Trwa ładowanie...

Polisacharydy - charakterystyka i zastosowanie

Polisacharydy to cukry złożone, zaliczane do grupy węglowodanów. Występuje naturalnie w organizmach żywych, gdzie pełnią niezwykle istotne funkcje. Dodatkowo są one wykorzystywane do produkcji leków, suplementów diety czy kosmetyków. Polisacharydy cieszą się ogromną popularnością, ponieważ są dobrze tolerowane przez organizm i pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Co warto wiedzieć o polisacharydach?

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

spis treści

1. Co to są polisacharydy?

Polisacharydy to cukry złożone, zaliczane do grona węglowodanów oraz naturalnych polimerów. Są to chemiczne związki, które są jednym z głównym budulców żywych organizmów i występują powszechnie w przyrodzie.

Polisacharydy nie rozpuszczają się w wodzie, nie mają zapachu ani słodkiego smaku. Dzielą się na monosacharydy (np. trisacharydy i disacharydy) oraz wielocukry.

Najpopularniejsze polisacharydy to:

  • skrobia,
  • celuloza,
  • kwas hialuronowy,
  • glikogen,
  • chityna,
  • heparyna,
  • dekstran,
  • alginian sodu,
  • karagenina.

Zobacz także:

2. Zastosowanie polisacharydów

Wyróżnia się wiele rodzajów polisacharydów, w zależności od budowy pełnią zróżnicowane funkcje. Największą popularnością cieszy się skrobia, która stanowi źródło energii dla ludzi i zwierząt.

Ponadto wykazuje właściwości usztywniające, klejące i matujące. Jest używana do produkcji talku, podkładów, pudru, suchego szamponu czy odżywek do włosów. Za jej sprawą makijaż zostaje na dłużej na twarzy i nadmiernie się nie błyszczy.

Jest też stosowana w kuchni do zagęszczania zup, sosów czy kremów, a także podczas przygotowywania domowego kisielu czy budyniu. W naturalnej formie występuje w mące, makaronach czy ziemniakach.

Glikogen to substancja magazynowana w organizmie na czas nadmiernego zapotrzebowania na energię, na przykład w czasie aktywności fizycznej. Ma również właściwości nawilżające i skutecznie chroni przed utratą wody. Z tego względu glikogen jest powszechnym składnikiem produktów nawilżających, zmiękczających i wygładzających do twarzy, ciała i włosów.

Celuloza naturalnie występuje w błonniku pokarmowym i bierze udział w procesie trawienia. Jest stosowana do produkcji otoczek leków i suplementów diety, papieru i niektórych tkanin. Jest też wykorzystywana jako stabilizator pudrów i maseczek.

Chityna ze względu na budowę przypomina celulozę, można znaleźć ją w niektórych bakteriach i grzybach. Substancja ta ma pozytywny wpływ na skórę - przyspiesza gojenie się raz i zapobiega powstawaniu blizn.

Dekstran to polisacharyd znany w medycynie jako płyn krwiozastępczy lub produkt wykorzystywany w trakcie leczenia oparzeń. W kosmetyce wiąże i zagęszcza, na przykład błyszczyki czy pomadki do ust. Działa również nawilżająco, łagodząco i zmniejsza opuchliznę, na przykład pod oczami.

Heparyna pełni niezwykle istotną rolę w organizmie, chroni przed gwałtownym krzepnięciem krwi i zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi.

Kwas hialuronowy naturalnie występuje w ciele, nawilża, ujędrnia i uelastycznia skórę. W kosmetyce jest popularnym składnikiem kremów, esencji, maseczek czy odżywek. Jest też wykorzystywany w medycynie estetycznej do wypełniania zmarszczek.

Karagenina to jeden z budulców glonów czy wodorostów. Substancję tą można znaleźć w wielu kosmetykach, ponieważ jest traktowana jako emulgator i stabilizator. Poza tym, karagenina skutecznie nawilża i odżywia skórę.

Alginian sodu jest otrzymywany z brunatnych alg, zapobiega utracie wody, zmniejsza cellulit i pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Za jego sprawą zauważalne jest odżywienie, regeneracja i ujędrnienie ciała.

Alginian znajduje się w kosmetykach do każdego rodzaju cery, ponieważ nie wywołuje podrażnień i reakcji alergicznych. Jego ogromną zaletą jest również wspieranie syntezy kolagenu, dzięki czemu skóra wygląda młodziej a zmarszczki stają się mniej widoczne.

Guma arabska znajduje się w wielu produktach spożywczych, a także między innymi w tuszach do rzęs. To za sprawą tej substancji możliwe jest otrzymanie gęstej, ale jednolitej konsystencji kosmetyku, która równomiernie rozkłada się na włoskach.

Polisacharydy są wykorzystywane do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak kremy do twarzy, rąk czy stóp, balsamów, mydeł, żelów pod prysznic czy płynów do demakijażu. Są też powszechnym składnikiem pokładów, pudrów, cieni do powiek, tuszy do rzęs i brwi, pomadek, błyszczyków, bronzerów czy rozświetlaczy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.