Niektóre tłuszcze są dla nas niezbędne i nie powinniśmy na dźwięk tego słowa tracić apetytu

Triadę głównych składników odżywczych tworzą: białka, tłuszcze i węglowodany. Białko jest budulcem, a tłuszcze i węglowodany są paliwem. Ponadto bez tłuszczu organizm nie będzie w stanie na przykład przyswoić witamin A, E, D i K. Czyli jeśli zrezygnujemy całkowicie z tłuszczów, nie będziemy mieli wiele pożytku z jedzenia samej papryki. Tłuszcze chronią nasz organizm przed zimnem, wspierając jednocześnie jego układ immunologiczny. Oprócz transportu witamin są niezbędne przy produkcji hormonalnej oraz dla prawidłowej przemiany materii czy pracy mózgu.

Zobacz film: "Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane"

Dualistyczny podział na dobre i złe tłuszcze

Złe tłuszcze – zwane nasyconymi – przeważają w produktach pochodzenia zwierzęcego, do których zalicza się przykładowo: masło, tłuste mięso (typu golonka) i nabiał. W zdrowej diecie to dobre tłuszcze powinny stanowić znaczącą przewagę. Nazywamy je tłuszczami nienasyconymi. To właśnie one stanowią dla nas parasol ochronny przed wieloma chorobami. Zalicza się do nich między innymi: ryby morskie, olej rzepakowy, orzechy.

Jeśli coś jest dobre nawet z nazwy, nie oznacza, że można to jeść bez ograniczeń

Niestety dobre tłuszcze to również kalorie dla naszego organizmu. Jeśli zatem chcemy zachować zdrowie oraz utrzymać prawidłową wagę, w zbalansowanej diecie wszystkie tłuszcze powinny stanowić 30%. Tutaj może niektórych zaskoczę, ale nie musimy całkowicie eliminować złych tłuszczów z diety. Powinniśmy je ograniczyć do ok. 6%, dając 24-procentową przewagę dobrym tłuszczom.

Pamiętajmy, że zwiększona kaloryczność posiłków, która przekracza dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię, prowadzi do otyłości. To z kolei przekłada się na choroby układu krążenia, problemy ze stawami oraz może kończyć się wystąpieniem cukrzycy. Jednakże tłuszcze w niewielkich ilościach mają dla nas zbawienny wpływ. To dzięki nim lepiej trawimy, na dłużej czujemy się najedzeni i później sięgamy po kolejny posiłek.

Kluczowa jest równowaga wśród dobrych tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować niektórych kwasów, które z kolei są wręcz niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 możemy przyjąć jedynie w pożywieniu. W prawidłowo zbalansowanej diecie kwasy omega-3 (ryby) powinny stanowić 1/5 w stosunku do przyjmowanych kwasów omega-6 (tłuszcze roślinne). Jeśli zatem zjemy zbyt mało ryb, nie zauważając tłuszczów roślinnych, które na przykład przenikają do posiłków z oliwy na patelni, dobroczynny wpływ omega-3 zostanie zniesiony przewagą ilości omega-6.

Gdzie są tłuszcze, których nie widać?

Tłuszcze, których jesteśmy zawsze świadomi, to na przykład oliwa dodawana do sałatki, margaryna na kromce chleba czy olej wlewany na patelnię. Tutaj przypomnę, że z patelni do żywności może przeniknąć nawet 70% dodanego tłuszczu. Warto sobie zdać sprawę, że tłuszcze są ukryte w żywności. Dotyczy to nie tylko chipsów czy batonów, lecz także nabiału, wędlin czy gotowych dań do szybkiego przyrządzenia.

Na koniec sięgnijcie po łyżkę stołową, by przeprowadzić praktyczną wizualizację

W ciągu doby człowiek może bezkarnie zjeść dwie łyżki stołowe tłuszczów. Niektórzy tyle zużywają już rano do posmarowania masłem dwóch kajzerek na śniadanie. Zatem chcąc zachować umiar w spożywanych tłuszczach i zmieścić się w zdrowych normach, warto tłusty nabiał zastępować chudym, sięgać po drobiowe wędliny i mięso, a placki zaraz po usmażeniu odsączać na bibule. Warto mieć świadomość, że jedna łyżka stołowa oleju zawiera ponad 150 kcal.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Zdrowe odżywianie

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

minut dziennie może być dla nas alternatywą, gdy jesteśmy zabiegani. Również trening siłowy jest niezbędny dla wzmocnienia mięśni i usprawnienia (...) metabolizmu. Dlatego powinniśmy pilnować, aby każdego dnia być aktywnym. ...

Jak wzmocnić odporność?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

? O jakie witaminy i składniki naturalne powinniśmy szczególnie zadbać w tym czasie? Dietetycy Catherina Serfaty-Lacrosniere i Jean-Pierre Marguaritte (...) i witaminy, niskokaloryczne zupy mają tę zaletę, że tłumią apetyt...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

6 niesamowicie zdrowych produktów pełnych tłuszczów

6 niesamowicie zdrowych produktów pełnych tłuszczów

sprawia, że z codziennej diety eliminujemy coraz więcej przysmaków zawierających tłuszcze. Nie wychodzi nam to jednak na dobre - zamieniając (...) tłuszczu, a jednocześnie są dla nas bardzo zdrowe. Oto niektóre z nich. Awokado...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

, cukrzycy i chorób serca. Nie ma żadnych wątpliwości, że** niektóre z nich są szkodliwe dla zdrowia**. Udowodniono, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko (...) wystarczających ilości zdrowego tłuszczu, a to **również...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

. To błąd - są one bowiem niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają proces przyswajania witamin, takich jak A, D, E (...) oraz K. W racjonalnej diecie powinno się zatem znaleźć miejsce na zdrowe tłuszcze,...

Produkty żywnościowe

Produkty, których nie powinieneś jeść!

Produkty, których nie powinieneś jeść!

Szkodliwe produkty spożywcze Jedzenie jest niezbędne dla zdrowia i życia. Ale ważne jest nie tylko to ile jemy, ale co jemy (...) to nic innego jak polewa z cukru pudru i wody, to może być najbardziej szkodliwym składnikiem słodkiego...

Interakcje międzylekowe

Produkty, które zaburzają działanie leków

Produkty, które zaburzają działanie leków

, w połączeniu z niektórymi lekami tworzą nierozpuszczalne w organizmie sole wapnia W szczególności powinniśmy unikać połączeń nabiału z antybiotykami (...) przyjmowania niektórych leków powinniśmy...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcz, który ratuje życie

Tłuszcz, który ratuje życie

, które odpowiadają za trzy na dziesięć zgonów, obwinia się tłuszcze, w dalszym ciągu przeważające w naszej diecie. Okazuje się jednak, że problemem nie jest ich ilość (...) ****. Tłuszcz tłuszczowi nierówny Tłuszcze...

Szybka nauka

Co najczęściej zaburza naszą koncentrację w pracy?

Co najczęściej zaburza naszą koncentrację w pracy?

godziny, aby nie odczuwać głodu w miejscu pracy. Nuda Niektóre zadania służbowe są bardziej interesujące, z kolei inne zdecydowanie mniej. Znudzenie (...) z charakterystycznym deficytem uwagi. To dobrze nam znana przypadłość dotykająca...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu

9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu

jest niezbędny dla organizmu Wiele osób na diecie odchudzającej znacząco ogranicza spożycie tłuszczu. Warto jednak pamiętać o tym, że niektóre grupy (...) tłuszczy są zdrowe, a nawet niezbędne dla prawidłowego...