Przejdź na WP

Pomelo. Dlaczego warto je jeść? (WIDEO)

Pomelo, nazywany też czasem "pomarańczą olbrzymią", jest uznawany za największego przedstawiciela cytrusów. Największe okazy mają nawet 25 centymentrów średnicy i ważą 2 kg. Uprawia się go przede wszystkim w Azji, w krajach takich jak Chiny, Indie i Tajlandia, ale jego plantacje możemy spotkać też np. w Izraelu.

Eksperci podkreślają, że pomelo jest niezwykłą bombą witaminową. Jest źródłem m.in. witaminy B, potasu, beta-karotenu, a także witaminy C.

Wśród cytrusów wyróżnia się największą zawartością kwasu askorbinowego – w 100 g owocu znajdziemy aż 61 mg. Warto też po niego sięgnąć ze względu na przeciwutleniaczebioflawonoidy, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami zapobiegając starzeniu się skóry i rozwojowi komórek nowotworowych.

Dla wielu osób pomelo może przypominać grejpfruta. Przede wszystkim jednak różni się od niego wielkością i smakiem. Jest słodszy. Co ciekawe, grejpfrut i pomelo wiele łączy. To właśnie w wyniku skrzyżowania pomelo i chińskiej pomarańczy wyhodowano grejpfrut.

Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść pomelo. Ma on bowiem szereg właściwości prozdrowotnych.

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy