Polacy powinni suplementować jod i potas
Wcale nie magnez i wapń, a jod i potas - właśnie te związki powinni suplementować Polacy. - Tych pierwiastków brakuje w diecie, a soli używamy coraz mniej - mówi prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Są niedocenianymi związkami, mimo że pełnią ważne funkcje. Jod potrzebny jest do wytwarzania hormonów tarczycy (wydzielanie tyroksyny i trijodotyroniny jest niemalże są od niego uzależnione). Gdy jodu w organizmie brakuje, szwankować zaczyna układ nerwowy, kostny, zaburzona jest prawidłowa praca mózgu.
Z kolei potas to lepsza praca mięśni, dobra pamięć i koncentracja, ale nie tylko. Potas należy do elektrolitów, a to oznacza, że bierze udział w procesie nawadniania organizmu. Z potasu zbudowane są wszystkie ludzkie komórki. Bez tego mikorelementu nasz organizm nie będzie pracował prawidłowo.
Przeczytaj także:
- 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?
- Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii
- Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
- Porcja witaminy D. Tak wzmocnisz kości i poprawisz odporność
- Zdrowsza od zielonej herbaty. Niszczy komórki rakowe
Tymczasem, jak się okazuje, Polacy jodu i potasu spożywają coraz mniej. Winą obarcza się naszpicowane nawozami sztucznymi i konserwantami warzywa i owoce.
- Ich jakość nie jest już taka, jak kiedyś. A co za tym idzie, nie ma w nich takich pokładów składników odżywczych, jakie prezentowały owoce i warzywa np. 10 lat temu – mówi prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. - Dlatego też należy suplementować zarówno jod, jak i potas – zaleca.
1. Kto powinien suplementować jod?
Jod to pierwiastek, który reguluje wydzielanie hormonów tarczycy. Powinny więc przyjmować go osoby, które borykają się z chorobami tego narządu. W wyniku braku jodu dochodzi do powiększenia tarczycy, występują tzw. wole, większe jest także ryzyko zachorowania na nowotwór tarczycy. Doniesienia medyczne wskazują również, że brak tego pierwiastka w diecie może zwiększać częstość występowania nowotworu żołądka.
O niedoborze jodu wśród Polaków mówi się już od wielu lat. To dlatego w 1997 roku Polska wprowadziła obowiązkową profilaktykę jodową. Od tamtego czasu każdy producent soli ma obowiązek wzbogacania soli kuchennej właśnie w jod. W 100 g produktu znajdziemy więc 0,77 mg jodu.
Niestety, nie prowadzi to do zwiększenia zawartości jodu w diecie, ponieważ samej soli nadużywać nie wolno. - Dlatego tak ważna jest suplementacja. Można również wzbogacić swoją dietę w odpowiednie produkty – mówi prof.Wawer.
Warto więc spożywać ryby morskie (te ze sprawdzonych źródeł), orzechy laskowe, płatki owsiane, groszek zielony i brokuły.
2. Komu potrzebny jest potas?
Potas znajdziemy głównie w bananach, pomidorach, suszonych morelach, selerze, awokado czy ziemniakach. Na niedobory tego pierwiastka narażone są osoby, które biorą leki moczopędne, ponieważ one przyczyniają się do nadmiernego wydalania potasu z organizmu. Również chorzy na serce powinni suplementować ten pierwiastek - leki kardiologiczne również przyczyniają się do szybszej utraty potasu.
- Pierwszymi objawami, które świadczą o tym, że powinniśmy przyjmować dodatkowe ilości potasu są: nadciśnienie, zmęczenie, poddenerwowanie, a także obrzęki – mówi prof. Wawer. - Osoby, które zauważą u siebie takie symptomy, powinny włączyć do swojej diety specjalistyczne preparaty – dodaje ekspertka.