Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
1 z 10Ryba w panierce
Rodzaj i ilość spożywanej żywności ma znaczący wpływ na poziom glukozy we krwi i leczenie cukrzycy. Dlatego też ważne jest, by osoby zmagające się z tą chorobą, przestrzegały odpowiedniej diety. Choć nie istnieje jedna dieta dla wszystkich osób z cukrzycą, to jednak pewne zasady żywienia są uniwersalne. Niektóre produkty w cukrzycy są szczególnie niezalecane, podczas gdy inne dobrze jest włączyć do diety.
Produktem, który diabetycy powinni spożywać regularnie, są na pewno ryby. Należy jednak zwrócić uwagę na to, by były one odpowiednio przyrządzone. Lepiej unikać panierowanych filetów rybnych w mące czy tartej bułce. Są one dość kaloryczne. Poza tym panierka wchłania nadmierne ilości tłuszczu z patelni, którego spożycie w przypadku osób z cukrzycą nie jest zalecane.