Pieczone ziemniaczki

Proponowane danie świetnie sprawdza się jako przystawka. Może być jednak użyte jako dodatek do mięsa, najlepiej czerwonego, jak wołowina czy wieprzowina. Wiele osób sądzi, że ziemniaki to tylko tuczące warzywo tradycyjnie w polskiej kuchni dodawane do obiadu. Tymczasem ziemniaki zawierają małą ilość ciężkostrawnego tłuszczu i dostarczają niewielką ilość kalorii, wobec czego trudno od nich przytyć.

Składniki:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 256,03 kcal
Białka 3,52 g
Węglowodany 27,5 g
Tłuszcze 13,82 g
Błonnik 3,83 g
Zapiekane ziemniaki
Zapiekane ziemniaki

Ziemniaczane talarki zapiekane w cebuli i czosnku są pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, a także...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do większego garnka wlej wodę, posól ją i wrzuć obrane ziemniaki, pokrojone w średniej grubości talarki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Odcedź ziemniaki i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w plastry i smaż, aż warzywo uzyska złoty kolor. Dodaj czosnek i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu przez ok. 7-10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby czosnek i cebula przylgnęły do ziemniaczanych talarków. Przenieś teraz mieszankę do naczynia żaroodpornego i odkryte wsadź na dosłownie 5 minut do ciepłego piekarnika – tłuszcz wyparuje. Najlepiej jeść na gorąco.

Komentarz:

Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, zatem działają odkwaszająco na organizm, któremu dostarczane jest regularnie mięso. Ponadto ziemniaki zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP oraz potas, magnez i żelazo. W połączeniu z czosnkiem i cebulą są naprawdę zdrową bombą.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!