Niektóre tłuszcze są dla nas niezbędne i nie powinniśmy na dźwięk tego słowa tracić apetytu

Triadę głównych składników odżywczych tworzą: białka, tłuszcze i węglowodany. Białko jest budulcem, a tłuszcze i węglowodany są paliwem. Ponadto bez tłuszczu organizm nie będzie w stanie na przykład przyswoić witamin A, E, D i K. Czyli jeśli zrezygnujemy całkowicie z tłuszczów, nie będziemy mieli wiele pożytku z jedzenia samej papryki. Tłuszcze chronią nasz organizm przed zimnem, wspierając jednocześnie jego układ immunologiczny. Oprócz transportu witamin są niezbędne przy produkcji hormonalnej oraz dla prawidłowej przemiany materii czy pracy mózgu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

1. Dualistyczny podział na dobre i złe tłuszcze

Złe tłuszcze – zwane nasyconymi – przeważają w produktach pochodzenia zwierzęcego, do których zalicza się przykładowo: masło, tłuste mięso (typu golonka) i nabiał. W zdrowej diecie to dobre tłuszcze powinny stanowić znaczącą przewagę. Nazywamy je tłuszczami nienasyconymi. To właśnie one stanowią dla nas parasol ochronny przed wieloma chorobami. Zalicza się do nich między innymi: ryby morskie, olej rzepakowy, orzechy.

2. Jeśli coś jest dobre nawet z nazwy, nie oznacza, że można to jeść bez ograniczeń

Niestety dobre tłuszcze to również kalorie dla naszego organizmu. Jeśli zatem chcemy zachować zdrowie oraz utrzymać prawidłową wagę, w zbalansowanej diecie wszystkie tłuszcze powinny stanowić 30%. Tutaj może niektórych zaskoczę, ale nie musimy całkowicie eliminować złych tłuszczów z diety. Powinniśmy je ograniczyć do ok. 6%, dając 24-procentową przewagę dobrym tłuszczom.

Pamiętajmy, że zwiększona kaloryczność posiłków, która przekracza dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię, prowadzi do otyłości. To z kolei przekłada się na choroby układu krążenia, problemy ze stawami oraz może kończyć się wystąpieniem cukrzycy. Jednakże tłuszcze w niewielkich ilościach mają dla nas zbawienny wpływ. To dzięki nim lepiej trawimy, na dłużej czujemy się najedzeni i później sięgamy po kolejny posiłek.

3. Kluczowa jest równowaga wśród dobrych tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować niektórych kwasów, które z kolei są wręcz niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 możemy przyjąć jedynie w pożywieniu. W prawidłowo zbalansowanej diecie kwasy omega-3 (ryby) powinny stanowić 1/5 w stosunku do przyjmowanych kwasów omega-6 (tłuszcze roślinne). Jeśli zatem zjemy zbyt mało ryb, nie zauważając tłuszczów roślinnych, które na przykład przenikają do posiłków z oliwy na patelni, dobroczynny wpływ omega-3 zostanie zniesiony przewagą ilości omega-6.

4. Gdzie są tłuszcze, których nie widać?

Tłuszcze, których jesteśmy zawsze świadomi, to na przykład oliwa dodawana do sałatki, margaryna na kromce chleba czy olej wlewany na patelnię. Tutaj przypomnę, że z patelni do żywności może przeniknąć nawet 70% dodanego tłuszczu. Warto sobie zdać sprawę, że tłuszcze są ukryte w żywności. Dotyczy to nie tylko chipsów czy batonów, lecz także nabiału, wędlin czy gotowych dań do szybkiego przyrządzenia.

5. Na koniec sięgnijcie po łyżkę stołową, by przeprowadzić praktyczną wizualizację

W ciągu doby człowiek może bezkarnie zjeść dwie łyżki stołowe tłuszczów. Niektórzy tyle zużywają już rano do posmarowania masłem dwóch kajzerek na śniadanie. Zatem chcąc zachować umiar w spożywanych tłuszczach i zmieścić się w zdrowych normach, warto tłusty nabiał zastępować chudym, sięgać po drobiowe wędliny i mięso, a placki zaraz po usmażeniu odsączać na bibule. Warto mieć świadomość, że jedna łyżka stołowa oleju zawiera ponad 150 kcal.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy