Pieczone ziemniaczki

Proponowane danie świetnie sprawdza się jako przystawka. Może być jednak użyte jako dodatek do mięsa, najlepiej czerwonego, jak wołowina czy wieprzowina. Wiele osób sądzi, że ziemniaki to tylko tuczące warzywo tradycyjnie w polskiej kuchni dodawane do obiadu. Tymczasem ziemniaki zawierają małą ilość ciężkostrawnego tłuszczu i dostarczają niewielką ilość kalorii, wobec czego trudno od nich przytyć.

Składniki:

Żywność light pod lupą dietetyka

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 256,03 kcal
Białka 3,52 g
Węglowodany 27,5 g
Tłuszcze 13,82 g
Błonnik 3,83 g
Zapiekane ziemniaki

Ziemniaczane talarki zapiekane w cebuli i czosnku są pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, a także mogą stanowić wspaniałą przystawkę.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do większego garnka wlej wodę, posól ją i wrzuć obrane ziemniaki, pokrojone w średniej grubości talarki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Odcedź ziemniaki i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w plastry i smaż, aż warzywo uzyska złoty kolor. Dodaj czosnek i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu przez ok. 7-10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby czosnek i cebula przylgnęły do ziemniaczanych talarków. Przenieś teraz mieszankę do naczynia żaroodpornego i odkryte wsadź na dosłownie 5 minut do ciepłego piekarnika – tłuszcz wyparuje. Najlepiej jeść na gorąco.

Komentarz:

Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, zatem działają odkwaszająco na organizm, któremu dostarczane jest regularnie mięso. Ponadto ziemniaki zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP oraz potas, magnez i żelazo. W połączeniu z czosnkiem i cebulą są naprawdę zdrową bombą.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Grillowane tofu

Grillowane tofu

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Nadziewane jajka

Nadziewane jajka

Świetnym pomysłem na elegancką i smaczną przystawkę są faszerowane warzywami lub pastą jajka.

Przystawki

Ser z grilla

Ser z grilla

Pyszny, grillowany ser w panierce jest smacznym źródłem energii i dobrym pomysłem na ciekawą przekąskę.

Przystawki

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce Zielone szparagi nadadzą każdej sałatce żywy kolor!