Ziemniaki pieczone - opis, składniki, przygotowanie

Proponowane danie czyli ziemniaki pieczone świetnie sprawdza się jako przystawka. Może być jednak użyte jako dodatek do mięsa, najlepiej czerwonego, jak wołowina czy wieprzowina. Wiele osób sądzi, że ziemniaki pieczone to tylko tuczące warzywo tradycyjnie w polskiej kuchni dodawane do obiadu. Tymczasem właściwości ziemniaków pieczonych mogą być zaskakujące. Ziemniaki pieczone zawierają małą ilość ciężkostrawnego tłuszczu i dostarczają niewielką ilość kalorii, wobec czego trudno od nich przytyć.

1. Ziemniaki pieczone- opis

Ziemniaki pieczone mają właściwości zasadotwórcze, zatem działają odkwaszająco na organizm, któremu dostarczane jest regularnie mięso. Ponadto ziemniaki pieczone zawierają niewielką ilość kalorii, są za to doskonałym źródłem witamin oraz składników odżywczych takich jak: witaminy A, B1, B2, B3, B6 oraz wapń, fosfor, cynk, potas, magnez, błonnik, beta-karoten i żelazo. W połączeniu z ziołami i przyprawami oraz czosnkiem i cebulą są naprawdę zdrową bombą. Warto poznać tradycyjny przepis na ziemniaki pieczone

Zobacz film: "Czego nie wiesz o ziemniakach"

Co jest zdrowsze – ziemniaki czy bataty?
Co jest zdrowsze – ziemniaki czy bataty? [7 zdjęć]

Kiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał,...

zobacz galerię

2. Ziemniaki pieczone - składniki

Ziemniaki pieczone nie są skomplkowanym daniem. Do jego przygotowania wystarczy zgromadzenie kilku podstawowych składników.

  • 8 większych ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 256,03 kcal
Białka 3,52 g
Węglowodany 27,5 g
Tłuszcze 13,82 g
Błonnik 3,83 g

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Ziemniaki pieczone - przygotowanie

Przygotowanie ziemniaków pieczonych nie zajmuje dużo czasu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do większego garnka wlej wodę, posól ją i wrzuć obrane ziemniaki, pokrojone w średniej grubości talarki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Odcedź ziemniaki i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w plastry i smaż, aż warzywo uzyska złoty kolor.

Dodaj czosnek i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu przez ok. 7-10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby czosnek i cebula przylgnęły do ziemniaczanych talarków. Przenieś teraz mieszankę do naczynia żaroodpornego i odkryte wsadź na dosłownie 5 minut do ciepłego piekarnika – tłuszcz wyparuje. Danie jest gotowe. Ziemniaki pieczone najlepiej jeść na gorąco.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!