Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Frank

Odżywiający kisiel z owsa, który zrobisz samodzielnie w domu

 Magdalena Bury
01.01.2019 20:54
Owies ma wiele właściwości odżywczych
Owies ma wiele właściwości odżywczych (123rf)

Z jego właściwości leczniczych korzystano już w X wieku na ziemiach wschodnich. Odżywczy kisiel z owsa, bo o nim mowa, możesz zrobić samodzielnie w domu. Z jego wyjątkowych wartości skorzysta cały organizm.

1. Odżywczy kisiel

Skrobia zebrana podczas procesu fermentacji to źródło cennych bakterii kwasu mlekowego. Ma też wiele beta-glukanu, który wzmacnia odporność organizmu. Leczy wiele chorób metabolicznych i obniża wartość pH w jelitach. Dzięki temu składniki odżywcze z produktów spożywczych łatwiej się wchłaniają.

Sprawdź również:

Olej palmowy, tłuszcz zwierzęcy, barwniki. Co jeszcze znaleźliśmy w popularnych lodach?

Wiedzieli o tym już nasi przodkowie, którzy skrobię stosowali w celu zagęszczania zup czy przygotowywania kisieli na słodko i słono. Kiedyś nawet tego rodzaju potrawa podawana z makiem bądź żurawiną miała swoje miejsce na wigilijnym stole.

Zobacz film: "Prosty przepis na śniadanie - owsianka"

Potem na długi czas zapomniano o tym smacznym i pełnym wielu składników odżywczych posiłku. Do łask wrócił dopiero w latach 90. To idealny i naturalny dodatek, który pozytywnie wpłynie na nasz układ pokarmowy. Kisiel z owsa niweluje stany zapalne oraz wspomaga pracę jelit.

Przeczytaj też:

Najdziwniejsze przesądy ślubne, o których jeszcze nie słyszałeś

2. W jaki sposób przygotować kisiel z owsa?

Potrzebujemy: 500g ziaren owsa, 1/3 szklanki grysiku owsianego, 3 łyżki mąki owsianej (opcjonalnie), 1/2 szklanki kefiru, koniecznie z mleka niepasteryzowanego (możemy go przygotować w domu), 4 litry wcześniej przegotowanej, chłodnej wody.

Dodatkowo będą nam niezbędne: naczynie o pojemności 4 litrów, długa łyżka, miska, duże sito, 1,5 litrowy słoik.

5 doskonałych powodów, by jeść owsiankę
5 doskonałych powodów, by jeść owsiankę [5 zdjęć]

Ugotowane płatki owsiane zawierają dużo błonnika, dzięki któremu czujemy się dłużej nasyceni. Błonnik

zobacz galerię

Do naczynia wsypujemy owies, grysik oraz mąkę. Całość zalewamy domowym kefirem i mieszamy. Następnie zamykamy słoik, przykrywamy go ręcznikiem i pozostawiamy na dwa dni w temperaturze pokojowej. Warto pamiętać, by przykrywka nie była zakręcona do samego końca. Bakterie będą się rozwijać, gdy dopływ tlenu będzie stały, ale i ograniczony.

Już po dwóch dniach owies, wytworzona skrobia i woda zaczną się od siebie oddzielać. Pęcherzyki powietrza w owsie to znak, że fermentacja dobiegła końca. Wodę owsianą przecedzamy więc do drugiego słoika.

Kisiel z owsa możemy przygotować samodzielnie w domu
Kisiel z owsa możemy przygotować samodzielnie w domu (123rf)

Naczynie, w którym odbywał się proces fermentacji, opłukujemy, ustawiamy sito z owsem i po raz kolejny przelewamy przegotowaną wodą, nieustannie mieszając łyżką. Oba słoiki stawiamy na kilka godzin, by skrobia opadła na dno.

Po kolejnym oddzieleniu się składników, przelewamy płyn do kolejnego słoika.

3. Bogactwo składników odżywczych

W ten sposób wytworzona skrobia stanie się bogactwem białka, aminokwasów, witamin oraz bakterii kwasu mlekowego. Kisiel to także źródło witamin B1 i E oraz składników mineralnych, takich jak: fosfor czy potas. Warto go wprowadzić do diety osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego. Pomoże w stanach zapalnych jelit. Spożywany regularnie obniży też podwyższony poziom cholesterolu we krwi.

Domowy kisiel z owsa polecany jest osobom chorym na reumatyzm, dolegliwości układu krążenia czy bóle mięśniowe. Przyniesie pozytywne efekty cierpiącym na cukrzycę. Naturalnie uleczy też stany zapalne nerek oraz wątroby.

Możemy go jeść z dowolnymi dodatkami bądź stosować w formie zagęstnika do zup i sosów. Należy jednak pamiętać, że cenne składniki giną w zbyt wysokich temperaturach.

Przelewany wcześniej płyn, czyli solanka, również jest źródłem wielu cennych składników. Dobrze smakuje np. z sokiem owocowym. Żywe kultury bakterii zawarte w solance i skrobi będą utrzymywać się przez 3-4 tygodnie.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze