Produkty bogate w witaminę C

Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Pełni ona bardzo ważną rolę, wpływa bowiem na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Niedobór witaminy C objawia się dopiero po jakimś czasie. Jego objawy to osłabienie, zmęczenie, utrata apetytu, ból stawów, większa podatność na zakażenia drobnoustrojami czy tendencja do krwawień, witamina C działa bowiem uszczelniająco na naczynia krwionośne. Ważne jest więc dostarczanie jej do organizmu, np. w postaci odpowiedniej diety. Warto znać produkty bogate w witaminę C.

Polecane wideo:

Owoce bogate w witaminę C

Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce. Właściwie przetworzone owoce także nie są w nią ubogie. Spośród wszystkich owoców największa ilość tej witaminy znajduje się w owocach cytrusowych. Należy jednak pamiętać, że są one również silnymi alergenami. Szczególnie należy zwrócić na to uwagę u kobiet ciężarnych. Ciąża to okres, w którym zapotrzebowanie na witaminę C jest bardzo duże, jednak jest to także przeciwwskazanie do spożywania owoców cytrusowych.

Z cytrusów, duża ilość tej witaminy znajduje się w cytrynie. Jedna, o dziwo, czarna porzeczka zawiera jej trzy razy więcej od cytryny. Dużą ilość witaminy C można znaleźć także w jabłkach, szczególnie w odmianie antonówka. W 100 g jabłka znajduje się średnio 10 mg witaminy C. Dla porównania, w 100 g czarnej porzeczki – 177 mg. Należy jednak pamiętać, iż długie przechowywanie owoców w temperaturze pokojowej zwiększa rozkład witaminy C do -15% w ciągu miesiąca. Znamienne działanie na rozkład tej witaminy mają także antyseptyczne środki stosowane do konserwowania owoców.

Warzywa bogate w witaminę C

Bardzo dobrym źródłem witaminy Cpomidory. Jeden, większych rozmiarów, o wadze ok. 180 g pokrywa nawet 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z warzyw dużą ilość witaminy C można znaleźć w różnego rodzaju kapustach. Jej spożywanie ważne jest przede wszystkim w okresie zimowym, gdzie ciężko o świeże owoce i warzywa. W 100 g kapusty kiszonej znajduje się 18 mg witaminy C. Największą ilość witaminy C wśród warzyw zawiera papryka. Spożycie już niewielkiej ilości zielonej papryki wystarczy, aby pokryte było dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Istotne źródło witaminy C to także ziemniaki. Chociaż 100 g zawiera ok. 12 mg witaminy, to jednak w większości polskich domach spożywane są praktycznie codziennie, co sprawia, że dostarcza się jej w dużych ilościach. Najwięcej witaminy C znajduje się tuż pod skórką. Warto wiedzieć, iż wraz z czasem przechowywania ziemniaków ilość tej witaminy spada nawet o 50%.

Bogate w witaminę C są także niektóre drzewa i krzewy, szczególni berberys, rokitnik czy wszystkim znana jarzębina. Owoce berberysu mogą zawierać nawet 10 razy więcej witaminy C niż cytryna. Napary z owoców zalecane są przy grypie czy przeziębieniu. Można je także stosować do wyrobu win, konfitur czy sosów. Kalina czy żurawina również są dobrym źródłem tego cennego składnika. Można z nich otrzymać wino, nalewki, soki czy galaretki. Wszyscy dokładnie wiedzą, jak wygląda jarzębina, ale większość nie jest świadoma, iż jest ona bardzo dobrym źródłem witaminy C. Przyrządza się z niej herbatki, wódki czy likiery.

Rola witaminy C w organizmie

Naturalna witamina C spełnia w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji. Oto wybrane z nich:

  • podnoszenie odporności organizmu,
  • uczestnictwo procesie przemiany materii (przenoszenie elektronów),
  • współuczestnictwo w syntezie kolagenu (dzięki temu rany szybciej się goją, a kości szybciej zrastają),
  • współdziałanie w procesie regeneracji witaminy E,
  • działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w odniesieniu do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • przeciwdziałanie procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki,
  • uczestnictwo w wytwarzaniu czerwonych krwinek.

Skutki niedoboru witaminy C

Witamina C odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie, toteż skutki niedoboru tej witaminy mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Oto niektóre z nich:

  • osłabiona odporność,
  • apatia, zmęczenie, brak apetytu, bóle mięśniowe,
  • obrzęki i krwawienie z dziąseł - tzw. szkorbut (gnilec),
  • zwiększona łamliwość kości i wolniejsze gojenie się ran (problemy te wynikają z niedoboru kolagenu w organizmie),
  • nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych.
Pomarańcza

Antyoksydanty bogate w witaminy A i C zwiększają odporność organizmu i redukują negatywne skutki zanieczyszczenia powietrza.

Aby uniknąć niedoboru witaminy C, zaleca się korzystanie z tabel dietetycznych, które podają ilość witaminy C w danym produkcie.

Komentarze (18)
~jagoda
~jagoda ponad rok temu

cyt."zimą ciężko o warzywa i owoce" ... ciężko to jest dźwigać skrzynie z warzywami i owocami a należy powiedzieć, że trudno dostać owce i warzywa......co za bełkot literacki i merytoryczny typu cytryna ma dużo wit.c a porzeczka jeszcze więcej a jarzębina ma 10 razy więcej a kiwi .. ile razy mniej ma kiwi? bełkot bełkot i jeszcze raz bełkot

Odpowiedz
~Czytelnik
~Czytelnik ponad rok temu

Naturalna wit.C np. z rokitnika ( która nie rozkłada się pod wpływem enzymu askorbinazy) leczy naczynia wieńcowe serca, które zaczopowane są blaszką miażdżycową.. Wit. K2-naturalna może jesze ten efekt wzmocnić...

Odpowiedz
~szary
~szary ponad rok temu

Mgr Joanna Wasiluk.. nie dla każdego człowieka witamina C jest zdrowa.. proszę poszukać wiedzy. proponuje od george paschalides tri-anthropo type sa juz tłumaczenia na polski.. ludzie dzila sie na 3 typy osobowosci a b c trzeci typ czyli C musi wrecz z niej zrezygnowac prosze szukac pod hasłem 3 typy osobowości i dodać nazwisko paschalides -byc moze odkryje pani cos co pozwoli pani pomagać innym bez szkodzenia polecam :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w anemii - niedokrwistość żywieniowa, dieta, witaminy, żelazo, polecane potrawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta w anemii - niedokrwistość żywieniowa, dieta, witaminy, żelazo, polecane potrawy
Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Kubek posiekanego lub pokrojonego brokułu to 39,2 witaminy C. Przy tym jest to jedynie 15 kcal. Dzika róża Bogatym źródłem witaminy C jest również dzika (...) Czerwona...

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

błonnika - jak zresztą wszystkie warzywa i owoce. Są również bogate w witaminę C, która korzystnie wpływa na naszą odporność. Jeśli nie masz możliwości (...) organiczną. Seler ekologiczny Seler...

Dieta przyszłej mamy

Warzywa dla kobiety w ciąży

Warzywa dla kobiety w ciąży

są świetnym źródłem witaminy C, ale warzywa wcale nie są gorsze. Papryka jest bogata w witaminę C, jedna sztuka zawiera 209 mg - 3 razy więcej niż jedna (...) przed...

Dermatologia

Owoce na najczęstsze problemy skórne

Owoce na najczęstsze problemy skórne

Malina moroszka Owoc ten ma znakomite właściwości odżywcze - jest bogaty w witaminę A, B, C, wapń i żelazo, wspomaga układ odpornościowy, zęby (...) działania sodu. Co więcej, zawierają mnóstwo witaminy...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate (...) . Warto wypróbować je w postaci grillowanej. Wiśnie Są one bogatym...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Pod jakimi symbolami kryje się witamina C?

Pod jakimi symbolami kryje się witamina C?

" dowiesz się czytając artykuł: Czy każde E jest złe? * Zobacz, jakie produktybogate w witaminę C * Objawy, które świadczą o niedoborze (...) witaminy C ...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jedzenie, które pomoże w zespole chronicznego zmęczenia

Jedzenie, które pomoże w zespole chronicznego zmęczenia

. Słodkie ziemniaki To smaczne warzywo bogate jest w witaminę B6 i witaminę C. Mleko migdałowe Niesłodzone mleko migdałowe nie zawiera cholesterolu (...) Jarmuż Jarmuż to skarbnica składników...

Okulistyka

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

gałki ocznej. Papryka Papryka oraz inne warzywa, a także owoce bogate w witaminę C, działają dobroczynnie na stan naczyń krwionośnych w gałce ocznej (...) i właśnie z tym faktem specjaliści wiążą ich...

Owoce

Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi - charakterystyka i właściwości

. Witaminy w kiwi to nie wszystko. Zawiera ono również potas, magnez, fosfor oraz cynku. Zobacz także: Produkty bogate w witaminę C Kiwi - właściwości (...) . Zastanawiasz...

Anemia (niedokrwistość) - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

żelazo. Zobacz także: Suszone śliwki wzmacniają kości! Produkty bogate w witaminę C Witamina C pomaga ciału wchłaniać żelazo z pokarmu. Niski poziom...