Dodawany do żywności na potęgę. Zwiększa ryzyko raka i zapycha tętnice
1 z 8Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy?
Gotowe pierogi, pizza, czekolada... Co je łączy? Wszystkie są naszpikowane toksycznym związkiem. O szkodliwości oleju palmowego mówi się od dawna. Zły wpływ jego pozyskiwania na środowisko nie mógł przejść bez echa – wycinki lasów, przemoc wobec zwierząt czy zaniedbywanie praw miejscowej ludności to kilka z licznych zarzutów stawianych producentom.
W późniejszym czasie wysunięto kolejne, jeszcze bardziej przekonujące argumenty działające na niekorzyść oleju palmowego. Chodzi mianowicie o jego wpływ na zdrowie.
Szczególne znaczenie ma tutaj obecność w oleju palmowym tzw. tłuszczów trans. Są to izomery kwasów tłuszczowych powstające m.in. podczas procesów utwardzania tłuszczu, jakie zachodzą przy produkcji oleju palmowego.
Warto zaznaczyć, że stanowi on jeden z głównych składników popularnego kremu orzechowego dla dzieci, mocno bojkotowanego przez zaniepokojone matki po wyjściu na jaw możliwych konsekwencji spożywania tego oleju.
Jakie naprawdę skutki dla zdrowia niesie ze sobą przyjmowanie zawartych w nim substancji? Co z naszym organizmem robią tłuszcze trans? W jakich produktach możemy znaleźć ukryty olej palmowy? Obejrzyj galerię i przekonaj się.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Olej, który przygotujesz w domu. Przynosi ulgę bolącym stawom