Olejek jaśminowy

Olejek jaśminowy jest otrzymywany w wyniku ekstrakcji kwiatów jaśminu wonnego (uprawianego w Indiach). Jego wysoka cena wynika z faktu, iż do wyprodukowania 1 kg olejku potrzebna jest 1 tona kwiatów, dlatego też sprzedaje się go często w połączeniu z naturalnym olejkiem jojoba. Olejek jaśminowy jest uznawany za doskonały afrodyzjak, ale pozytywnie wpływa także na skórę i jest wykorzystywany w aromaterapii. Sprawdzone jest także jego działanie uspokajające i rozluźniające napięcie mięśniowe.

Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi

Zastosowanie olejku jaśminowego

Olejki eteryczne są to czyste, stężone wyciągi z kwiatów, liści, igieł, kory, kłączy i skórek owoców, które uzyskuje się metodą wyciskania lub destylacji. Choć znane są już od czasów starożytnych, dopiero w XX wieku ich stosowanie w celu poprawy zdrowia i samopoczucia nazwano aromaterapią. Naturalne olejki eteryczne wykazują właściwości lecznicze, stosowane są w kosmetologii i przemyśle perfumeryjnym. Znane są także jako naturalne afrodyzjaki, środki opóźniające starzenie się skóry oraz wspomagające gojenie się ran i blizn.

Olejek jaśminowy jest stosowany powszechnie nie tylko w aromaterapii, ale także w kosmetologii, szczególnie przy produkcji preparatów poprawiających wygląd cery. Wynika to z faktu, że ten olejek eteryczny ma skład podobny do naturalnej wydzieliny skóry, czyli sebum, i dlatego jest przez nią dobrze tolerowany. Olejek jaśminowy poprawia cyrkulację krwi i opóźnia starzenie się skóry. Mogą go stosować osoby z cerą wrażliwą, delikatną i trądzikową. Olejek jaśminowy jest składnikiem niemal wszystkich perfum dobrej jakości – kwiatowych i fantazyjnych. Jest też najczęściej stosowanym surowcem z grupy kwiatów białych. W pierwszej połowie XX wieku udział absolutu w perfumach wynosił nawet 10%. W końcu XX wieku stosowano nie więcej niż 1-2%. Olejek jaśminowy przyczynił się do sławy takich perfum, jak: No.5 „Chanel”, Joy „Patou” czy Fleur de fleurs „Ricci”.

Lecznicze właściwości olejku jaśminowego

Olejek jaśminowy ma działanie żółciopędne, aseptyczne, antyseptyczne, zwiększające produkcję mleka oraz zmniejszające stany napięcia nerwowego. Powinien być stosowany przez kobiety, które mają problemy z laktacją i wytwarzaniem właściwej ilości mleka. Ze względu na swoje lecznicze właściwości, olejek jaśminowy jest wykorzystywany do leczenia:

Jedną z gałęzi kosmetologii, w której wykorzystywany jest olej jaśminowy, jest pielęgnacja włosów. Na jego bazie tworzy się maseczki, dzięki którym włosy mają nie tylko przepiękny, zmysłowy i długo utrzymujący się zapach, ale także są miękkie, błyszczące i dobrze się układają. Olej jaśminowy zalecany jest szczególnie w przypadku włosów suchych, zniszczonych trwałą ondulacją, prostowaniem, suszeniem i farbowaniem. Olejek jaśminowy doskonale komponuje się z innymi olejkami eterycznymi, takimi jak olejek sandałowy, szałwiowy czy cytrusowy. Nie tylko podkreśla ich zmysłowy charakter, ale także nadaje nutkę świeżości mieszaninie naturalnych olejków eterycznych.

Ewelina Stanios, ponad rok temu

Bibliografia

  • Klimek R., Olejki eteryczne, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1957, ss. 326-327.

Aromaterapia

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Aromaterapia
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Aromaterapia
Aromaterapia

Poznaj upiększającą moc olejku z drzewa herbacianego

Poznaj upiększającą moc olejku z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego to skarbnica zdrowia Natura dała nam mnóstwo składników, które wpływają znakomicie na skórę, włosy i całe ciało, a olejek herbaciany to jeden z nich. Sprawdź, jakie zalety możesz czerpać ze stosowania tego olejku. W walce...

Aromaterapia

Domowe afrodyzjaki - galeria

Domowe afrodyzjaki - galeria

Naturalne olejki eteryczne mają zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Coraz częściej wykorzystywane są w kosmetologii i dermatologii. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystuje się również olejki cynamonowe pozyskiwane z liści i gałęzi drzewa cynamonowego. ...

Aromaterapia

Nordic walking - na zapalenie stawów

Nordic walking - na zapalenie stawów

Aktywność, która w niekonwencjonalny sposób może przyczynić się do walki z artretyzmem, to pływanie, a także modny ostatnio nordic walking.

Aromaterapia

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?

Wyciąg z pestek grejpfruta Wyciąg z pestek grejpfruta robi w ostatnim czasie zawrotną karierę. Korzysta z niego branża kosmetyczna, ale i coraz więcej osób zainteresowanych medycyną naturalną. Specyfik ten dostępny jest w formie olejków, tabletek i syropów. Uważa...

Aromaterapia

Właściwości olejków eterycznych - galeria

Właściwości olejków eterycznych - galeria

Zapach olejków eterycznych potrafi wprowadzić w dobry nastrój, dodać energii oraz zrelaksować. Nanoszone na skórę goją rany i uśmierzają ból. Olejki pozyskuje się z roślin. Różne ich rodzaje stosowane są przy różnych problemach, a każdy z nich ma inne...

Aromaterapia

Relaksująca kąpiel

Relaksująca kąpiel

Mimo iż aromaterapia nie leczy chorób, pozytywnie wpływa na samopoczucie i potrafi ulżyć przy niektórych dolegliwościach.

Aromaterapia

Niesamowite właściwości olejku ylang-ylang

Niesamowite właściwości olejku ylang-ylang

po leki, weź małą miseczkę, nalej na nią kilka kropli olejku ylang-ylang i pozwól, aby zapach rozniósł się po pokoju. Aromaterapia wykorzystywana (...) . Ale także warto skorzystać z aromaterapii. Wśród wszystkich olejków...

Aromaterapia

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy jest jednym z naturalnych olejków eterycznych wykorzystywanych w aromaterapii. Uzyskiwany jest w procesie destylacji (...) do stosowania olejku lawendowego Aromaterapię z użyciem olejku lawendowego...

Aromaterapia

Olejek ylang-ylang

Olejek ylang-ylang to jeden z naturalnych olejków eterycznych stosowanych w aromaterapii. Ma on właściwości antyseptyczne i uspokajające, stosowany (...) również w leczeniu zaburzeń nerwowych. Aromaterapia z wykorzystaniem...

Aromaterapia

Olejek pomarańczowy

Olejek pomarańczowy to ważne „narzędzie" aromaterapii. Ma wiele właściwości, które wspomagają leczenie przeróżnych dolegliwości i schorzeń (...) pomarańczowego Olejek pomarańczowy ma wiele zastosowań w aromaterapii,...