B1 (tiaminę) i witaminę B6, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pomagają organizmowi efektywnie wykorzystywać składniki odżywcze z pożywienia.

Dodatkowo dostarczają witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspiera zdrowie skóry.

Jak je stosować?

  • Posyp nimi jogurt, owsiankę, sałatkę.
  • Dodawaj do domowych ciastek i pieczywa.
  • Rozdrobnij je i połącz z ziołami oraz przyprawami, tworząc chrupiącą posypkę do pieczonej ryby.

9. Orzeszki ziemne

W 28 gramowej porcji orzechów ziemnych jest 2,4 g błonnika. Orzeszki ziemne są źródłem zdrowych tłuszczów, białka i błonnika, a także wielu minerałów, takich jak magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk czy selen. Zawierają liczne przeciwutleniacze, m.in. fitosterole, resweratrol, witaminę E oraz witaminy z grupy B, które pomagają ograniczać stres oksydacyjny i wspierają zdrowie układu krążenia oraz procesy starzenia.

Jak je stosować?

  • Dodawaj je do dań typu stir-fry, aby wzbogacić smak i teksturę.
  • Posypuj nimi wrapy z sałaty z kurczakiem lub krewetkami.
  • Używaj sosu satay z orzeszków ziemnych jako dodatku do mięsa lub warzyw.

Źródła: https://fdc.nal.usda.gov/food-details/2124841/nutrients https://fdc.nal.usda.gov/food-details/169414/nutrients https://fdc.nal.usda.gov/food-details/2707581/nutrients https://fdc.nal.usda.gov/food-details/170150/nutrients https://fdc.nal.usda.gov/food-details/170567/nutrients https://fdc.nal.usda.gov/food-details/170591/nutrients https://fdc.nal.usda.gov/food-details/170184/nutrients https://fdc.nal.usda.gov/food-details/170182/nutrients * https://fdc.nal.usda.gov/food-details/2707585/nutrients

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu