Owsianka może szkodzić zdrowiu, gdy przygotujesz ją w ten sposób
Owsianka jest powszechnie uważana za zdrową. Jednak amerykańscy dietetycy doszli do wniosku, że może nam zaszkodzić, jeśli przygotujemy ją w nieodpowiedni sposób.
1. Owsianka może szkodzić zdrowiu
Eksperci przekonują, że regularne spożywanie owsianki ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Tymczasem zespół dietetyków ze Stanów Zjednoczonych doszedł do wniosku, że owsianka może nam zaszkodzić, jeśli jest przygotowana w nieodpowiedni sposób.
Ich zdaniem owsiankę należy jeść bez żadnych dodatków w postaci masła, cukru, miodu czy innych słodkości. Gdy owsianka bardziej przypomina muesli, mogą pojawić się nadprogramowe kilogramy, zwłaszcza jeśli jest przygotowywana jest na mleku.
Ważna jest także pora dnia, w której jemy owsiankę, i jej ilość. Zdaniem ekspertów z USA, powinna być ona spożywana tylko na śniadanie i w ilości nie większej niż 4 łyżki stołowe.
Płatki owsiane same w sobie są dość kaloryczne. Jak czytamy na etykiecie,100 g płatków owsianych górskich dostarcza ok. 370 kcal i ok. 6 g tłuszczu. Jeśli przygotujemy je na mleku, z dodatkami, takimi jak masło, cukier czy owoce, ich kaloryczność znacznie wzrasta. Są to również produkty, które jedzone w nadmiarze podnoszą poziom cukru i cholesterolu we krwi.
2. Owsianka nie dla każdego
Owsiankę z diety powinny wyłączyć przede wszystkim osoby, które mają alergię na gluten. W samym owsie gluten nie występuje, jednak w procesie produkcyjnym płatki mogą zostać nim zanieczyszczone.
Płatki owsiane są bogate w błonnik, w związku z tym nie są wskazane u osób, które muszą stosować dietę ubogą w ten składnik odżywczy. Z diety muszą wykluczyć ją np. cierpiące na nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.