Owoce i warzywa leczą z depresji?
Owoce i warzywa chronią przed depresją? Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii. Psychodietetycy są jednak sceptyczni.
Czy to możliwe, by wyleczyć depresję w ciągu zaledwie dwóch tygodni? Badacze przekonują, że tak. W dodatku to bardzo tanie i proste. Wskazuje na to ich eksperyment.
Badanie zostało przeprowadzone na grupie 171 osób w wieku od 18 do 25 lat. Eksperci podzielili uczestników na trzy grupy. Pierwsza z grup unikała warzyw i owoców. Do drugiej wysyłano smsy z przypomnieniami o tym, że mogą kupić świeże warzywa oraz informowano ich o dostępnych promocjach na owoce. Trzecia grupa natomiast jadła te zdrowe produkty z własnej woli. Co się okazało?
To właśnie w trzeciej grupie odnotowano największą poprawę zdrowia psychicznego uczestników, w pozostałych nie zaobserwowano lepszego samopoczucia. Z badań wynika, że osoby z trzeciej grupy cieszyły się także większą witalnością i motywacją do działania. Eksperci zauważyli też, że uczestnicy z tej grupy przejawiali mniej zachowań depresyjnych niż osoby z grupy pierwszej i drugiej.
1. Dietetyk: mało wiarygodne badania
Czy badania nowozelandzkich naukowców można odnieść do rzeczywistości? Katarzyna Kowalcze, dietetyk z Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, przekonuje, że są one mało wiarygodne.
- Warzywa i owoce zawierają spore ilości węglowodanów, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B, które faktycznie mogą poprawiać nasze samopoczucie. Moje zastrzeżenie budzi jednak krótki czas trwania tego eksperymentu. Depresję leczy się latami, często przy pomocy środków farmakologicznych, a tutaj efekty widoczne były już po dwóch tygodniach? – zastanawia się Katarzyna Kowalcze. – Te badania są mało wiarygodne – ocenia.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.