Powszechny problem Polaków. Grozi nie tylko udarem
Zbyt wysoki cholesterol to nie tylko wstęp do miażdżycy, która sprzyja zawałom i udarom. Zbyt wysokie stężenie może się także przyczyniać do cukrzycy typu 2, z którą już zmaga się kilka milionów Polaków.
W tym artykule:
Nadmiar cholesterolu sprzyja cukrzycy
Lekarze nie bez powodu ostrzegają przed zbyt wysokim stężeniem cholesterolu, który może stać się "cichym zabójcą", prowadząc do zawału i udaru, ale też cukrzycy typu 2.
Potwierdzają to m.in. wyniki badań opublikowane niedawno na łamach "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases". Wynika z nich, że każde dodatkowe 100 mg cholesterolu dostarczanego codziennie wraz z pożywieniem zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o około pięć procent.
Warto mieć świadomość takich konsekwencji, zwłaszcza że hipercholesterolemia to w Polsce powszechny problem.
Unikaj tych alkoholi. Wyeliminuj ryzyko cukrzycy
Kardiolodzy szacują, że wysoki cholesterol może mieć nawet 21 mln Polaków. Wbrew powszechnie funkcjonującym mitom, to nie tylko problem seniorów, ale już czterdziestolatków.
Cholesterol a cukrzyca
Powszechna jest także cukrzyca, której sprzyja wysoki cholesterol. Choć dotyczy ponad trzech milionów Polaków, większość, nie zdaje sobie sprawy, że choruje, bo na początku nie ma niepokojących objawów.
Tym bardziej, lepiej wiedzieć, jakie czynniki można wyeliminować, by uniknąć zagrażających życiu powikłań.
Specjaliści ostrzegają przed upośledzeniem funkcji komórek beta trzustki, które odpowiadają za wydzielanie insuliny.
"Podwyższone stężenie cholesterolu upośledza wydzielanie insuliny z komórek beta trzustki, zmniejsza masę mięśni szkieletowych, powoduje ogólnoustrojowe zapalenie, nadaje trend ku chorobie otyłościowej i w ten sposób zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2" - tłumaczył na Instagramie dr n. med. Szymon Suwała.
Ważnym elementem całego procesu jest również specyfika cholesterolu obecnego u osób z cukrzycą, bądź zagrożonych tą chorobą. Często występuje on w postaci silnie miażdżycorodnych lipoprotein, które są wyjątkowo szkodliwe dla organizmu, nawet przy nieznacznie podwyższonych wartościach.
Chociaż pewną rolę mogą odgrywać uwarunkowania genetyczne, kluczowe znaczenie ma sposób odżywiania. Dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i wysoko przetworzone produkty prowadzi nie tylko do podwyższenia stężenia cholesterolu, lecz także sprzyja tyciu i zaburzeniom metabolicznym.
Dlatego należy ograniczać tłuszcze zwierzęce na rzecz zdrowszych zamienników (np. tłuszczów roślinnych) oraz zwiększać ilość warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych w codziennej diecie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.