Czy owsianka zawsze jest zdrowa? Eksperci wyjaśniają, jakich błędów unikać

Owsianka od lat cieszy się opinią jednego z najzdrowszych wyborów śniadaniowych. Jest źródłem błonnika, witamin i minerałów. Jednak, jak pokazują obserwacje amerykańskich dietetyków, sposób jej przygotowania ma kluczowe znaczenie dla jej wpływu na zdrowie. Poznaj najczęstsze błędy, które mogą sprawić, że zdrowe śniadanie zmieni się w kaloryczną bombę.

Owsianka może szkodzić zdrowiu, gdy przygotujesz ją w ten sposób Owsianka może szkodzić zdrowiu, gdy przygotujesz ją w ten sposób
Źródło zdjęć: © iStock

Jak przygotowana owsianka może szkodzić zdrowiu?

Eksperci żywieniowi, m.in. z Academy of Nutrition and Dietetics, podkreślają, że owsianka może przynieść więcej szkody niż pożytku, jeśli zostanie przygotowana w nieodpowiedni sposób. Dodatek dużych ilości cukru, masła, miodu czy syropu klonowego znacząco zwiększa kaloryczność posiłku i może prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała oraz zaburzeń gospodarki glukozowo-insulinowej (źródło: Academy of Nutrition and Dietetics, 2021).

Ponadto, jak wskazuje badanie opublikowane w Nutrients w 2021 roku, dieta bogata w cukry proste może sprzyjać podwyższeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Ważna jest także pora dnia, w której jemy owsiankę, i jej ilość. Zdaniem ekspertów, powinna być ona spożywana tylko na śniadanie i w ilości nie większej niż 4 łyżki stołowe.

Przez miesiąc jadła na śniadanie owsiankę

Płatki owsiane same w sobie są dość kaloryczne. Jak czytamy na etykiecie,100 g płatków owsianych górskich dostarcza ok. 370 kcal i ok. 6 g tłuszczu. Jeśli przygotujemy je na mleku, z dodatkami, takimi jak masło, cukier czy owoce, ich kaloryczność znacznie wzrasta. Są to również produkty, które jedzone w nadmiarze podnoszą poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Kiedy lepiej unikać owsianki?

Owsiankę z diety powinny wyłączyć przede wszystkim osoby, które mają celiakię lub nietolerancję glutenu. W samym owsie gluten nie występuje, jednak w procesie produkcyjnym płatki mogą zostać nim zanieczyszczone.

Płatki owsiane są bogate w błonnik (ok. 10 g/100 g), w związku z tym nie są wskazane u osób, które muszą stosować dietę ubogą w ten składnik odżywczy. Z diety muszą wykluczyć ją np. cierpiące na nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

Jak przygotować zdrową owsiankę?
Jak przygotować zdrową owsiankę? © abcZdrowie.pl

Na co zwracać uwagę, przygotowując owsiankę?

Aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne z jedzenia owsianki, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • lepszym wyborem są płatki owsiane górskie lub zwykłe, a nie błyskawiczne, które często zawierają dodatki cukru,
  • należy unikać dużej ilości słodkich dodatków - zamiast cukru można dodać świeże owoce lub niewielką ilość orzechów,
  • owsiankę lepiej przygotować na wodzie lub niesłodzonym mleku roślinnym,
  • kontrola porcji - ok. 4 łyżki płatków na posiłek to optymalna ilość,
  • warto zwracać uwagę na skład - przy nietolerancji glutenu, należy szukać certyfikowanych płatków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?