4 z 7Siła miąższu
Po owoce pigwy powinny sięgać przede wszystkim osoby z obniżoną odpornością, które często zmagają się z infekcjami. Z kolei zawarte w miąższu pektyny sprzyjają oczyszczeniu organizmu z toksyn i metali ciężkich oraz ograniczają wchłanianie cukru. Ważną rolę odgrywają też polifenole.
Są to przeciwutleniacze, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Największa ich ilość znajduje się w skórce.
Dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom działają kojąco na podrażnienia skóry i pomagają w walce z wirusami. Szczególnie zalecane jest picie soku z pigwy, który jest skutecznym środkiem na kaszel.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Dodatek do kawy, który poleca Anna Lewandowska. Dodaje energii, spala tłuszcz