Czy owsianka zawsze jest zdrowa? Eksperci wyjaśniają, jakich błędów unikać
Owsianka od lat cieszy się opinią jednego z najzdrowszych wyborów śniadaniowych. Jest źródłem błonnika, witamin i minerałów. Jednak, jak pokazują obserwacje amerykańskich dietetyków, sposób jej przygotowania ma kluczowe znaczenie dla jej wpływu na zdrowie. Poznaj najczęstsze błędy, które mogą sprawić, że zdrowe śniadanie zmieni się w kaloryczną bombę.
W tym artykule:
Jak przygotowana owsianka może szkodzić zdrowiu?
Eksperci żywieniowi, m.in. z Academy of Nutrition and Dietetics, podkreślają, że owsianka może przynieść więcej szkody niż pożytku, jeśli zostanie przygotowana w nieodpowiedni sposób. Dodatek dużych ilości cukru, masła, miodu czy syropu klonowego znacząco zwiększa kaloryczność posiłku i może prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała oraz zaburzeń gospodarki glukozowo-insulinowej (źródło: Academy of Nutrition and Dietetics, 2021).
Ponadto, jak wskazuje badanie opublikowane w Nutrients w 2021 roku, dieta bogata w cukry proste może sprzyjać podwyższeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Ważna jest także pora dnia, w której jemy owsiankę, i jej ilość. Zdaniem ekspertów, powinna być ona spożywana tylko na śniadanie i w ilości nie większej niż 4 łyżki stołowe.
Przez miesiąc jadła na śniadanie owsiankę
Płatki owsiane same w sobie są dość kaloryczne. Jak czytamy na etykiecie,100 g płatków owsianych górskich dostarcza ok. 370 kcal i ok. 6 g tłuszczu. Jeśli przygotujemy je na mleku, z dodatkami, takimi jak masło, cukier czy owoce, ich kaloryczność znacznie wzrasta. Są to również produkty, które jedzone w nadmiarze podnoszą poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Kiedy lepiej unikać owsianki?
Owsiankę z diety powinny wyłączyć przede wszystkim osoby, które mają celiakię lub nietolerancję glutenu. W samym owsie gluten nie występuje, jednak w procesie produkcyjnym płatki mogą zostać nim zanieczyszczone.
Płatki owsiane są bogate w błonnik (ok. 10 g/100 g), w związku z tym nie są wskazane u osób, które muszą stosować dietę ubogą w ten składnik odżywczy. Z diety muszą wykluczyć ją np. cierpiące na nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Na co zwracać uwagę, przygotowując owsiankę?
Aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne z jedzenia owsianki, warto pamiętać o kilku zasadach:
- lepszym wyborem są płatki owsiane górskie lub zwykłe, a nie błyskawiczne, które często zawierają dodatki cukru,
- należy unikać dużej ilości słodkich dodatków - zamiast cukru można dodać świeże owoce lub niewielką ilość orzechów,
- owsiankę lepiej przygotować na wodzie lub niesłodzonym mleku roślinnym,
- kontrola porcji - ok. 4 łyżki płatków na posiłek to optymalna ilość,
- warto zwracać uwagę na skład - przy nietolerancji glutenu, należy szukać certyfikowanych płatków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.