Paluszki rybne z sosem

Ta prosta potrawa z dorsza jest idealnym pomysłem na przystawkę do głównego dania lub przekąskę podczas imprezy. Do tego jest bardzo zdrowa, gdyż głównym jej składnikiem jest mięso z dorsza.

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza,
  • 2 roztrzepane jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki sosu winegret.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 378, 31 kcal
Białka 26,82 g
Węglowodany 38,17 g
Tłuszcze 12,9 g
Błonnik 1,17 g
Rybne paluszki
Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

zobacz galerię

Przygotowanie:

Filet z dorsza przemyj zimną wodą i połóż na desce do krojenia. Następnie osusz i pokrój na większe kostki. W naczyniu obok połącz jajka, mąkę i sól i mieszaj, aż powstanie jednolita, gładka masa. Teraz obtocz w powstałej panierce wszystkie rybne kawałki i odłóż je na bok. Na głębokiej patelni rozgrzej połowę przygotowanej oliwy i sosu i połóż na patelni część mięsa. Ważne, aby była spora przestrzeń między kawałkami. Obsmaż z jednej i drugiej strony i zdejmij z patelni po 15 minutach. Umyj naczynie i znów rozgrzej z resztą oliwy. Zrób to samo z pozostałą częścią mięsa. Podawaj na gorąco z keczupem.

Komentarz:

Jak każda ryba, dorsz jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, niezbędnych dla naszego organizmu. Zawiera białko, selen i witaminy A, B1, B2, B12 i PP. Ponadto jest doskonałym źródłem jodu regulującego działanie tarczycy. To jedna z najmniej kalorycznych ryb. Idealnie nadaje się do smażenia, grillowania, gotowania, duszenia w warzywach czy pieczenia. Dorsz jest bardzo smaczny także jako wędzony dodatek do past i sałatek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy