Niektóre tłuszcze są dla nas niezbędne i nie powinniśmy na dźwięk tego słowa tracić apetytu

Triadę głównych składników odżywczych tworzą: białka, tłuszcze i węglowodany. Białko jest budulcem, a tłuszcze i węglowodany są paliwem. Ponadto bez tłuszczu organizm nie będzie w stanie na przykład przyswoić witamin A, E, D i K. Czyli jeśli zrezygnujemy całkowicie z tłuszczów, nie będziemy mieli wiele pożytku z jedzenia samej papryki. Tłuszcze chronią nasz organizm przed zimnem, wspierając jednocześnie jego układ immunologiczny. Oprócz transportu witamin są niezbędne przy produkcji hormonalnej oraz dla prawidłowej przemiany materii czy pracy mózgu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Dualistyczny podział na dobre i złe tłuszcze

Złe tłuszcze – zwane nasyconymi – przeważają w produktach pochodzenia zwierzęcego, do których zalicza się przykładowo: masło, tłuste mięso (typu golonka) i nabiał. W zdrowej diecie to dobre tłuszcze powinny stanowić znaczącą przewagę. Nazywamy je tłuszczami nienasyconymi. To właśnie one stanowią dla nas parasol ochronny przed wieloma chorobami. Zalicza się do nich między innymi: ryby morskie, olej rzepakowy, orzechy.

Jeśli coś jest dobre nawet z nazwy, nie oznacza, że można to jeść bez ograniczeń

Niestety dobre tłuszcze to również kalorie dla naszego organizmu. Jeśli zatem chcemy zachować zdrowie oraz utrzymać prawidłową wagę, w zbalansowanej diecie wszystkie tłuszcze powinny stanowić 30%. Tutaj może niektórych zaskoczę, ale nie musimy całkowicie eliminować złych tłuszczów z diety. Powinniśmy je ograniczyć do ok. 6%, dając 24-procentową przewagę dobrym tłuszczom.

Pamiętajmy, że zwiększona kaloryczność posiłków, która przekracza dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię, prowadzi do otyłości. To z kolei przekłada się na choroby układu krążenia, problemy ze stawami oraz może kończyć się wystąpieniem cukrzycy. Jednakże tłuszcze w niewielkich ilościach mają dla nas zbawienny wpływ. To dzięki nim lepiej trawimy, na dłużej czujemy się najedzeni i później sięgamy po kolejny posiłek.

Kluczowa jest równowaga wśród dobrych tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować niektórych kwasów, które z kolei są wręcz niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 możemy przyjąć jedynie w pożywieniu. W prawidłowo zbalansowanej diecie kwasy omega-3 (ryby) powinny stanowić 1/5 w stosunku do przyjmowanych kwasów omega-6 (tłuszcze roślinne). Jeśli zatem zjemy zbyt mało ryb, nie zauważając tłuszczów roślinnych, które na przykład przenikają do posiłków z oliwy na patelni, dobroczynny wpływ omega-3 zostanie zniesiony przewagą ilości omega-6.

Gdzie są tłuszcze, których nie widać?

Tłuszcze, których jesteśmy zawsze świadomi, to na przykład oliwa dodawana do sałatki, margaryna na kromce chleba czy olej wlewany na patelnię. Tutaj przypomnę, że z patelni do żywności może przeniknąć nawet 70% dodanego tłuszczu. Warto sobie zdać sprawę, że tłuszcze są ukryte w żywności. Dotyczy to nie tylko chipsów czy batonów, lecz także nabiału, wędlin czy gotowych dań do szybkiego przyrządzenia.

Na koniec sięgnijcie po łyżkę stołową, by przeprowadzić praktyczną wizualizację

W ciągu doby człowiek może bezkarnie zjeść dwie łyżki stołowe tłuszczów. Niektórzy tyle zużywają już rano do posmarowania masłem dwóch kajzerek na śniadanie. Zatem chcąc zachować umiar w spożywanych tłuszczach i zmieścić się w zdrowych normach, warto tłusty nabiał zastępować chudym, sięgać po drobiowe wędliny i mięso, a placki zaraz po usmażeniu odsączać na bibule. Warto mieć świadomość, że jedna łyżka stołowa oleju zawiera ponad 150 kcal.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Zdrowe odżywianie

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

minut dziennie może być dla nas alternatywą, gdy jesteśmy zabiegani. Również trening siłowy jest niezbędny dla wzmocnienia mięśni i usprawnienia (...) metabolizmu. Dlatego powinniśmy pilnować, aby każdego dnia być aktywnym. ...

Jak wzmocnić odporność?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

? O jakie witaminy i składniki naturalne powinniśmy szczególnie zadbać w tym czasie? Dietetycy Catherina Serfaty-Lacrosniere i Jean-Pierre Marguaritte (...) i witaminy, niskokaloryczne zupy mają tę zaletę, że tłumią apetyt...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

, cukrzycy i chorób serca. Nie ma żadnych wątpliwości, że** niektóre z nich są szkodliwe dla zdrowia**. Udowodniono, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko (...) wystarczających ilości zdrowego tłuszczu, a to **również...

Interakcje międzylekowe

Produkty, które zaburzają działanie leków

Produkty, które zaburzają działanie leków

, w połączeniu z niektórymi lekami tworzą nierozpuszczalne w organizmie sole wapnia W szczególności powinniśmy unikać połączeń nabiału z antybiotykami (...) przyjmowania niektórych leków powinniśmy...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

. To błąd - są one bowiem niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają proces przyswajania witamin, takich jak A, D, E (...) oraz K. W racjonalnej diecie powinno się zatem znaleźć miejsce na zdrowe tłuszcze,...

Odchudzanie dla każdego

Odchudzasz się? Nie jedz tych owoców i warzyw

Odchudzasz się? Nie jedz tych owoców i warzyw

produktów nie można spożywać w nieograniczonych ilościach. Niektóre owoce i warzywa są zalecane w czasie odchudzania, ale istnieją (...) suszonych owoców ma wiele korzyści, ale podczas diety staraj się jeść ich mniej i traktuj jako...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Brakuje ci w diecie tłuszczów? Zobacz, jakie grożą ci konsekwencje

Brakuje ci w diecie tłuszczów? Zobacz, jakie grożą ci konsekwencje

się takie witaminy jak A, D, E, K. Regulują gospodarkę hormonalną oraz pozytywnie wpływają na system odpornościowy. Tłuszczeniezbędnym składnikiem (...) Tłuszcze w naszej diecie pełnią istotną rolę....

Szybka nauka

15 sposobów na poprawę koncentracji w pracy

15 sposobów na poprawę koncentracji w pracy

tylko te rzeczy, które są niezbędne do pracy. Czysta woda zdrowia doda Człowiek w zależności od rodzaju wykonywanej pracy i podejmowanej aktywności powinien (...) tylko ścierania kurzu. Jeśli praca wymaga nieustannego korzystania z...

Żywienie

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

stosują je, by tłuszcz z kupowanych przez nas posiłków nie wypływał z opakowań oraz nie brudził ubrań oraz dłoni. Równie niebezpiecznie są niektóre (...) . We wszystkich tych produktach występują toksyczne związki, na które powinniśmy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

. Jednak czy zawsze wszystkie owoce i warzywa są zdrowe? Okazuje się, że niektórych z nich szczególnie powinniśmy wystrzegać się zimą. Dlaczego? Wiele (...) , ale także odżywczych. Czy wiesz, z jakich roślin powinniśmy...